Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Gang naar rechter om afblazen zonneveld in Bennekom

27 april 2021 om 14:36 Natuur en milieu

EDE  LC Energy, ontwikkelaar van zonnevelden, stapt naar de rechter. Namens de onderneming heeft Van der Feltz advocaten beroep ingesteld tegen de weigering van de gemeente om een omgevingsvergunning te verlenen voor de totstandkoming van een zonneveld op het voormalige landgoed Nergena in Bennekom. 

Daarbij komt ook ter sprake de weigering van de gemeenteraad om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Volgens het Edese college is de rechtbank erg druk, is het een complexe zaak en is de verwachting dan ook dat de behandeling van de zaak niet op korte termijn plaatsvindt.

,,Het beroep richt zich hoofdzakelijk op het punt of er een besluit is genomen door de raad om de verklaring van geen bedenkingen te weigeren. LC Energy betwist dit en stelt dat een betrokken raadslid niet verplicht was om zich van stemming te onthouden. Het beroep is daarnaast gericht op de zorgvuldigheid van besluitvorming en gebruikte ruimtelijke argumentatie.” 

KRITIEK De gemeenteraad heeft zich verschillende malen gebogen over de wenselijkheid en mogelijkheid van dit voorgenomen zonneveld. De meningen in de raad waren verdeeld en de inspraakprocedure leverde nogal wat kritische bemerkingen op van zowel omwonenden als natuur- en milieuorganisaties.

Aanvankelijk staakten de stemmen: 19 voor inrichting van het zonneveld en 19 tegen. Het raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) stemde niet mee omdat hij een functie heeft bij ontwikkelaar LC Energy. Het voorstel kwam vanwege het staken der stemmen opnieuw in de raad aan de orde en sommige partijen kregen de indruk dat Van der Beek ditmaal wel mee wilde stemmen. Daarmee zou het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen zijn. 

JURIDISCH ADVIES Na een avonddurende schorsing werd besloten eerst juridisch advies in te winnen. AKD advocaten stelde vast dat het mee stemmen van Van der Beek niet wenselijk was omdat belangenverstrengeling zou optreden. Waarmee het zonneveld in Bennekom uit het zicht verdween. AKD gaat nu voor de gemeente verweer voeren. Zij adviseerden op het punt waar nu LC Energy beroep tegen aantekent. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie