Yvonne van Geel met het BuslijnBordje, in dit geval het bordje voor de bus naar Apeldoorn
Yvonne van Geel met het BuslijnBordje, in dit geval het bordje voor de bus naar Apeldoorn Rob van Geel

Edese maakt kans op hoofdprijs voor 'BuslijnBordje'

27 juli 2018 om 07:08 lokaal

EDE Iedere keer dat de zeer slechtziende Yvonne van Geel met de bus wilde, zag ze die bus te laat aankomen. En daardoor gebeurde het regelmatig dat ze te laat haar hand opstak en de bus gewoon doorreed. Ze bedacht het 'BuslijnBordje', waarvan er inmiddels al veel zijn verkocht. Nu lonkt voor dat idee een prijs: 10.000 euro.

Danny van Zeggelaar

Yvonne van Geel kan heel weinig zien. Op haar zestiende werd zij geconfronteerd met een totale netvliesscheuring. Daardoor ziet ze nu met haar rechteroog niets meer en met haar linkeroog maar drie procent. Ze kan ongeveer een meter voor haar zien en is dus voor haar vervoer afhankelijk van de bus. De bus die in de buurt van haar huis komt, is lijn 107. ,,Ik kreeg het idee voor dit bordje toen ik voor de zoveelste keer de 107 die hier langsrijdt aan mijn neus voorbij zag gaan, omdat ik net te laat mijn hand had opgestoken", vertelt ze. Via connecties kende ze een manager bij de busmaatschappij, die wel wat zag in het BuslijnBordje.

VERBETERDE VERSIE Van Geel ging 't bordje zelf testen. ,,Het bordje was geproduceerd, netjes op A5, met drie keer tien kaartjes voor de buslijn. Bij elkaar hebben we in een week tijd 50 bussen aangehouden. Het BuslijnBordje werkte dus." Een verbeterde versie werd op kosten van Keolis, het moederbedrijf van Syntus, honderd keer geproduceerd door de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden. Wie het bordje aanraakt merkt dat het kwaliteit is. ,,Je kunt 'm in de Rijn gooien en in de Noordzee er weer uithalen", zegt Van Geel. Het bordje viel ook op bij het Goededoelenfonds van uitvaartverzorger Dela. Van Geel presenteerde voor een soort commissie het bordje en won duizend euro, een bedrag dat inmiddels ook is uitgegeven aan nieuwe bordjes.

HOOFDPRIJS Nu komt er een nieuw BuslijnBordje aan. Die is iets goedkoper, omdat de productie van de vorige 25 euro kostte terwijl ze werden verkocht voor 10 euro. Dat is veel geld voor mensen die moeten leven met weinig geld, zegt Van Geel. Met een beetje geluk krijgt Van Geel opnieuw een prijs in handen: de Gouden Venus van Milo. De prijs die je daar maximaal kunt winnen is liefst 10.000 euro. ,,Een collega van Zorgbelang Gelderland nomineerde mij. Je moet een filmpje maken, een paar opdrachten en een elevator pitch houden. Er waren honderd genomineerden, nu zijn dat er nog 25. Ik ben er een van!", zegt ze enthousiast.

WAARSCHUWINGSKAART Van Geel wil als ze een van de prijzen wint het geld gaan besteden aan praktische zaken voor mensen met een visuele beperking. ,,Er zijn heel veel handige, leuke dingen te bedenken", zegt ze. De Edese denkt bijvoorbeeld aan het maken van een speciaal boekje waarin staat hoe je goed om kunt gaan met mensen met die beperking. Ook wil ze een waarschuwingskaart maken voor op auto's die op blindengeleidelijnen staan geparkeerd. En uiteraard gaat er ook geld naar de BuslijnBordjes.

Wie Van Geel wil steunen, kan op haar stemmen via de website www.goudenvenusvanmilo.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie