De expositieruimte van Andy van Ommeren met een selectie van zijn foto's en tal van opgezette dieren.
De expositieruimte van Andy van Ommeren met een selectie van zijn foto's en tal van opgezette dieren. Guus Janssen

Expositie vol wild en foto's in Otterlo

28 juli 2018 om 09:00 lokaal

OTTERLO Als je binnenstapt 'kijkt' een wolf je aan, terwijl je op hetzelfde moment geconfronteerd wordt met een imposant wild zwijn en een sierlijk damhert. Dat overkomt de bezoekers aan de expositieruimte, die naast de woning van Andy van Ommeren en Ron Venema aan de Apeldoornseweg 75 in Otterlo is gerealiseerd. Een bij velen nog onbekende attractie.

Wim Mulder

In de expositieruimte staan om en nabij de 360 geprepareerde dieren tentoongesteld, terwijl honderden foto's, die wildfotograaf Andy in de vrije wildbaan op de Veluwe heeft geschoten de muren vullen. Belangstellenden van jong tot oud kunnen een educatieve tocht door de natuur maken door een bezoek aan de expositieruimte te brengen. Deze is iedere eerste zondag van de maanden mei tot en met september tussen 13.00 en 16.30 voor het publiek geopend. De toegang is gratis.

WILD ,,Wildfotografie is mijn grote hobby. Dat doe ik al langer dan dat ik geprepareerde dieren verzamel en daar houd ik me inmiddels toch ook al meer dan 25 jaar bezig,'' zegt Van Ommeren. Na jaren in Zuid-Limburg gewoond te hebben, kwam hij enkele jaren geleden met zijn partner Ron terecht in Otterlo, toen ze op zoek waren naar een plekje op de Veluwe. Er waren wel de nodige ingrijpende verbouwingen noodzakelijk, voordat hun stek helemaal naar hun zin was.

VEEL IN DE BOSSEN De gedreven wildfotograaf Andy is, als het weer ook maar een beetje meewerkt, vrijwel iedere dag een aantal uren in de Veluwse bossen te vinden. Je zou kunnen zeggen, dat hij kind aan huis is in bijvoorbeeld Het Wekeromse Zand, het Deelerwoud en de omgeving van vliegveld Terlet.

Daarbij heeft de Otterloër ook de bevoegdheid zich te bewegen en op te houden in een voor het publiek afgesloten stuk bos. En hij legt dat allemaal vast in schitterende foto's. ,,Ik kom daar zo vaak dat ik de dieren, zoals de moeflons, heel goed ken, maar ze kennen mij ook. Dit schept een band en dat komt de kwaliteit van mijn foto's ten goede,'' legt Van Ommeren uit.

INTENS CONTACT Op zijn website meldt hij dat elk jaargetijde zijn charmes heeft. ,,Het blijft van groot belang op het juiste tijdstip van de dag binnen elk seizoen op de juiste plek te zijn. Die spanning van, wat ga ik vandaag nu weer meemaken, wat kom ik op mijn pad tegen, dat maakt het zo boeiend. Mijn ingetogen gedrag bevordert het intense contact met de dieren, die er een soort herkenning in zien.''

VOORJAAR Van alle seizoenen heeft het voorjaar zijn voorkeur. ,,Pasgeboren kalfjes zijn zó leuk om naar te kijken. Ze zijn nog heel spontaan, hebben nog geen notie van gevaar en moeten eigenlijk nog leren vluchten. Zo zat ik een keer weggekropen achter een dikke eik en stonden er plotseling zo'n 22 moeflons om me heen te grazen. Dan kun je eigenlijk niks meer dan alleen afwachten. Dat zijn onvergetelijke dingen.'''

Voor meer info: https://www.facebook.com/andyvanommeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie