Vrijdag was het thema: Wintersport (?!), met twee special guests, snowboardster Melissa Peperkamp en skeletonster Kimberley Bos.
Vrijdag was het thema: Wintersport (?!), met twee special guests, snowboardster Melissa Peperkamp en skeletonster Kimberley Bos. Dick Martens

Een grote duim voor Kinderdorp Bennekom

18 augustus 2022 om 13:24 Evenementen

BENNEKOM De jubileumeditie van Kinderdorp zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan, als ‘Heet, heter, heetst! De zon brandde vanaf de opening op maandag tot en met de afsluiting op de vrijdag onophoudelijk op het door vele vrijwilligers ‘uit de grond gestampte’ Kinderdorp 2022. Maar zowel de ruim 1500 kinderen en zeker ook het vrijwilligersteam genoten zicht- en hoorbaar. Hoewel de vermoeienissen zich op de bruinverbrande gezichten aftekenden overheerste de tevredenheid en was de algehele conclusie: ‘Een grote duim voor Kinderdorp’.

door Dick Martens

,,Kinderdorp is super leuk en we hopen, dat het nog leuker wordt, dan het nu is. We hopen dat we in de krant komen!” Het is een uitspraak van Dianne en Jente, beiden 11 jaar, die zij deden op de donderdag. Hun uitspraak was kenmerkend voor heel veel kinderen, met dank ook aan de organisatoren die met vereende krachten een gevarieerd weekprogramma hadden samengesteld. 

UITLEVEN In een week ‘waar helemaal niets moest en (bijna) alles mocht’, konden de vele deelnemers zich, nadat ze hun bouwvergunning hadden bemachtigd, uitleven met hout, zaag, hamer en spijkers om de mooiste hutten, appartementen, winkels en torens te bouwen, maar ook verschenen er zandkastelen, kwam er dagelijks het Kinderdorps dagblad (’al 30 jaar de grootste’) uit, kon er geld gehaald worden bij de bank, was er een dierendag, sport en spel en een echte proeverij. ,,Dat alles onder ‘Code Geel’, dus het gele Kinderdorp-petje op, veel water drinken en insmeren.”

BURGEMEESTER Op woensdag was het dierendag en werd ook bekend wie de nieuwe Kinderdorp-burgemeester was geworden, namelijk de 10 jarige Anna-Lia, die verrast werd door ‘de echte burgemeester’ van de gemeente Ede, René Verhulst, die haar ook nog eens een heuse burgemeestersketting omhing. ,,Ik heb overal zin in”, sprak ze tot Verhulst, die ook nog een tip voor haar had: ,,Blijf jezelf.” 

SPECIAL GUESTS Anna-Lia had ook nog een wens: ,,Een dierenknuffeltent op Kinderdorp”. Ze werd op haar wenken bediend, want op Kinderdorp-dierendag stond die er ook en kon er bijvoorbeeld geknuffeld worden met een alpaca, een ezel en met schapen. De vrijdag, met ruim 33 graden verreweg de warmste dag, was het thema, geloof het of niet, Winterspelen. Hoewel het bouwen door velen was afgesloten en de buikschuif-waterbaan en de schaduwtent de meest favoriete Kinderdorp-plekken waren geworden werden die toch massaal verlaten om kennis te maken met twee bijzondere ‘special guests’, namelijk skeletonster Kimberley Bos, die op de Olympische Spelen in Peking een voor Nederland historische bronzen medaille veroverde. Het was de eerste olympische medaille voor Nederland in deze wintersport. En ook Melissa Peperkamp, snowboardster en meervoudig Nederlands kampioene was er. Op de Olympische Jeugdwinterspelen 2020 won ze een zilveren medaille op het onderdeel slopestyle en brons op het onderdeel Big air. 

Voor Bos was Kinderdorp geen onbekend terrein. ,,Ik was eerst zelf deelnemer en later ook vrijwilliger. Mooi, dat er nog altijd zoveel kinderen plezier aan beleven en super, dat er ook nu nog zoveel mensen zijn die ook meehelpen om het tot een succes te maken.” Dat klinkt voorzitter Wim Spier als muziek in de oren. ,,Die vrijwilligers verdienen een groot compliment. Ik kijk mede door hun inzet en ondanks de toch extreme temperaturen terug op een superweek.”

De Kinderdorp-bank gaat open. Dat betekent voor 'heel het dorp': geld halen.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie