Valpreventie: bllijf op de been!

30 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Valongevallen zijn een groot probleem en helaas komen er veel 65-plussers na een val op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht. De letsels ten gevolge van een valongeval, bijvoorbeeld een gebroken heup, kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van uw leven en uw zelfstandigheid. Uit onderzoek blijkt dat de meeste valongelukken ontstaan in de thuissituatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ongevallen met het opstapkrukje, de trap, het losliggende kleedje en aan de gladde natte tegels in de badkamer.

Helaas neemt het aantal valincidenten toe, met name bij mensen van 65 jaar en ouder. In Nederland hebben ongeveer 100.000 ouderen (65+) zich in 2016 bij de Spoedeisende Hulp (SEH) gemeld na een val. Naar verwachting zullen dat er in 2030 ruim 140.000 zijn. De consequenties zijn vaak groot. Soms is sprake van blijvende invaliditeit, een gedwongen verhuizing, langdurige ziekenhuisopname en/of partners die gedwongen uit elkaar moeten, en vaker nog leidt een val tot een groter isolement en een verslechtering van de algemene gezondheid en mobiliteit, en dus uw algehele welzijn.

Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op vallen te verkleinen, waardoor u langer zelfstandig en vitaal kunt blijven. U hoeft de toename van het risico op vallen niet te accepteren als een voldongen feit! Het is een feit dat met de jaren onder meer reactievermogen, kracht, conditie en gezichtsvermogen minder worden. Maar u kunt veel doen om in balans en op de been te blijven en het valrisico te verkleinen.

Om ook in Ouder-Amstel te zorgen voor minder valongelukken bij ouderen heeft de gemeente Ouder-Amstel in samenwerking met Coherente, Fysiotherapie Duivendrecht en Fysiotherapie Spits een training Valpreventie samengesteld. In deze cursus krijgt u veel informatie en handige en praktische tips en adviezen. Daarnaast krijgt u een aantal oefeningen, die u ook thuis kunt doen. Hiermee versterkt u uw kracht, balans en evenwicht. Na afloop krijgt u een handig boekje mee.

De veertien deelnemers aan de laatste training, die in november heeft plaatsgevonden in het Dienstencentrum in Ouderkerk, zijn het er over eens dat eigenlijk iedereen aan deze training mee zou moeten doen. Om u hiertoe in de gelegenheid te stellen wordt de training Valpreventie regelmatig aangeboden in Ouder-Amstel. Wilt u graag weten hoe u de kans op een val kunt verkleinen en heeft u interesse voor de (gratis) training Valpreventie? Belt of mailt u met Coherente: 020 699 31 64 of info@coherente.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie