Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP

Zorgen over miljoenentekort binnen sociaal domein

2 november 2018 om 06:58 lokaal

EDE De gemeenteraad maakt zich zorgen om het sociaal domein in Ede, want er is een tekort van tien miljoen euro in de begroting . ,,Dat terugdringen is noodzakelijk, maar de kwaliteit van zorg moet op peil blijven", aldus Cora Otter van de ChristenUnie (CU).

Haar partij vindt het belangrijk dat er stabiliteit is en een acceptabele werkdruk in de zorg. Ze is daarom sceptisch over de gevolgen van minder geld. ,,Wat betekent dat voor het bieden van goede zorg en leveren van maatwerk? Het interventieteam, dat wordt ingezet bij huishoudens waar sprake is van meervoudige problematiek, heeft bewezen effectief te zijn. We zijn dan ook blij dat het incidentele budget hiervoor structureel wordt gemaakt."

ENORME KOSTEN JEUGDZORG De SGP maakt zich grote zorgen over het sociaal domein. ,,Wat is haalbaar, wat is betaalbaar? We willen graag zo snel mogelijk duidelijkheid. Er zijn enorme kosten in de jeugdzorg. Hoever zijn we gevorderd met innovatie en terugdringen van de wachtlijsten?", vraagt Nico van der Poel zich af.

ZORGEN Het college doet voorstellen om de tekorten binnen de zorg te verminderen en het CDA verbaast zich erover dat deze ombuigingsmaatregelen passen binnen bestaande beleidskaders. ,,Hadden die niet veel eerder ingezet moeten worden? Er is blijkbaar veel financiële ruimte", aldus Jan Pieter van der Schans. Gabrielle Hazeleger van GemeenteBelangen is verdrietig over de zorgen die er zijn in het sociaal domein. ,,We moeten met elkaar kijken waar we efficiënter in kunnen zetten op de zorg, vooral bij de jeugdzorg en met de focus op wachtlijsten. En hebben wij als gemeente ook de volle aandacht voor overbruggingszorg?" 

GOUDEN GEMEENTE Harry van Huijstee van de PvdA noemde Ede een 'gouden' gemeente, maar de fractievoorzitter vreest dat dit edelmetaal langzaam maar zeker afbrokkelt. ,,Liepen we twee jaar geleden nog voorop in het sociale domein, nu dreigen we achterop te raken." GroenLinks vindt dat er binnen de bestaande budgetten nog een wereld te winnen is. ,,Nu de kosten oplopen, proberen we de toegang tot zorg af te remmen. GroenLinks wil dat we de oorzaken van de toenemende vraag achterhalen en dáár actie op ondernemen. Onze partij wil eerst maatregelen nemen voor het verlagen van overheadkosten en het doorbreken van de negatieve effecten van marktwerking in de zorg, voordat we ingrijpen op de toegang en kwaliteit van zorg", meent Ellen Out als fractievoorzitter.

VERZAKELIJKING NODIG Bart Omlo van de VVD constateert dat 'het dak nu heel erg lekt', met de staat van een woning als metafoor. De organisatie slagvaardig laten functioneren vindt zijn partij een groot probleem. ,,De tekorten binnen het sociaal domein vinden we de grootste uitdaging voor onze gemeente. Ondanks de ombuigingen, vraagt het om een zeer kritische blik naar de wijze waarop we onze zorg hebben ingericht, hoe we het inkopen en of we geen zorg laten verdwijnen naar plekken waar het niet nodig is. De VVD vindt dat er een stuk verzakelijking nodig is, waarmee we proberen meer grip te krijgen op het domein met behoud van de kwaliteit van zorg." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie