Het Apollo Ensemble voert op zaterdag 25 maart Heinrich Keisers 'Brockes-Passion' uit.
Het Apollo Ensemble voert op zaterdag 25 maart Heinrich Keisers 'Brockes-Passion' uit. Fijke Balke

Barok in de Edesche Concertzaal

6 februari 2023 om 07:00 Muziek

EDE In de serie Oude Muziek spelen de musici niet alleen muziek van drie eeuwen geleden, ook de instrumenten komen uit die tijd. De leden van Musica Amphion en leden van het Orkest van de 18e Eeuw brengen een programma rondom soloconcerten van Bach en Vivaldi. Het Apollo Ensemble, inmiddels terugkerende gast in de Edesche Concertzaal, zorgt met de ‘Brockes-Passion’ van Reinhard Keiser voor een luisterervaring in de passietijd. 

Met Keisers Brockes-Passion zet het Apollo Ensemble op 25 maart de passietraditie in de Edesche Concertzaal voort en beleef je het lijdensverhaal op een aangrijpende manier. Iedereen kent Bachs Matthäus-Passion. De ‘Brockes-Passion’ van Bachs tijdgenoot Reinhard Keiser is een stuk minder bekend. Met zijn Brockes-Passion was Keiser een echte trendsetter, want grootheden als Telemann en Händel volgden zijn voorbeeld. Zelfs Bach voerde Keisers passiestuk uit in Leipzig. Het geheim? De muziek bruist en sprankelt, er zijn heftige emoties, grote contrasten en levendige dialogen. Kortom, een uitvoering die je niet de koude kleren gaat zitten. 

DRAMATIEK

Voor zijn passie maakte Keiser gebruik van een toen populaire tekst van dichter-theoloog Barthold Heinrich Brockes. Het bijzondere aan de passiektekst is dat Brockes minder strikt vasthoudt aan die van de evangelisten. Dat geeft Keiser (en alle componisten na hem die de tekst van Brockes toonzetten) de gelegenheid om nog meer in te zetten om de dramatiek van het lijdensverhaal. Zo is er een aangrijpende aria van Judas, waarin hij zijn wroeging over het verraad van Jezus bezingt. Of neem het ontroerende duet van Maria met Jezus, terwijl haar zoon al aan het kruis hangt.

BACH EN VIVALDI

De leden van Musica Amphion en het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn behalve uitstekende orkestmusici, ook voortreffelijke solisten. In beide rollen komen ze op 22 april volledig tot hun recht in de soloconcerten van Bach en Vivaldi. Beluister de fine fleur van beide ensembles in onder meer Bachs ontroerende Concert voor viool, hobo en strijkers. De ene keer klinken beide instrumenten innig verstrengeld, dan weer laten viool en hobo zich van hun meest virtuoze kant horen. Nog uitdagender is Bachs Klavecimbelconcert in E, BWV 1053. In de ‘Finale’ krijgt de solist geen maat rust. 

KAARTEN BESTELLEN

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. De concerten beginnen om 20.00 uur en zijn inclusief garderobe, drankjes en programma magazine. 

Meer informatie op www.edescheconcertzaal.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie