,,Er is te weinig zwemwater in groeiend Ede.''
,,Er is te weinig zwemwater in groeiend Ede.'' Nando Eskes
Column

Topsport - een extra zwembad in Ede?

16 februari 2022 om 13:12 Opinie

EDE Een topsporter is met één ding bezig, gaan voor goud. Alles wijkt daarvoor. Of je gaat diep of je kiest breed. Beide tegelijk doen is bijna onmogelijk. Kiezen voor het één is afstoten van het ander. 

Nando Eskes

Een samenleving kan keuzes onderling afstemmen en verdelen. Mensen die diep gaan voor succes kunnen als voorbeeld dienen voor anderen. Zoals voor mensen die ook diep moeten gaan, maar dan in tegenslag, handicap, beperktere mogelijkheden. 

Je kunt je optrekken aan hen die blinken aan de top van de menselijke prestaties, doordat ze de omstandigheden voor zichzelf optimaal maakten. Samen met ultieme concentratie, inspanning en oefening behaalt zo iemand dan een Olympische medaille. 

Maar het kan ook omgekeerd. Een medaille staat voor mij ook symbool voor prestaties van anderen. Van hen die met fysieke beperkingen of geestelijk lijden, armoede en andere onmenselijke tegenslagen kampen. Maar toch met ultieme concentratie, inspanning en oefening hun leven op de rails weten te houden. Juist deze mensen kunnen op hun beurt weer een voorbeeld zijn voor topsporters. Om met beperkingen het beste uit jezelf te halen.

SPORT EN BEWEGING Veel partijen willen dat we meer gaan bewegen. Overal moet er ruimte zijn voor sport en beweging. Gezonde voeding is belangrijk. De combinatie zorgt ervoor dat we weerbaarder worden tegen ziekte en het verbetert ons welzijn. Wat is de juiste balans tussen ‘iedereen doet mee’ en ‘de besten moeten winnen’? Tussen breedtesport en topsport? 

D66 en Burgerbelangen willen een kunstijsbaan, Gemeentebelangen een tweede indoorzwembad. Er is te weinig zwemwater in groeiend Ede. Topsportclub Polar Bears wijkt regelmatig uit naar zwembaden buiten Ede. 

Na de verkiezingen moet er in de begroting ruimte komen voor extra overdekt zwemwater, volgens het huidige college van burgemeester en wethouders. Het gaat dan over een uitbreiding van De Peppel of de Van der Knaap-hal, waarvoor al plannen klaar liggen. 

Het moet voor Gemeentebelangen appeltje-eitje zijn om dit punt uit hun verkiezingsprogramma te realiseren. Het ligt al veel langer in de week dan een kunstijsbaan. Toch… bij de andere partijen staat uitbreiding van zwemwater niet in hun programma. Die zijn meer verdedigend bezig en noemen het ‘openhouden van de zwembaden’ belangrijk. Dat lijkt al een hele klus. Laat staan uitbreiding. De toon maakt de muziek. Gaat Gemeentebelangen straks scoren?

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie