Afbeelding
Energie besparing

Uw huis verduurzamen? Dit zijn de financieringsopties

26 november 2019 om 11:27 Partnercontent

Er zijn verschillende manieren waarop je energiebesparende maatregelen kunt financieren. Ook de gemeente kan je helpen in jouw huis te verduurzamen.  

Energiebesparende maatregelen zijn een duurzame investering
Energiebesparende maatregelen zijn op meerdere manieren een duurzame inverstering. Ten eerste verlaagt u direct uw energierekening. Uw huis wordt er ook nog eens comfortabeler door. En door te kiezen voor vakwerk en degelijke materialen, dragen energiebesparende maatregelen bij aan de prijs van uw huis. 

Uw huis verduurzamen met uw spaargeld
Uw huis verduurzamen met spaargeld is een interessante optie. De spaarrente is namelijk zo laag dat sparen nauwelijks nog iets oplevert. Sterker nog, rekening houdend met de inflatie en mogelijk vermogensbelasting kunt u steeds minder kopen met uw spaargeld.

Door uw spaargeld deels te investeren in energiebesparende maatregelen verlaagt u uw maandlasten. Daarnaast lift je misschien mee op de stijgende huizenprijzen. Stop niet al uw spaargeld in de verduurzaming van uw huis. u heeft een buffer nodig voor onverwachte uitgaven.

Lenen voor energiebesparende maatregelen
Wie niet voldoende spaargeld heeft of dit niet wil gebruik voor energiebesparende maatregelen, kan gaan lenen. De hypotheek is het eerste waaraan gedacht wordt. Dat is niet zo gek, gezien de lage hypotheekrente van dit moment.

De huizenprijs is de laatste jaren flink gestegen. Dit betekent dat veel huizenbezitters overwaarde hebben opgebouwd. Door deze overwaarde op te nemen, neemt u alvast een voorschot op de winst bij verkoop. Dit kun je gebruiken om uw huis te verduurzamen. 

Geen overwaarde? Geen probleem. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen zijn de hypotheeknormen opgerekt. Ook voor een duurzaam huis mag je meer lenen.

Voor een nieuwe of hogere hypotheek maakt u vaak kosten voor advies, notaris en taxatie. Vanwege deze kosten, kan een persoonlijke lening het overwegen waard zijn. Deze sluit u namelijk kosteloos af. 

De rente bij een persoonlijke lening is wel wat hoger dan bij een hypotheek. Bij een hogere leensom, vanaf ongeveer € 25.000,-, is een hypotheek vaak voordeliger.

Ook de gemeente kan u helpen uw huis te verduurzamen. Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kunt u eveneens een lening afsluiten. Let op niet iedereen komt hiervoor in aanmerking.
Bekijk hier welke gemeenten en provincies meedoen.

Top 5 energiebesparende maatregelen
Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een top 5 van energiebesparende maatregelen die het vaakst worden gefinancierd:

  1. Hoogrendementsglas (HR++ of hoger)
  2. Energiezuinige deuren
  3. Zonnepanelen
  4. Gevelisolatie
  5. Hoogrendementsketel (HR ketel)
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie