Volle bak met schakers in Winterswijk.
Volle bak met schakers in Winterswijk. BSV Bennekom

BSV Bennekom telt weer mee na zege in Winterswijk

26 november 2019 om 09:35 Overig

BENNEKOM Na de zwaarbevochten remise van enkele weken terug tegen de hoofdmacht van Winterswijk, waren nu de reserves aan de beurt. De mannen van teamcaptain Rini Kreeft hadden er zin in en dat leverde een aantal gedenkwaardige partijen op voor de toeschouwers. En met 5,5-2,5 een dikke zege voor Bennekom.

Het begon bij Hotze Hofstra die met wit op bord 3 een modelpartij opleverde. Pion h4, h5 naar de zwarte koning, dame, torens en paarden erbij en vervolgens de zwarte stelling kraken. Hofstra had er alleen de extra 30 seconden per zet voor nodig om het punt te incasseren.

Benno van der Veen speelde op bord 7 met wit een wat tamme remise. Noël Bovens daarentegen speelde op bord 8 een puike partij met zwart. Hij offerde in de opening een pion, won die met een klein beetje rente terug. Toen zijn tegenstander vervolgens zijn damvleugel verzwakte, was Bovens er als de kippen bij om een pion te winnen en het vervolgens op de koningsvleugel af te maken.

KOPMAN Op dat moment begon men zelfs optimistisch aan een 7,5–0,5 overwinning te denken. Zeker ook omdat kopman Rembrandt Bruil genoeg had aan een klein openingsvoordeeltje om de tegenstander langzaam van het bord te manoeuvreren en ook Martijn Bakker op bord twee wist te winnen. Dat ging wat moeizamer. Bakker speelde de opening wat tam, had wat minder kunnen komen te staan, maar kon een pion winnen toen zijn tegenstander een algehele ruil aanging. Het kostte daarna nog wat meer moeite dan nodig was, maar uiteindelijk wist Bakker de extra pion te verzilveren.

LEK Toch werden niet alle kansen benut. Martin Markering speelde op bord 4 de opening niet optimaal. Er was niet veel aan de hand, maar er waren ook niet veel aanknopingspunten. Dan maar provocerend rokeren, waarna zijn tegenstander de verleiding van het loperoffer op h6 niet kon weerstaan. Markering dacht dat het niet kon en had gelijk. In tijdnood greep hij alsnog mis, waardoor al het materiaal weer teruggegeven werd. Het resulterende eindspel was wel duidelijk beter, maar Markering ging voor de schoonheidsprijs. Er zat echter een enorm lek in zijn offercombinatie en de stukken konden in het doosje. De eerste Bennekomse nul was een feit.

BETER Op bord 6 deed Ed de Beule het vervolgens beter. Hij pakte een pion in de opening en zijn tegenstander zag die pas heel laat weer terug en wel ten koste van een loper. De partij had toen allang uit kunnen zijn, maar de Beule had een paar opgelegde kansen gemist en moest nu het lastige eindspel van toren en loper tegen toren zien te winnen. De Beule speelde het grootmeesterlijk en wist een onontkoombaar matnet op te zetten.

SPECTACULAIR De spectaculairste partij was die op bord 5, waar Martijn Pauw met wit duidelijk beter uit de opening kwam. Als een donderslag bij heldere hemel offerde zijn tegenstander een dame. Waarschijnlijk had de computer er korte metten mee gemaakt, maar voor de menselijke geest was het allemaal niet zo duidelijk. De witte koning stond bloot aan allerlei dreigingen met toren, loper en paard en kon geen kant uit. Toch wist Pauw zich uiteindelijk te ontworstelen door de dame terug te geven en met twee kwaliteiten voor had hij weer alle kans voor de winst te gaan. Zijn tegenstander had wel een overschot aan pionnen en het bleef enorm ingewikkeld.
Uiteindelijk volgde Pauw niet het juiste plan en de h-pion van zijn tegenstander was op een gegeven moment niet meer te stoppen. Dat bracht een 5,5-2,5 overwinning op het bord. Het had wat meer kunnen zijn, maar de hoofdmacht van BSV Bennekom kan op de vijfde plek weer naar boven kijken op de ranglijst.

(Bron: BSV Bennekom)

Martijn Bakker was weer van de partij.
Links de top van BSV Bennekom.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie