Meestergitarist Enno Voorhorst neemt bezoekers op 29 november mee naar Spanje en Zuid-Amerika.
Meestergitarist Enno Voorhorst neemt bezoekers op 29 november mee naar Spanje en Zuid-Amerika. Kim Sun Ju

'De gitaar is een intiem instrument'

26 november 2019 om 06:07 Muziek

EDE Gitarist Enno Voorhorst geeft vrijdag 29 november een recital in de Edesche Concertzaal. Voorhorst is een specialist in de muziek van Spanje en Zuid-Amerika. ,,Beleef de Spaanse folklore in Torroba’s Suite Castellana of strijk neer in het Brazilië van Heitor Villa-Lobos en het Paraguay van Agustín Barrios Mangoré."

Maar Voorhorst heeft nog meer noten op zijn zang. In 'Notte a Venezia' geeft hij op sprookjesachtige een Venetiaanse nacht weer. En met de muziek van Roland Dyens voert hij je mee naar Parijs.

INTIEM Een leeg podium met alleen een kruk; meer heeft gitarist Enno Voorhorst niet nodig. ,,In een concertprogramma zit in een opbouw", vertelt hij. ,,Een stil stuk, waarin mensen meegaan in de verstilling. Daarna weer een pittig stuk. De grote kracht van de gitaar is dat het een intiem instrument is, maar toch word je erdoor meegesleurd. Het mooist is als je merkt dat je contact hebt met het publiek, als ze heel stil zijn en luisteren. Dan sla je één toontje aan en gaat er een zucht door het publiek.”

Het programma heeft Voorhorst deels opgebouwd rondom muziek en gitaristen uit Zuid-Amerika en Spanje. ,,Voor veel niet-gitaristen is het lastig om voor gitaar te componeren, omdat ze het instrument niet beheersen. Aan de andere kant kunnen componerende gitaristen juist ongehoorde klanken uit de gitaar te halen", vertelt Voorhorst. Barrios was zo'n componist en ook de Fransman Roland Dyens. ,,Dyens kende ik vrij goed. Naar aanleiding van zijn overlijden een aantal jaar geleden, heb ik een cd met zijn muziek opgenomen. Het leuke van zijn stijl is dat het zo open is, omdat hij kan improviseren. Daardoor klinkt het altijd verrassend. Hij speelt met stijlen. Zijn stuk 'Lettre à Monsieur' klinkt ook echt als muziek van Messiaen."

ARVO PART Een andere muzikale liefde is die voor de muziek van Arvo Pärt. Enno Voorhorst: ,,Door de Barrios-platen die ik heb opgenomen krijg je een bepaald stempel. Maar muziek van nu vind ik minstens zo mooi. Pärts muziek bijvoorbeeld past goed bij de gitaar."

Zo goed zelfs dat Enno Voorhorst een gitaarversie van het stuk 'Spiegel im Spiegel' heeft gemaakt. ,,De muziek heeft een introverte inslag, waarbij je als luisteraar een beetje kunt wegdromen. Het knappe van Pärt is dat hij tegelijk toegankelijk en vernieuwend schrijft. Tijdens concerten merk ik dat het publiek daar sterk op reageert. Vaak vinden mensen de muziek van Pärt het mooist van het programma."

TIP Multitoetsenist Bert van den Brink brengt je met zijn avontuurlijke improvisaties op zaterdag 21 december helemaal in kerststemming. Aan de Bösendorfer Imperial en op de accordeon zorgt hij met kerstliederen en -hits voor één groot muzikaal feest. En natuurlijk kun je zelf ook je eigen favoriete nummer aanvragen.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie