Afbeelding
Photo by John Looy on Unsplash

Zo bereid je je voor op een thuisbevalling

19 november 2020 om 10:59 Partnercontent

Door de uitbraak van het coronavirus willen meer vrouwen thuis bevallen.  Het was in maart zelfs niet mogelijk om zonder medische indicatie in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede te bevallen. We vertellen je alles wat je moet weten over een thuisbevalling in Ede. 

Voordelen van een thuisbevalling 

Hoewel sommige vrouwen er wellicht vooral door de coronacrisis voor kiezen, heeft een thuisbevalling flink wat voordelen. Het kan namelijk heel fijn zijn om in je vertrouwde omgeving te bevallen. Je hebt de vrijheid om te doen wat je op dat moment prettig vindt en zal meer het gevoel dat je de touwtjes in handen hebt. Daarnaast heb je je eigen spullen bij de hand en kun je zelf bepalen wie erbij is. Na de bevalling ben je ook nog eens meteen thuis. Bovendien zijn er thuis doorgaans minder medische ingrepen en is de kans op infectie kleiner. Het enige echte nadeel is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Het was dan handiger geweest als je al in het ziekenhuis was.

De zoektocht naar een verloskundige

Een verloskundige is er speciaal om jou zo goed mogelijk te helpen tijdens je zwangerschap, bevalling en kraambed. Het is dus belangrijk dat je je prettig voelt bij de verloskundige, zodat je een vertrouwensband op kunt bouwen. Zeker als je thuis bevalt, is het extra belangrijk dat je op je verloskundige kunt vertrouwen. Je mag zelf een verloskundige kiezen, dus maak daar gebruik van. Zoek op ‘Verloskundige Ede’ en kijk welke praktijk bij je past.

Maak een fijne en comfortabele plek van de ruimte waar je wilt bevallen

Kies allereerst een ruimte in huis waar je wilt gaan bevallen. Het behoeft geen uitleg dat dit een plek moet zijn waar je je goed bij voelt. Je zwangerschapsverlof biedt een mooi moment om van deze ruimte een nóg fijnere plek te maken. Denk aan sfeervolle lichtjes, bloemen en kussens. Daarnaast kun je alvast een afspeellijst met ontspannende muziek maken.

Haal de praktische spullen in huis

Hoewel het belangrijk is om de plek waar je gaat bevallen in te richten, zijn de praktische spullen uiteraard het meest van belang. Je kunt een kraampakket aanvragen waarin spullen als een bedzeil, navelklem en kraammatrasjes zitten. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze meestal van je zorgverzekeraar. Zo niet, kun je hem vaak alsnog bij je zorgverzekeraar aanvragen (tegen betaling). Ook verkopen veel apotheken of drogisten kraampakketten en je kunt je heil natuurlijk online zoeken. Zorg dat je het kraampakket ruim op tijd in huis hebt en check altijd wat er inzit, zodat je het waar nodig aan kunt vullen. Zelf moet je in ieder geval de volgende spullen in huis halen en klaarleggen:

  • Emmers;
  • Vuilniszakken;
  • Oude handdoeken;         
  • Toiletpapier;
  • Desinfecterende handzeep;
  • Thermometers;
  • Goed licht;
  • Een zaklamp (inclusief batterijen) voor het geval dat de stroom uitvalt;
  • Een zogenaamde ziekenhuiskoffertje, mocht je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten.         

Daarnaast zou je vanaf week 37 van je zwangerschap je bed moeten verhogen. Vanaf dat moment mag je thuis bevallen. Het bed zou minstens 80 centimeter hoog moeten zijn. Dit maakt het werk van de verloskundigen en kraamverzorgende een stuk gemakkelijker. Zij moeten anders te veel bukken en dat is onder andere slecht voor hun rug en nek. Je bed verhogen doe je met ‘klossen’, zoals de bedverhogers worden genoemd. Er zijn verschillende manieren om hieraan te komen. Zo kun je de klossen bij diverse winkels in bruikleen nemen. Je hoeft dan alleen een borg te betalen. Daarnaast kun je ze ook kopen, nieuws of tweedehands.

In bad bevallen 

Steeds meer vrouwen kiezen voor een bevalling in bad. Omdat warm water ontspannend en rustgevend werkt, is dat best een logische keuze. Vrouwen die er ervaring mee hebben praten er doorgaans heel positief over. Het schijnt onder de pijn van de weeën de verzachten. Vrouwen die in bad bevallen vragen minder vaak om medicijnen tegen de pijn. Het is bovendien net zo veilig als een ‘normale’ bevalling.

Als je in bad wilt bevallen, bespreek dat dan altijd wel eerst met je verloskundige. Hij of zij kan je vervolgens vertellen of het in jouw geval mogelijk is. Het bad moet sowieso aan twee zijden vrij zijn en op tien meter afstand van de kraan staan.

Borstvoedingscafe Ede

Wist je trouwens dat Ede een heus borstvoedingscafe heeft? Moeders kunnen hier hun ervaringen delen en elkaar een steuntje in de rug geven. Je vindt het Borstvoedingscafe Ede in de ruimte achter het café van Cultura. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie