Afbeelding
Foto Pexels

De opbrengst van zonnepanelen

20 april 2022 om 09:59 Partnercontent

Zonnepanelen zijn een goede investering. De stijgende energieprijzen maken die nog meer de moeite waard. Maar hoeveel bedraagt de opbrengst eigenlijk? Daarover gaat dit artikel. Goed om het te lezen, voordat je zonnepanelen kopen gaat.

Factoren

Er zijn diverse factoren, die de opbrengst zonnepanelen mede bepalen.

  1. Het weer (zon, bewolking, neerslag)
  2. De windrichting van de panelen        
  3. De hoek van de panelen       
  4. Schaduwwerking        
  5. Het materiaal en de kwaliteit van de panelen        
  6. De ouderdom van de panelen

Het weer

Zonnepanelen zetten zonlicht om in een elektrische stroom. Des te meer zonlicht op de panelen valt, des te meer stroom wordt opgewekt. De opbrengst zonnepanelen bewolkte dag zal vaak lager dan op een zeer zonnige dag. Dat geldt echter niet voor een licht bewolkte dag. Dan kan die hoger zijn.

De windrichting van de panelen

Als je graag buiten in de zon zit, dan is een tuin op het zuiden het beste. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Een zonnepaneel op het noorden richten heeft weinig zin.

De hoek van de panelen

De zonnestraling heeft een bepaalde hoek. Het beste is als die straling recht op de panelen valt en daarom is de hoek van de panelen van invloed.

Schaduwwerking

We noemden als de stroomproductie samenhangt met de hoeveelheid zonlicht. Schaduwen van bijvoorbeeld andere gebouwen en begroeiing verlagen die productie.

Het materiaal en de kwaliteit van de panelen

Met het materiaal doelen we hier op het type zonnecel. De monokristallijne zonnecellen hebben de hoogste opbrengst, maar zijn de duurste. Uiteraard speelt de kwaliteit van de zonnecellen en de rest van een zonnepaneel ook een rol.

De ouderdom van de panelen

Met het ouder worden van een zonnepaneel, gaat de opbrengst ervan langzaam achteruit.

Kilowattpiek en kilowattuur

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp), wat gelijk is aan 1000 Wp. Eén wattpiek (Wp) wordt gedefinieerd als de opwekking van 1 watt (W) in een standaardsituatie (die we hier niet specificeren). Het aantal Wp van een gemiddeld zonnepaneel ligt tussen de 280 en 320.

De elektriciteit die we verbruiken, wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Eén kWh is het verbruik van 1 kW (1000 Watt) gedurende een uur.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Voor Nederland wordt ervan uitgegaan dat de opbrengst per jaar van zonnepanelen 90%bedraagt van het vermogen. Stel dat een zonnepaneel 350 Wp oplevert, dan is de opbrengst van 10 zonnepanelen 10 × 350 × 0,9 = 3150 kWh. De opbrengst van zonnepanelen per maand is een twaalfde deel daarvan. De gemiddelde opbrengst zonnepanelen kan meer zijn in kustgebieden door de hogere instraling. Verder heeft de temperatuur invloed. Lager betekent meer opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen bovengemiddelde zonnige en sombere jaren kan oplopen tot 25%. Als panelen niet op het zuiden liggen, maar zuidwest of -oost, dan kan de opbrengst 10% lager uitvallen.

Hoeveel panelen nodig?

Om een inschatting(!) te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, ga je uit van het stroomverbruik per jaar in kWh. De berekening is als volgt: het stroomverbruik van een jaar in kWh vermenigvuldig je met 1,1. Het resultaat deel je vervolgens door het vermogen van een zonnepaneel in Wp. Het zal duidelijk zijn, dat de stroomproductie van de zonnepanelen varieert en ook het stroomverbruik in huis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie