Afbeelding
Pixabay

Inloopbijeenkomsten over locaties windmolens

27 september 2021 om 17:09 Politiek

EDE Dinsdag 26 en woensdag 27 oktober worden er inloopbijeenkomsten gehouden over de mogelijke locaties van het eerder aangekondigde energiecluster langs de A30 en de A12. De gemeente Ede verkent de mogelijkheden voor plaatsing van tien windmolens langs deze snelwegen. De komende maanden wordt daar nader onderzoek naar gedaan. ,,Uit een vooronderzoek, de quickscan, bleek wat mogelijke locaties zijn.” Daarover was 22 juni een online bijeenkomst.

Op 26 oktober worden de windmolens 1 tot en met 5 besproken, dat zijn de langs de A30 geplande duurzame energie-opwekkers. Op 27 oktober worden de windmolens 6 tot en met 10 besproken, dat zijn de langs de A12 geprogrammeerde. Degenen die zich hebben opgegeven voor de nieuwsbrief ontvangen in oktober een definitieve uitnodiging voor de bijeenkomsten.

LOKAAL EIGENAARSCHAP Het onderzoek dat de gemeente door een gespecialiseerd bureau laat uitvoeren richt zich op de slagschaduw, het geluid en andere gevolgen voor de omgeving waar de windmolens gepland zijn. ,,Ook berekent het bureau op de plaatsing rendabel is. De specialisten van het bureau zullen ook tijdens de bijeenkomsten aanwezig zijn om uitleg te geven.” De gemeente laat nog eens weten ´lokaal eigenaarschap´ van de windmolens belangrijk te vinden. ,,Niet alleen de lasten, maar ook de lusten moeten ten goede komen van de lokale omgeving.” Het kan gaan om financiële deelname in de opbrengsten van de windmolens  of het inrichten van een gebiedsfonds.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie