Historisch cahier hessenwegen

Regio

Het nieuwe historisch cahier gaat over de geschiedenis van de hessenwegen op de Veluwe. De Jac. Gazenbeek Stichting uit Lunteren houdt zich al vele jaren bezig met het onderzoek naar deze geschiedenis, vooral omdat in de dorp over de Goudsberg ook een hessenweg ligt.

Jac Gazenbeek presenteert transportaderen EDE - Het Gemeentearchief Ede en de Jac. Gazenbeek Stichting presenteren een nieuw Historisch Cahier: ‘Op ’t Veluws Hessenspoor. Transportaderen uit het verleden’. Op donderdag 12 januari wordt het eerste exemplaar aangeboden aan wethouder verkeer en vervoer Breunis van de Weerd.

Auteur Karen Eding heeft in opdracht van de stichting veel informatie verzameld over de herkomst van deze wegen en van hen die als voerlui de wegen bevolkten.

Deze speurtocht voerde haar door literatuur, onderzoeken, publicaties, kaarten en sagen en legenden van en over de hessenwegen. Samen met verhalen van de inmiddels overleden schrijver van de Veluwe, Jac. Gazenbeek, en bijdragen van anderen, heeft zij dit boek gevormd. ,,Het is een zeer lezenswaardig verhaal geworden, met veel mooie afbeeldingen.’’ Deel 17 in de reeks Historische Cahiers Ede is vanaf vrijdag 13 januari verkrijgbaar in de Veluwse boekhandels, bij enkele musea en via www.gazenbeekstichting.nl. De uitgave heeft de gebruikelijke vormgeving, maar is ditmaal voorzien van een harde kaft. De omvang bedraagt 128 pagina’s met veel beeldmateriaal in kleur. De prijs is 14,95 euro.

Louis Fraanje, voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting, presenteert zaterdag het Historisch Cahier. Hij vertelt hierbij kort over de geschiedenis van de hessenwegen en de bijzondere interesse vanuit zijn organisatie voor dit onderwerp. De presentatie is om 16.00 uur bij Partycentrum Floor, Dorpsstraat 36 te Lunteren.

advertentie