Mobiliteitsfonds verbetert bereikbaarheid Regio FoodValley

1 mei 2013 om 00:00 Regio

EDE - De verkeer- en vervoerswethouders van de Regio FoodValley hebben de handen ineengeslagen voor het oprichten van een regionaal mobiliteitsfonds. Met dit mobiliteitsfonds worden regionale verkeer- en vervoersprojecten mogelijk die anders niet, vertraagd of versoberd uitgevoerd zouden worden.

De komende periode zullen de colleges en gemeenteraden van de acht gemeenten van de Regio FoodValley een beslissing nemen over het mobiliteitsfonds.

Goede bereikbaarheid is voor de Regio FoodValley van het grootste belang. Bereikbaarheid is essentieel voor het bereiken van de ambitie van de Regio: de FoodValley regio ontwikkelen tot hét agrofoodcentrum van Europa, de internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding.

In de huidige tijd zijn rijk en provincie terughoudend met infrastructurele projecten. Medefinanciering vanuit de Regio is daarom vaak onontbeerlijk om een project mogelijk te maken. De gemeenten van Regio FoodValley willen bijdragen aan de financiering van projecten met een groot regionaal belang. De acht gemeenteraden moeten echter tot nu toe afzonderlijk besluiten nemen over medefinanciering van projecten. Het mobiliteitsfonds fungeert als een aanzet tot besluitvorming en daarmee heeft de Regio FoodValley de noodzakelijke slagkracht om goed samen te werken met de medeoverheden. Ook versterkt het de onderhandelingspositie van de Regio richting private partijen.

Het voorstel is om het mobiliteitsfonds voor 20 jaar in te stellen. De projecten die mede gefinancierd worden zijn: aanpak verkeerssituatie Rijnbrug, aanpak Knooppunt Hoevelaken, verbeteren doorstroming Knooppunt A1/A30, frequentieverhoging Valleilijn, ontwikkelen regionale netwerkvisie.

Al deze projecten dragen bij aan de verbetering van de ontsluiting van de regio en daar hebben alle gemeenten direct of indirect belang bij. De bedoeling is het vestigingsklimaat voor ondernemers en het woon- en leefklimaat voor inwoners van de regio te verbeteren. Ook het toerisme in de regio en gemeenten profiteert van bereikbaarheid.

De komende periode zullen de colleges en gemeenteraden van de gemeenten een beslissing nemen over de instelling van het mobiliteitsfonds.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie