Van Gent Finaleweken: Hockeyers slepen eerste winst binnen

6 juni 2018 om 22:15 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE Ede heeft de eerste wedstrijd in de strijd om promotie naar de overgangsklasse te bereiken tegen Zwolle met 1-0 gewonnen.

Een hardwerkende thuisclub deelde een mokerslag uit. De eerste basis werd gelegd om de zo vurig gewenste promotie naar de overgangsklasse te bereiken.

Het was Sem Draaijer die in de twaalfde minuut met een weergaloze actie de Edenaren op de achteraf beslissende 1-0 voorsprong zette.

Op het goed bezochte sportpark De Bosrand ontspon zich vanaf de eerste minuut een spannend duel.

Beide ploegen beseften dat de eerste klap een daalder waard was. Of in dit geval voor eersteklasser Ede de zekerheid dat mocht het in Zwolle verkeerd gaan, zondag in Ede de alles beslissende wedstrijd wordt gespeeld.

SCHRIK Ede, dat kennelijk de opdracht had gekregen in de aanvangsfase de kat uit boom te kijken tegen de overgangsklasser, counterde een aantal keren razendsnel.

Maar ook Zwolle kreeg mogelijkheden, maar merkte onmiddellijk dat verdediger Bob Driessen en de weer uitstekende keeper Diederik van Schooten hun mannetje stonden.

In de twaalfde minuut kwam de thuisclub er razendsnel uit. Via wat combinaties kon Sem Draaijer aan het kappen en draaien beginnen. Hij liet wat Zwolse verdedigers staan en ook de keeper was kansloos: 1-0. Een orkaan van geluid door de talrijke Edese supporters onderstreepte de schoonheid van de openingstreffer.

Even sloeg de supporters de schrik om het hart. Verdediger Renaldo de Bock zette een sliding in, maar miste de bal wel, de tegenstander niet. Een tien minuten tijdstraf was zijn beloning. Daarin toonde Ede haar veerkracht. Met man en macht werd de man minder situatie doorstaan.

Een mooie scoop van Draaijer werd door Pieter Hoekstra goed verwerkt. Hij zag de bal echter door de doelman gestopt.

Met een 1-0 tussenstand werd van speelhelft gewisseld.

Kennelijk was er in de rust wat extra energie in de thee van de Zwolse gasten gestopt. Ede moest of het nu wel of niet wilde terug.

MANNEN STAAN OP Maar binnen de Edese ploeg stonden de mannen op. Spelers als Tom Westermeijer, Max Smit en Bob Driessen stegen boven zichzelf uit.

De Zwollenaren vielen wel aan, maar creëerden geen honderd procent kansen. Of zagen doelman Van Schooten er goed het oog in hebben.

,,Laten we in vredesnaam de 2-0 maken. De laatste vijf minuten worden anders heel lastig.", riep Pieter Hoekstra bij een wisselbeurt hardop uit.

Een gedachte die de Zwollenaren tot acties inspireerden. Zij wisselden de doelman met nog zes minuten te spelen in voor een extra veldspeler.

Maar het mocht niet baten. Een collectief sterk Ede bleef, soms met hangen en wurgen maar hardwerkend overeind. De 1-0 overwinning werd als een belangrijke zege gevierd.

,,De eerste klap is uitgedeeld. Maar we zijn er nog lang niet. Zeker is dat overgangsklasser Zwolle zaterdag moet komen. Misschien is dat voor ons een voordeel. En anders maken we het zondag op eigen veld af", lieten enkele spelers weten.

Enig onderhoud van de strafcorner lijkt voor de komende wedstrijd in Zwolle wel gewenst. In meerdere gevallen was de uitvoering aan Edese zijde niet geweldig. Of dat lag aan het aangeven, dan wel het veld rondom de cirkel bleef na afloop onduidelijk.

Zaterdag wordt in Zwolle om 15.00 uur gestart. Ede Stad zal er met een videoteam bij zijn. Ook zal met enige regelmaat via Twitter @FinalewekenEde het thuisfront op de hoogte worden gehouden.