Martin van den Brink bleek ook in de zevende etappe van de Dakar Rally de regelmaat te koesteren.
Martin van den Brink bleek ook in de zevende etappe van de Dakar Rally de regelmaat te koesteren. Fotop

Drie keer zeven voor Van den Brink in Dakar Rally

10 januari 2021 om 16:17 Autosport

SAKAKA Martin van den Brink heeft opnieuw een brevet van degelijkheid op de zandmat gelegd. De Harskamper eindigde in de zevende etappe van de Dakar Rally als zevende en behield de zevende plaats in het algemeen klassement.

Met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk stuurden Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky de Renault van Mammoet Rallysport door de woestijn van Saoedi-Arabië. In het eerste deel van de marathon etappe stond een constant optreden opnieuw centraal. De rallyformatie uit Harskamp vervolgde de koers van de eerste zes etappes. In een uitstekend, maar bovenal regelmatig race tempo bleven de mannen van Mammoet Rallysport de hele etappe op gepaste afstand van de zes sterkste equipes in deze rally.

NIETS MEEGEMAAKT Uiteindelijk stopte de regelmaat op de eindstreep en daar konden de mannen van Mammoet Rallysport tevreden zijn met een achterstand van slechts 20 minuten en 6 seconden op de ongrijpbare Dmitry Sotnikov.
Op de Rus in de Kamaz staat deze Dakar Rally geen maat. In zijn achtste ‘Le Dakar’ lijkt Sotnikov op weg naar zijn eerste eindzege. In de editie van 2021 won de kopman van Kamaz tot nu toe vijf maal en werd twee keer tweede. Ook de plaatsen twee (Mardeev) en drie (Shibalov) waren voor het fabrieksteam uit Rusland. Achter Vishneuski, Karginov en Loprais kwam Martin als zevende binnen.
,,We hebben lekker doorgereden en niets meegemaakt,’’ zei de 50-jarige rallyrijder na afloop. ,,De route bestond uit veel zand, maar ook veel stenen. We zijn keurig uit de problemen gebleven. Het is mooi dat we ook voor de twee Tatra-teams zijn geëindigd. We kunnen niet anders dan tevreden zijn.’’

WEER BESTE NEDERLANDER Van den Brink en zijn manschappen zijn na de zevende etappe, waarin ze opnieuw als beste Nederlandse equipe finishten, ook zevende in de algemene rangschikking. Achter de rug van het trio in de Renault wordt wel flink aan de deur gerammeld door Andrey Karginov. De Rus en titelverdediger in de rally staat nu nog ruim vijf minuten achter Martin. De Harskamper zal er niet heel rouwig om zijn. In zijn dertiende Dakar Rally is het grote doel namelijk een plaatsje in de top tien. En in dat streven ligt de formatie volledig op koers.
Ook de eretitel beste Nederlander ligt voor het grijpen. Pascal de Baar is elfde in het klassement, maar hij heeft na vandaag al bijna drie uur meer achterstand op de koploper dan Van den Brink en zijn metgezellen.
Debutant Mitchel van den Brink is in zijn eigen tempo

De Harskamper start maandag als zevende in de etappe van Sakaka naar Neom. De special stage telt dan 375 kilometer. De teameigenaar zag eerder tot zijn grote tevredenheid dat zoon Mitchel de zesde etappe ruimschoots binnen de tijdslimiet had volbracht. De tweede truck van het team werd in de etappe naar Ha’il geplaagd door technische problemen. In het donker werd vrijdagavond de etappe vlekkeloos afgelegd. De 18-jarige Mitchel van den Brink, navigator Richard Mouw en monteur Wilfred Schuurman begonnen vanochtend als 23e aan de zevende rit. Het trio in de Volvo is in hun eigen tempo op weg naar de eindstreep.

Berry Kamphorst 

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie