Afbeelding
Steffen Heise

Jaap van Lagen racet zich alsnog bij de beste tien in Monaco

30 mei 2023 om 07:35 Autosport

EDE Bij de verlate start van de Porsche Supercup heeft de Edese autocoureur Jaap van Lagen een ijzersterke race afgeleverd in de straten van Monaco. De routinier uit Ede gebruikte de frustratie van een mislukte kwalificatie om in 17 ronden liefst zeven plaatsen goed te maken: van p17 naar p10. ,,Ik heb constant aangevallen en meerdere keren de vangrail geraakt.”

Eigenlijk zou de Porsche Supercup kalenderjaar 2023 zijn afgetrapt in Italië, op het circuit van Imola. Maar door de overstromingen in dit deel van Italië werd zowel de F1 Grand Prix als de openingsrace voor de Porsches afgeblazen. Daarom vormde het Prinsdom het decor voor de openingsrace van de Supercup. Van Lagen startte het weekeinde sterk met een 5e tijd in vrije training. Na de kwalificatie was de Porsche met startnummer 14 slechts terug te vinden op de 17e plaats.

STRATEGIE

,,Mijn strategie was om te vlammen op het tweede setje nieuwe slicks. Qua snelheid ging dat volgens plan, maar ik kon geen enkele ronde afmaken door gele vlagsituaties. Enorm balen”, vertelt Van Lagen, die echter ook de hand in eigen boezem stak. ,,Een aantal concurrenten koos ervoor om al in de eerste run, op de eerste set banden, een ultrasnelle tijd te zetten. Dat had ik ook kunnen doen, want door mijn vijfde tijd in de vrije training mocht ik als vijfde de baan op.”

De mislukte kwalificatie zorgde niettemin voor brandstof bij Van Lagen. Een deel van het geheim schuilde in een extreem intense warmup van het racerubber. ,,Bij de start waren m’n banden al op de juiste druk en temperatuur en wist ik ook of er grip lag buiten de ideale lijnen.”


Foto: Porsche AG / hoch zwei.

PRESTATIE

Zijn masterplan werkte. Op onorthodoxe wijze verschalkte de ervaren racer ronde na ronde zijn concurrenten, zoals in de chicane bij uitkomen van de tunnel of buitenom in de hairpin bij het hotel. ,,Iedereen kiest de binnenste lijn, maar ik had getest of er grip lag. Het was alleen wel iedere keer uitkijken bij de exit, om te zorgen dat ik niet in de sandwich terecht kwam tussen een concurrent en de vangrail.” Van Lagen zorgde zo voor een zelden vertoonde prestatie. Inhaalacties in de Porsche Supercup zijn normaliter schaars in de straten van Monaco en niet zonder risico. ,,Ik heb zeker een keer of vier de vangrail geraakt. Maar om hard te gaan moet je de hele baan gebruiken en wat normaal de witte lijn is, is hier de vangrail.”

De prachtige tiende plek vormde zo een dik verdiende beloning na een zeer sterke race. ,,Het team (Dinamic Motosport, red.) had een perfecte auto klaargezet. Ik kon de hele race blijven aanvallen. Dit geeft goede moed voor het vervolg van het seizoen”, benadrukt Jaap van Lagen. Zijn volgende race is op 2 juli op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie