Waar de cursisten zwoegen op het huiswerk, staan Jaap Heij en Arno Bos klaar voor een hapje en een drankje.
Waar de cursisten zwoegen op het huiswerk, staan Jaap Heij en Arno Bos klaar voor een hapje en een drankje. Eip Janssen

'Vergaderen vonden denksporters niet nodig'

4 september 2019 om 11:11 Overig

LUNTEREN Damvereniging DES Lunteren viert deze maand het 60-jarig bestaan met een reünie en een damtoernooi.

Eip Janssen

De club wil dit vieren met al haar leden en oud-leden die oren hebben naar een (sportief) feestje. ,,De officiële oprichtingsdatum is 8 september 1959. Het leuke is dat wij ontdekten dat de eerste elf jaar niet of nauwelijks werd vergaderd. Dat vond men in die tijd kennelijk overbodig", openen de bestuursleden Jaap Heij en Arno Bos.

INZET ,,DES is een financieel gezonde vereniging met een eigen clubhuis. Dat is in de denksportwereld best uniek", aldus de 29-jarige Bos. Hij is de tegenpool van zijn voorzitter Jaap Heij (55). ,,De energie die Jaap in de club steekt is met geen pen te beschrijven. Hij weet echt alles wat er in de damwereld omgaat. Ik ben meer van het luchtige. Voor mij is er meer in de sportwereld dan alleen dammen. Ik volleybal graag en mountainbike", gaat penningmeester Bos verder. ,,Ik ben heel blij met Arno in het bestuur. Hij is een clubman pur sang die het liefst bescheiden op de achtergrond zijn werk doet", aldus de preses. Jaap Heij kijkt uit naar de viering van het 60-jarig jubileum. ,,Ik hoop dat veel (oud) leden de reünie op 13 september bezoeken. Op zaterdag 21 september moet het damtoernooi een geweldige happening worden. Een gulle gever heeft ons het prijzengeld geschonken. Een gebaar waar de club heel blij mee is."

'Kanttekeningen zetten was niet gewenst'

DES is een parel in de landelijke damwereld. Aan de wieg daarvan stond de in de damsport alom bekende Jan Crum sr. ,,Ik heb respect voor wat hij heeft gedaan voor onze club. Ook trots zijn opvolger te zijn geworden. Inmiddels 40 jaar lid waarvan 35 jaar bestuurslid en 25 jaar jeugdleider", zegt Heij bescheiden. ,,Jaap is met zijn optreden en aanwezigheid een binder", vult Bos aan. Die meldt dat Jaap Heij al op 19-jarige leeftijd bestuurslid had kunnen zijn. ,,Het toenmalige bestuur vond me nog te mondig. Kanttekeningen zetten bij het beleid was niet gewenst", grapt Heij.

CLUBHUIS Terugblikken doen de twee bestuurders graag. ,,Het is lastig hoogte- en dieptepunten te kiezen. Namen noemen is ook gevaarlijk, want je vergeet misschien iemand die op de achtergrond veel verdiensten heeft gehad. Een uitzondering wordt gemaakt voor Reijer Zandsteeg in de zeventiger jaren naast voorzitter Dorpsraad Lunteren ook onze penningmeester. Reijer bedacht de naam van clubhuis 'De Schuifeldam'. Dammers schuiven met de stukken en dus toepasselijk. In 1972 werd begonnen met de verkoop van duizend loten á 40 gulden voor de bouw van een eigen clubgebouw. De loten konden in acht termijnen van vijf gulden worden betaald. Zandsteeg verkocht veel loten. Zelfs in een Harskamp café. Als er maar geld binnenkwam."

De damclub is wel veranderd. ,

,DES was echt een Lunters dambolwerk. Nu zijn we veel meer regionaal gericht. Wat niet veranderd is de grote jeugdafdeling. Dat is onze kracht in het verleden, heden en toekomst. Hier geen betalingen aan toppers maar nog het echte amateurisme."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie