Afbeelding
Eip Janssen

Goed bezochte gezellige receptie zestigjarig DES Lunteren

14 september 2019 om 10:34 Overig

LUNTEREN DES Lunteren vierde vrijdagavond het 60-jarig jubileum. Met bijna zestig oude getrouwe leden werd teruggeblikt op de dam historie van Lunters trots.

Eip Janssen

,,Mooi en ook een beetje bijzonder dat bijna zestig leden aanwezig zijn op ons zestigjarig jubileum", aldus bestuurslid Arno Bos.

Bij binnenkomst is het al een drukte van belang. Het is een reünie zonder weerga waar de ene na de andere anekdote de revue passeert. En heel bijzonder ziet een van de jongste damleden van de Lunterse hoofdmacht (Johan Top) de enige nog levende oprichter van DES Lunteren Wim van Harten.

OPRICHTER De 89-jarige aanwezig met zijn zoon Bert geniet met volle teugen.

,,Ik volg DES Lunteren nog steeds via jullie krant. Nee, zelf dammen doe ik niet meer. Ik zing nog wel in een koor bij Feducia in Ede. DES Lunteren is een deel van mijn leven geweest. De club eerst onder leiding van Jan Crum en nu Jaap Heij is niet meer uit het landelijke dambolwerk weg te denken."

,,Jaap Heij (en zijn echtgenote Wilma) zijn de steunpilaren waarop onze club draait. Ik verwacht dat vanavond nog wel iemand van de KNDB (Koninklijke Nederlandse Dam Bond) daarop terugkomt", aldus bestuurslid Bos.

,,Dertig jaar ben ik hier niet meer geweest", zegt Petra van Beek.

,,Op negen jarige leeftijd zei mijn vader dat ik maar moest gaan dammen. Ik heb er nooit spijt van gehad. DES Lunteren was een mooie tijd. Ik wist helemaal niet dat er een jubileumreceptie was. Gelukkig werd ik getipt."

Dan wordt ons gesprek onderbroken want namens de Gelderse Dambond vraagt Gerhard Gerritsen het woord. En begint niet alleen het officiële jubileum gedeelte maar eigenlijk ook het 'Heij' feestje.

Nadat Gerritsen even kort stil heeft gestaan bij het DES Lunteren jubileum wordt geschakeld naar voorzitter Jaap Heij.

,,Jaap Heij is voorzitter van een club die haar zestig jarig jubileum viert. Maar zelf is hij al veertig jaar lid van de KNDB/GDB. Als voorzitter van de Gelderse Dambond ga ik niet altijd zelf naar een jubilaris die veertig jaar lid is. Maar in het geval 'Jaap Heij' maakt ik graag een uitzondering."

Hij omschrijft Jaap Heij als een wandelende dam encyclopedie. Maar ook als een man die de damsport in hart en nieren beoefend en uitdraagt.

,,Jaap Heij toespreken is mij een eer. En misschien ook wel de enige keer dat hij me niet mag onderbreken", grapt Gerritsen.

,,Ik heb gespiekt in een interview dat je met de lokale krant Ede Stad had. Je zegt daarin: De jeugd heeft mijn hart gestolen. Dat typeert jou en je club."

De voorzitter van de Gelderse Dam Bond eindigt zijn mooie zeer geestige toespraak met het bij Jaap Heij opspelden van de jubileumspeld.

De toch wel verraste DES Lunteren preses is in tegenstelling tot zijn natuur even stil. Een oorverdovend langdurig applaus onderbreekt de onnatuurlijke stilte.

{SPELD] Maar er volgt nog een toespraak. De directeur van de KNDB (Johan Krajenbrink) wil ook nog wel wat zeggen.

,,Ik heb een aantal punten voorbereid. Maar stilstaan bij de geschiedenis van DES Lunteren en ook Jaap Heij schieten woorden en tijd tekort. Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de club en mij. Ik ben een fanatiek supporter van De Graafschap, dus dat ik hier vanavond sta en niet op De Vijverberg zit zegt veel. Zowel DES Lunteren als De Graafschap hebben de heen en weer gemeen."

Krajenbrink doelt op het feit dat beide verenigingen de allerhoogste divisie voortdurend af wisselen met de een na hoogste klasse.

,,Ik ben even kwijt hoe vaak jullie van Ereklasse naar Hoofdklasse en omgekeerd zijn gepromoveerd. Maar wat ik wel weet dat beide clubs uitgaan van een soort amateurisme. Waar wij (De Graafschap) nooit een international zullen kopen laat DES Lunteren nooit een Russische grootmeester invliegen."

HEEN EN WEER Dan is Jaap Heij weer bij zinnen en meld en passant dat als DES Lunteren dit seizoen het presteert terug te keren naar de Ereklasse dammen hij persoonlijk zal zorgen dat er een mooie boot voor het clubhuis zal leggen.

,,De heen en weer zullen we dan ook echt in praktijk brengen", grapt hij.

Krajenbrink staat ook stil bij de DES Lunteren geschiedenis. Indrukwekkend is hoe hij Jan Crum, oprichter en eerste voorzitter van de club, daarbij typeert. Een terechte ode aan een grondlegger.

De jubileum avond gaat vliegensvlug voorbij. Een ludieke quiz wordt uiteraard gevolgd door een aantal dampartijen. Daar zijn het denksporters voor. Maar wat niet veranderd is de tijdnood die volgt. Het bleef nog lang onrustig in clubhuis De Schuifeldam in Lunteren.

,,Een schot in de roos. Geen strakke pakken maar een ongedwongen sfeer. Passend bij onze clubcultuur", vat bestuurslid Arno Bos en ander treffend samen.

  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie