Afbeelding
Anne Postma

Top succes Frank van Wijngaarden bij schaakvereniging De Cirkel

13 november 2019 om 11:42 Overig

EDE Schaakvereniging De Cirkel mocht dinsdagavond genieten van een goed bezette schaakzaal in denksportcentrum De Open Hof.

Naast de externe competitiewedstrijden van de hoofdmacht en het derde team, een aantal interne competitiewedstrijden. Met als toppers de strijd tussen de jeugdige Frank van Wijngaarden en Dominic van Dijk (foto 1), terwijl een tafel verder de top tien spelers Tom Pronk en Marnix Lukasse (foto 2) de strijd met elkaar aangingen.

Door de winst van Frank van Wijngaarden is hij koploper Henry van den Brink tot op dertig punten genaderd. Marnix Lukasse en Tom Pronk speelden remise.

Zowel het eerste als het derde team van De Cirkel leden een gevoelige en onnodige nederlaag.

INTERNE COMPETITIE In de partij tegen Frank van Wijngaarden had Dominic van Dijk in een Siciliaanse opening het plan om e6 en g6 te spelen en geen a6. De insteek was dat dit tegen Van Wijngaarden wel zou werken. Tot teleurstelling van Van Dijk werkte dit, zoals Frank van Wijngaarden aantoonde, niet!  Dominic van Dijk probeerde nog met kunst en vliegwerk de stelling te redden, maar zover liet Van Wijngaarden het niet komen. De winst was binnen.

Tom Pronk en Marnix Lukasse speelden een boeiende partij. Beide schakers gingen voor de winst, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek dat zowel Pronk als Lukasse geen winstkansen had. De puntendeling was terecht.

Anton Spronk deed goede zaken in zijn streven om de top tien te bereiken. Directe concurrent Hans van Weteringh werd op een nederlaag getrakteerd. Een verdiende overwinning voor de sterk spelende Spronk.

In de gelijk opgaande partij tussen Jan Hartsuiker en Alfred Gaasbeek (foto 3), wist de laatste in het middenspel materiaal te winnen. Hartsuiker probeerde dit verlies nog te compenseren met een aftrekschaak, maar Gaasbeek kon dit eenvoudig pareren en won de partij.

De meest verrassende uitslag van de avond kwam op naam van Femke van Kampen. Zij wist met zwart de sterke Tom Smit aan haar zegekar te binden.

OVERIGE UITSLAGEN: Kees van Dijk - Leo Lukasse 1-0, Fedde Kingma - Kees van der Dussen 0-1, Floris Ros - Gijsbert Nagel 1-0 en Frans van de Veer - Robert Degenhart 0-1.

In remise eindigden: Louis van der Vos - Sebo Nienhuis en Jelle Bottema - Egbert Aalbers.

Top tien na ronde 11:

1. Henry van den Brink 571,00

2. Frank van Wijngaarden 541,00

3. Albert Bootsman 499,00

4. Jan Willem Kinkel 465,00

5. Jim Pronk 463,00

6. Tom Pronk 448,83

7. Harold Boom 421,50

8. Marnix Lukasse 372,17

9. Dominic van Dijk 371,00

10. Anne Postma 365,50

EXTERN Het vlaggenschip van De Cirkel leed een gevoelige 3 - 5 nederlaag tegen En Passant 1. Het venijn van deze ontmoeting zat in de staart. Nadat zes partijen gespeeld waren was de tussenstand 2 - 4.

Anne Postma en Johan de Lange speelden remise en Peter van de Wijngaart scoorde tot dat moment de enige zege.

Albert Bootsman en Harold Boom liepen, ondanks goed spel, tegen een nederlaag aan. Henry van den Brink aan bord 1 en Ben Zee aan bord 8 moesten voor de puntendeling gaan zorgen! Ben Zee stond in een gewonnen stelling, maar zoals wel vaker bij hem voorkomt, kwam Zee in hevige tijdnood en ging hij door de vlag.

Henry van den Brink speelde een zeer sterke partij, in een bloedstollend eindspel wist hij uiteindelijk zijn tegenstander mat te zetten.

,,Een volstrekt onnodige nederlaag welke in de derde ronde om sportieve revanche vraagt. Dat is 20 december, uit tegen het eerste team van SSC 1922", keek teamleider Anne Postma vooruit.

Het derde team van De Cirkel moest het opnemen tegen het tweede team van Het Kasteel. Nadat de balans was opgemaakt, kon worden geconcludeerd dat tegen een teleurstellende en eveneens onnodige nederlaag was aangelopen. Stijn Kappert en Pim Eimers waren de eersten die de vlag moesten strijken.

Ben Verduyn gaf De Cirkel weer hoop door zijn partij te winnen. Kort daarna verloor Jasper de Rijk in een stelling die volop remisekansen heeft geboden.

Aan de eerste drie borden speelden de jongelingen Jim Pronk, Tim Evendijk en Ruben de Vries remise. Ruben de Vries stond in een gewonnen stelling maar vergaloppeerde zich in het eindspel.

Aan bord 4 wist Dick Wenning zijn tegenstander na een mooie partij in het eindspel te verschalken.

De nipte en zure nederlaag van 3,5 - 4,5 zal het derde team in de derde ronde, die gespeeld zal worden op 9 december uit tegen UVS 4, moeten rechtzetten. 

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers wordt wekelijks volop strijd geleverd. In ronde 10, gespeeld op 11 november, verstevigde lijstaanvoerder Kees van de Voort zijn positie door een knappe winst op Louis van der Vos.

UITSLAGEN: Kees van de Voort - Louis van der Vos 1-0, Kees van der Dussen - Fons de Kort 1- 0, Joop de Feijter - Ben Verduyn 0-1, Klaas van der Wal - Herman van Scherrenburg 0-1, Hans Meijer - Fred Post 1-0 en Els Creutzberg - Anneke Liefkens 0-1.

In remise eindigden: Kees van Heerikhuize - Tom Smit en Alex de Roovere - Jelle Bottema.

Top Vijf:

1. Kees van de Voort 217,67

2. Tom Smit 183,67

3. Ben Verduyn 177,50

4. Kees van Heerikhuize 163,83

5. Herman van Scherrenburg 163,00 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie