De dunk van Bram Koning (nummer 16).
De dunk van Bram Koning (nummer 16). Jeroen van den Beemt

BCE '78 met teleurstellend verlies winterstop in

15 december 2019 om 20:20 Overig

EDE Tweede divisionist BCE '78 verloor in en bij BV Groningen 3 met 64-54. Met een licht teleurgesteld gevoel wordt de korte winterstop in gegaan. En dat nadat de ploeg zich in de eerste competitiehelft goed heeft geweerd.

Eip Janssen

BCE '78 is op een vierde plaats terug te vinden. De Edese basketballers tellen vier verliespunten meer dan het leidende Scylla.

ACHTERSTAND ,,Er werd al snel een achterstand opgelopen in Groningen. Dat gevoegd bij het feit dat BCE kampte met geblesseerde spelers, en daardoor niet compleet kon aantreden. BV Groningen bleek goede schutters te hebben en zorgde voor het eerste verlies van BCE sinds oktober", keek woordvoerder Jeroen van den Beemt terug.

In het eerste kwart kwam BCE moeilijk in de wedstrijd. In de aanval had het team moeite om tot scoren te komen. Ondanks de ruimte die zij voor zichzelf creëerden om te schieten of een lay-up te lopen, scoorde BCE maar twee keer in de eerste tien minuten. BV Groningen bleek te beschikken over goede schutters, die zichzelf wisten vrij te spelen. De tussenstand na het eerste kwart was 12-4 in Gronings voordeel en het team uit Ede moest in de achtervolging.

,,De tactiek moest drastisch anders en dat begon bij Bram Koning en Damiël Ermen. Koning wist slim weg te komen bij zijn tegenstander en kreeg een perfecte alley-oop van Damiël Ermen die hij afmaakte in een mooie tweehandige dunk (12-6)", gaat Van den Beemt verder.

Vooral qua moraal was dit een belangrijke score. Dit duo was gevaarlijk onder het bord van BV Groningen en scoorde gezamenlijk 16 punten dit tweede kwart.

Jordi Dueck voegde daar nog een driepunter aan toe. Maar deze comeback niet genoeg. De schutters van de thuisclub bleven hun driepunters raken, waardoor de achterstand niet kon worden verkleind. Ook het feit dat de schoten aan de kant van BCE niet vielen, zorgde ervoor dat de Edese basketballers moeilijk grip kregen op de wedstrijd. De ruststand betekende een 39-25 achterstand.

SCORES In het derde kwart gingen de scores over en weer. Waar BCE bij vlagen sterk speelde in de bucket, bleef het team uit Groningen de scores beantwoorden via hun schutters. Verdedigend stond het team uit Ede in de bucket aanzienlijk beter en werd er veel tegengehouden en goed ge rebound door vooral Tyrone Herben en Bram Koning.

,,In de aanval was Damiël Ermen nog steeds moeilijk af te stoppen voor het team uit Groningen en zorgde ook Richard Boter voor snelheid in de aanvallen. De achterstand werd desondanks niet kleiner en BV Groningen bleef de voorsprong houden: 55-39", sipte Van den Beemt.

In het laatste kwart was het positiespel van Bram Koning in de bucket cruciaal voor BCE. Hij voegde 9 punten toe dit kwart.

,,Waar het in de bucket raak was, bleven de resultaten van de afstandsschoten uit. Dit was één van de redenen dat BCE, ondanks het verbeterde spel in de tweede helft, de achterstand niet kon goedmaken en verloor het team de wedstrijd uiteindelijk met 64-54", sloot de woordvoerder af.

COMMENTAAR Damiël Ermen vatte het na de wedstrijd goed samen.

,,We begonnen de wedstrijd eigenlijk met prima schoten, maar die vielen simpelweg niet. Daardoor moesten we de aanpak veranderen. Aan de andere kant vielen echter al wel scores, waardoor we de hele wedstrijd achter de feiten aan liepen. Ondanks dat we onszelf nog sterk terug knokten in de wedstrijd bleef dat het geval. Het feit dat later in het derde en vierde kwart de schoten nog steeds niet binnen vielen, hielp daarin niet."

BCE hervat op 11 januari de basketbalcompetitie met thuisduel tegen Trajanum (Nijmegen) in sporthal De Peppel om 16.15 uur.

De sprongbal met Yannick van der Zalm (nummer 7).