Afbeelding
Cato Overeem

Henk Klarenbeek 'Oliebol' bij damclub DES Lunteren

Overig

LUNTEREN DES Lunteren, eerste teamspeler Henk Klarenbeek, werd na afloop van een zeer geslaagd damtoernooi uitgeroepen tot 'De Oliebol' van Lunteren.

Eip Janssen

Ook dit jaar was net als vele voorgaande jaren het de vraag of dit een eretitel is. Maar de vraag stellen is ze beantwoorden. De conclusie: Wie eenenveertig sterke dammers achter zich houdt mag tevreden zijn. Het was overigens voor de Lunterse topspeler de eerste keer dat hij dit mooie damtoernooi won. ,,Dat komt omdat Henk Klarenbeek niet altijd aanwezig was", merkte DES preses Jaap Heij op.

De organisator had ook oog voor de zes aanwezige huisdammers. Niet gehinderd door al te veel damkennis speelden zij hun toernooi. En hoe? Na de voorronde en door de organisatie ingebouwde twee finaleronden (de hoogstgeplaatste spelers tegen elkaar), eindigde Barnevelder HenK Cysouw en Edenaar Eip Janssen gelijk. In een vijf minuten potje als barrage werd het evenwicht ook niet verbroken. Op basis van het regelement won Janssen na winst op Cysouw in de voorronden.

Het was de dertiende editie (!) en dat op ene vrijdagavond. Maar geen enkele dammer had last van bijgeloof. Integendeel, er werd in een sfeer waarbij de oliebollen (letterlijk) niet aan te slepen waren, gestreden.

In de hoofdgroep (de echte dammers, red.) werd zeven ronden Zwitsers afgewerkt. Dat leverde in menige ronde spectaculaire partijen op. Zo werden de favorieten voor de top vijf Stijn Overeem en Arwin Lammers, in het echt eerste teamspelers DES Lunteren al aan elkaar gekoppeld. ,,Echt toeval. Ik had wat afzeggers dus ga er maar aanstaan", knipoogde Jaap Heij. De heren dammers deelden tactisch het punt. Naast deze twee favorieten mochten ook Barnevelder Matthias de Kruif, Arjen Timmer, Arjan van Galen en dus Henk Klarenbeek niet worden vergeten.

[TOPPERS] Dit zestal gaf elkaar geen duimbreed toe. Hoewel de toppers elkaar onderling nog weleens versloegen. In de laatste ronde wist Lunteraan Arjan van Galen een van de topfavorieten Barnevelder Matthias de Kruif te verslaan. Een verrassing die weinigen hadden zien aankomen.

Nadat er zeven ronde waren gespeeld, de kruitdampen of in dit geval zweetdampen waren verdwenen, kon Jaap Heij de stand opmaken.

In de tussentijd werd een verloting gehouden met vele schitterende prijzen. Opperspreekstalmeester Jaap Heij nam de verloting voor zijn rekening. En het werd weer een spektakel met geestige humor. Barnevelder Evert van de Pol en Jaap van Hierden Sr. wisten daarbij menig prijsje in de wacht te slepen.

Omdat in de laatste ronde Henk Klarenbeek met veel geluk overeind bleef tegen Stijn Overeem werd hij tot 'De Oliebol 'van Lunteren gekroond. Stijn Overeem tweede en Matthias de Kruijf derde vulden het winnaars trio in de A-groep.

In de B- categorie werd de DES Lunteren speler Wijnand Voskuil eerste met een score van 7-9. Jaap van Hierden Sr van damclub D.V.V. – Voorthuizen werd knap tweede met ook een score van 7-9.

In de C- categorie werd de oudste deelnemer van het damtoernooi Roelof van Drenth uit Barneveld verrassende eerste. Van Drenth behaalde een mooie score van acht punten in dit sterke deelnemersveld. Dennis Bos liet zien nog goed te kunnen dammen en werd tweede met zeven punten.

[HUISDAMMERS] De huisdammers poule, met drie aan het gezin Overeem gelieerde persoon (moeder Heidy Overeem, dochter Cato en vriend Timo Lakerveld) maakten er een spektakel van. Het verleidde Stijn Overeem tot enige bijstand maar ook verbazing. Zeker nadat Moeder en dochter (Heidy en Cato) een eindspel op het bord brachten, dat zonder blikken of blozen werd uitgespeeld. Cato Overeem aan de leiding stond hulpeloos verloren. Dan doe een steen naar achteren in plaats van naar voren. Moeder Overeem sloeg en Cato won daarna vier stenen en de partij. Maar plotseling beseften zij het onreglementaire zetje. Uiteindelijk werd in de geest van het huisdammerstoernooi tot remise besloten. Bij de huisdammers werd ook geen partij op de klok beslist. In een enkel geval zelfs een paar seconden voor tijd tot remise besloten. De damcracks zagen het met verbazing aan, maar de huisdammers zetten plezier voor winst. En dat was ook winst!

[TEVREDEN] Na afloop mocht DES Lunteren preses Jaap Heij in elke groep diverse natura prijzen uitreiken.

De deelnemers lieten met een ovationeel applaus weten een prima damavond te hebben gehad. En DES Lunteren sluit het zestig jarige jubileumjaar 2019 af.

[Eindstanden damtoernooi:]

[Groep A:]

1. Henk Klarenbeek 7-12

2. Stijn Overeen 7-11

3. Matthias de Kruijf 7-11

4. Arwin Lammers 7-11

5. Arjan van Galen 7-11

[B-groep:]

1. Wijnand Voskuil 7-9

2. Jaap van Hierden Sr 7-9

3. Annemiek Stunnenberg 7-9

4. Melanie Visser -Voskuil 7-8

5. Bram Cysouw 7-8

[Groep C:]

1.Roelof Drenth 7-8

2. Dennis Bos 7-7

3. Erwin Jochemsen 7-7

4. Reinard van de Lagemaat 7-7

5. Jan Cysouw 7-6

[Groep Jeugd:]

1. Levian Cysouw 7-6

2. Arjan Lagerweij 7-4

3. Jos Evers 7-2

[Huisdammers:]

1. Eip Janssen 7-10

2. Henk Cysouw 7-10

3. Cato Overeem 7-8

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie