Afbeelding
Eip Janssen

DES Lunteren blijft na ruime zege op titelkoers

1 februari 2020 om 21:18 Overig

LUNTEREN de dammers van DES Lunteren lieten geen er geen gras overgroeien. In het eigen clubhuis De Schuifeldam werd het bezoekende DCH Heerenveen met 16-4 verslagen.

Eip Janssen

Deze grote zege betekent dat DES Lunteren het vizier kan behouden op de Ereklasse dammen. De sterkst bezette damcompetitie ter wereld. DES Lunteren leidt de stoelendans met 16 punten, gevolgd door de op tweede plaats staande damteams Damcombinatie Fryslân en DV VBI Huissen 2. Zij hebben een punt achterstand. De overige ploegen lijken in de titelstrijd uitgeschakeld.

Cruciaal is voor DES Lunteren de op zaterdag 15 februari te spelen uitwedstrijd in Huissen. Gezien het bordsaldo (+18) op Fryslân lijkt een gelijkspel voldoende. De damcompetitie in de hoofdklasse wordt 29 februari besloten met een thuiswedstrijd tegen Het Noorden.

DES Lunteren teamleider keek in zijn openingswoord weven terug naar de twee jaar geleden in Heerenveen gespeelde wedstrijd.

,,Ik heb jullie Thialf gezien en een mooie dam ambiance. DCH staat er dit jaar wat minder. Beide teams hebben belangen en wij willen omhoog en jullie niet omlaag. Wij (DES Lunteren) zijn de 'Volendamse heen en weer' in damland. Het is overigens een bijzondere dammiddag voor ons. Voor het eerst geen dammer die in Lunteren woont in ons team. Reden: Onze echte Lunterse speler heeft gezinsuitbreiding en dat gaat voor.  Wij willen dat graag met een zege benadrukken", zette Van Hierden de gasten op scherp.

KRACHTIG Ronald van Beek, spelend aan bord vijf, vatte het na afloop krachtig samen. ,,Nadat de opstellingen van beide teams bekend was leek het erop dat Lunteren een gemakkelijke middag tegemoet zou gaan. Ondanks dat de eerste twee uurtjes de teams gelijkwaardig aan elkaar waren gaf toch het klasse-verschil uiteindelijk de doorslag. De Lunteranen benutten de opgelegde kansen uitmuntend waarna het uiteindelijk toch een gemakkelijke middag werd."

Van Beek zag zijn collega Mark Sanders als eerste winnen. ,,Hij had nog wat goed te maken ten opzichte van de vorige wedstrijd. Mark slaagde hierin glansrijk. In het middenspel had Sanders een listige damcombinatie in gebracht waar zijn tegenstander prompt in trapte: 2-0."

Teamleider Erwin van Hierden had een veelvuldig ruilende tegenstander tegenover zich. In het late middenspel vergaloppeerde zijn tegenstander zich, waarna de Lunteraan het bekwaam afmaakte: 4-0.

Henk Klarenbeek, al jaren de kopman van Des Lunteren, kreeg eerder moeilijk concreet voordeel. Nadat Klarenbeek er eens goed voor ging zitten en diverse fraaie varianten had doorgerekend was het snel gebeurd: 6-0.

Paul Wijninga, bezig aan zijn eerste seizoen bij DES Lunteren, kende een prima middag. Goed rekenwerk was zijn tegenstander snel te machtig. Een grappig slot zorgde voor een verdiende overwinning: 8-0.

De volgende die een overwinning kon noteren was Ronald van de Beek. ,,Met goed drukspel kwam ik in het voordeel, hoewel mijn tegenstander (Van der Molen) binnen de remisemarge bleef kon hij het remisegaatje niet vinden. Een verrassend offer aan het eind versnelde mijn overwinning", legde Ronald van de Beek na afloop uit.

Met een 10-0 voorsprong zorgde Harmjan Lammers voor de zekere winst. Een goede laveerpartij van Lammers werd gevolgd door een krachtig centrum. Tegenstander Veltman wist hier geen raad mee en verloor kansloos: 12-0.

Het eerste punt voor Heerenveen werd binnengebracht door S. Koopman. Peter Hoogteijling kreeg eerder wel een goed centrum, maar zijn tegenstander bleef alert en verloor de remisemarge nimmer uit het oog: 13-1.

JAMMER Laura Timmerman, uitstekend op koers om zich te plaatsen voor het NK-voor vrouwen, speelde een prima partij. Sterk middenspel gaf haar duidelijk voordeel, net toen het tijd was om haar partij te bekronen met een overwinning zag Timmerman de winnende combinatie over het hoofd en moest berusten in remise: 14-2.

Arwin Lammers, bezig aan een goed seizoen wilde graag zijn vorm waarmaken. Veel geruil bracht hem wel wat voordeel maar te weinig voor een overwinning. Remise was hier dan ook de terechte uitslag: 15-3.

Het laatste duel was ook het topduel uit deze wedstrijd. Stijn Overeem, kanshebber op een NK-ticket, speelde tegen de sterke Fries Johan Teake Dekker. Een bekende opening bleek in het voordeel te werken van de Friese kopman. Overeem vocht zich terug en knokte zich uiteindelijk verdienstelijk naar een punt. De eindstand van deze wedstrijd werd bepaald op 16-4.

INDIVIDUELE UITSLAGEN:

DES Lunteren - DC Heerenveen 16-4

1. Stijn Overeem - Johan Teake Dekker 1-1

2. Peter Hoogteijling - Sjoerd Koopman 1-1

3. Henk Klarenbeek - Tjipke Smedinga 2-0

4. Harmjan Lammers - Oscar Veltman 2-0

5. Ronald van de Beek - Wim van der Molen 2-0

6. Paul Wijninga - Aize Plantinga 2-0

7. Arwin Lammers - Johnny Modderman 1-1

8. Erwin van Hierden - Jelte Veld 2-0

9. Laura Timmerman - Martin Boersbroek 1-1

10. Mark Sanders - Ulbe Koopman 2-0

DES Lunteren 2 -  WSDV 2 9 - 11

1. Johan Top - Fred Ivens 2-0          

2. Gerrit Stunnenberg - Jaap Vink 1-1         

3. Wim Lammers - Henk Kleinrensink 1-1  

4. Coen Bommel - Wouter van Beek 1-1    

5. Jan Lammers - Arie Janssen van Doorn 1-1

6. Arno Bos - Hans Kromhout 0-2  

7. Evert van de Pol - Jozef Linssen 1-1       

8. Jaap van Galen - Hans Dammingh 2-0   

9. Annemieke Stunnenberg-van de Kraats - Harry Otten 0-2

10. Edwin Loozen - Derk Kleinrensink 0-2

Harderwijk 2 - DES Lunteren 3 10-10

1. Ton Eekelschot - Arjan van Galen 0-2

2. Wout Mensink - Johan de Haas 1-1

3. Jaap van de Werfhorst - Henk Timmer 1-1

4. Auke Steensma - Jaap van Hierden Sr. 1-1

5. Bert Foppen - Evert Evers 1-1

6. Wouter van den Berg - Henri van Hierden 1-1

 7. Hilco Aarten - Levien Cysouw 0-2

 8. Jan Pluim - Gerrit Alink 2-0

 9. Eibert Smit - Frans Lamers 1-1

 10. Jakob de Vries - Alex van Harn 2-0

Zenderstad - DES Lunteren 4 9-11

1. Ed Kok - Bert van Harten 2-0

2. Hans Verhoeven - Marinus Willemsen 0-2

3. Laurens Fijn van Draat - Chris Versteegen 2-0

4. Ben van der Linden - Jaap Heij 1-1

5. Arie Koster - Bram Cysouw 2-0

6. Gerard Bakker - Willem Stunnenberg 0-2

7. Rob de Meij - Michel Hendriksen Sr. 1-1

8. Ebbo de Jong - Erwin Jochemsen 0-2

9. Theo van Londen - Jan Cysouw 0-2

10. Patrick van der Tol - Jan Heij 1-1

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie