Michel van den Hoven (17) in de defense
Michel van den Hoven (17) in de defense Jeroen van den Beemt

BCE '78 wint thriller tegen koploper Scylla

9 februari 2020 om 09:07 Overig

EDE BCE '78 heeft de Groningse koploper Scylla met een 63-60 nederlaag huiswaarts gezonden.

Eip Janssen

In een bomvolle afgeladen en sfeervolle sporthal De Peppel ontspon zich een waar basketbalspektakel. De knappe zege van de Edenaren betekent dat de competitie in de tweede divisie weer open is.

,,Wij staan op twee punten achterstand. Maar de winst vanmiddag tegen de bijna ongenaakbare koploper betekent wel een boost", keek Michel van den Hoven terug. Hij benadrukte dat de zege een collectieve prestatie is geworden.

,,Hier stond een team wat zichzelf, de club en de trouwe supporters aanhang niet wilde teleurstellen. Onze kracht dat we erin geloofden en bleven basketballen. De energie die erin gegooid werden was goed. Zelfs in de hectische slotfase waarin de thuistafel geen hulp was, maar neutraal."

De routinier doelde op de laatste tien seconden waarin Scylla de bal niet meer mocht krijgen. Er waren zeker vier van de negen seconden gespeeld alvorens de klok weer werd ingedrukt.

,,Je moet er niet aan denken dat het fout zou zijn gegaan door de tafeljury. Anderzijds zijn de spelregels dat de klok pas ingerukt mag worden als na een inworp een speler het spel hervat. Dat ons thuis juryleden dan super eerlijk zijn kan ik ook wel waarderen", ging de routinier verder.

Op de vraag wie in zijn ogen de uitblinkers waren volgde niet direct een concreet antwoord.

,,Ik blijf volhouden dat het collectief heeft gewonnen. Maar goed als je dat echt wilt denk ik dat mogen worden genoemd Tyronne Herben en Damiël Ermem die de omschakeling goed regelden. Ook in de rebound waren zij bijna onhoudbaar.

Over de eerste twee kwarten was Van den Hoven zeer tevreden. ,,Goed gestart en steeds een paar punten voorsprong. Na het eerste kwart 24-19 en met de rust 36-29. In die fase kwamen spelers als Tyrone Herben, Damiël Ermem en Bram Koning veelvuldig tot scoren."

START Het team uit Ede begon explosief aan de wedstrijd en het eerste kwart had wat weg van een 'driepunt contest'. Yannick van der Zalm opende de score en werd al snel opgevolgd door topscorer Thijs Dueck (17 punten), die in korte tijd drie driepunters wist te raken. Ook Bram Koning begon sterk aan de wedstrijd met een schitterend block, wat een groot applaus opleverde van de tribune. Scylla liep een fikse achterstand op, maar kwam later in het kwart wel weer terug tot drie punten verschil door hun goed opgezette aanvallen. Damiël Ermen voorkwam dat het team uit Groningen hun momentum kon vasthouden door vanachter de driepuntslijn aan te leggen en te scoren. De tussenstand was 24-18.

Forward Richard Boter mocht in het tweede kwart al na tien seconden naar de vrijeworplijn, nadat hij foutief werd afgestopt. Hij raakte ze allebei. Na drie minuten spelen was de overhand voor Scylla, die met snel spel de stand terugbracht naar 26-24. Vervolgens liep BCE ineens snel uit, dankzij scores van Ronald Koning en Tyrone Herben, die hun vizier op scherp hadden staan. Ook verdedigend ging het team uit Ede feller spelen. De rebounds waren prooi voor Ivo Hageman, die met zijn sprongkracht zijn tegenstanders vaak de baas was, en Michel van den Hoven stond zijn mannetje in de bucket, waar hij met overtuiging elk duel aanging. Het spel versnelde nu aan beide kanten, wat schitterende sprintduels opleverde. Scylla wist uit een fast-break nog eenmaal te scoren voordat we bij de rust aankwamen. De tussenstand was nu 36-27.

TWEEDE HELFT Na de pauze zetten de Groningers behoorlijk aan.

Na de rust werd bij BCE '78 de 'basis vijf' weer opgesteld, ofwel de spelers die ook bij aanvang begonnen. Thijs Dueck ging verder waar hij in het eerste kwart gebleven was, want ook nu schoot hij weer snel twee driepunters raak, wat BCE een voorsprong van tien punten opleverde (44-34). Scylla moest het anders aan gaan pakken, waardoor er gaten vielen voor het snelle spel van BCE. Tyrone Herben en Yannick van der Zalm kwamen goed vrij in de bucket, waarna ook Ivo Hageman zijn verdediger wist te verschalken en vervolgens raak schoot.

Scylla liet zich niet wegspelen en bleek naast hun lange centers ook over goede schutters te beschikken, die zich moeilijk lieten afstoppen. Waar het team uit Ede een goede voorsprong leek te hebben opgebouwd, was Scylla niet van plan het erbij te laten.

De Groningse ploeg kwam op gelijke hoogte (50-50). Jordi Dueck en Damiël Ermen zorgden er daarna met hun scores voor dat BCE weer met een voorsprong het volgende kwart kon beginnen: 55-50. 

Het was een echt basketgevecht in de goede zin van deze mooi sport. 

,,Dat denk ik wel. Het publiek ondersteunde ons waar nodig. Dat geeft toch genoegdoening. Basketbal is in onze gemeente misschien een wat kleinere sport maar wel landelijk op tweede divisie niveau", maakte Van den Hoven wat reclame.

Het derde kwart werd afgesloten 56-52 stand.

,,Je ziet het zelf al. Het verschil bleef steeds binnen handbereik van de tegenstander."

STERKE VERDEDIGINGEN In het laatste kwart werd aan beide kanten de verdediging potdicht gegooid. Het kwam nu aan op tactiek en snelheid. Met Tyrone Herben en Damiël Ermen leek BCE er goed in te slagen het verschil te kunnen maken. 

Tactisch gezien kon elke mislukte aanval de overwinning kosten, dus het spel werd steeds feller naarmate de wedstrijd vorderde. Dankzij de goede scheidsrechters bleef het echter sportief en kon het publiek opnieuw van een paar mooie duels om de bal genieten.

Bram Koning maakte de belangrijke laatste score (63-60) voor BCE, die daarna nog sterk moest worden verdedigd, omdat Scylla alles op alles zette om er een verlenging uit te slepen. 

,,Bij 63-60 nam Scylla nog een time out. Maar te vergeefs. Ik zat in die slotminuten inderdaad op de bank. Waarom? De afspraak is een goed draaiende ploeg in de slotfase zoveel mogelijk te laten spelen. Deze keer was ik in jouw ogen de pineut. De volgende keer een ander. Maar bij mij staat het teambelang voorop. En als coach Geraldo Rustenburg dan voor een ander kiest moet je niet mokken. En dat doe ik dus ook niet. De winst is binnen. We gaan feestvieren", loopt Van den Hoven zeer tevreden weg.

Zaterdag wacht Celeritas-Donar 2 in Groningen. De laatste verre uitwedstrijd voor de Edese basketballers. Een middenmoot ploeg waarvan in sporthal De Peppel met 77-69 werd gewonnen.

  

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie