Afbeelding
Erwin van Hierden

DES Lunteren op titelkoers

15 februari 2020 om 23:19 Overig

LUNTEREN De DES Lunteren dammers liggen volledig op titelkoers. Tegen concurrent VBI Huissen 2 werd een 10-10 gelijkspel behaald.

Eip Janssen

Met nog een speelronde te gaan komen nog drie teams in aanmerking voor promotie naar de ereklasse dammen. De sterkste damcompetitie ter wereld.

Koploper is DES Lunteren en Damcombinatie Fryslân hebben beiden 17 punten behaald. VBI Huissen 2 volgt op een punt. DES Lunteren heeft een voordelig bordsaldo van acht punten in vergelijking met de Friezen.

In de laatste wedstrijd 29 februari ontvangt DES Lunteren in het eigen clubhuis Het Noorden. Damcombinatie Fryslân gaat op bezoek bij Harderwijk. Voor beide ploegen een vrijwel gelijk zwaar programma. ,,Bij winst kan ons de titel bijna niet ontgaan", laat teamleider Erwin van Hierden weten.

,,Op voorhand was al duidelijk dat dit geen wedstrijd zou worden zoals in de vorige ronden. VBI Huissen 2 stond op de derde plek en is ook een team met weinig zwakke plekken", vulde Paul Wijninga aan.

BLIKSEMSTART Nadat de paringen bekend waren geworden kregen de Lunteranen op diverse borden een overwicht. En in het verloop van de wedstrijd leek dit in eerste instantie ook voordelig voor DES Lunteren uit te pakken.

Ronald van de Beek was als eerste klaar. Zijn tegenstander lanceerde een vroeg remiseaanbod en gezien de op het bord accepteerde de DES-speler dit gretig.

,,Ik had een zeer voordelige positie bereikt, maar overzag in de afwerking een fraai offertje van tegenstander Leijsier, waarna allerlei dreigingen in de stand kwamen. Ik moest de schijf meteen terug moest geven en alle muziek was uit de stand", analyseerde teamleider Erwin van Hierden na afloop:2-2.

Harm Jan Lammers leek optisch voordeel te pakken tegen Jan van Loenen, maar deze gaf geen krimp en de remise was ook snel bereikt: 3-3.

Record invaller Peter Hoogteijling liet tegen een van zijn oude verenigingen zien hoe het moet. Nadat hij eerder tegen een mindere stand aan keek, werden de rollen rond de vijfendertigste zet binnen een paar zetten verwisseld. In een zeer slechte stand liep tegenstander Joosten vervolgens in een simpel dammetje en gaf meteen op: 5-3 in het voordeel van DES Lunteren.

ZWAAR  ,,Ik had een zware middag tegen Theo Berends. Door een te passieve ruil in het middenspel dreigde ik geruime tijd onder de voet gelopen te worden. Met nauwkeurig verdedigen wist ik de schade beperkt te houden en een gelijkwaardige remise binnen te slepen", keek Paul Wijninga opgelucht terug.

Op het eerste bord zat kopman Henk Klarenbeek tegen Geert Berends. Het bord stond hier binnen de kortste keren in vuur en vlam. Het ingewikkelde speltype met diverse hoge randschijven mondde uit in een eindspel waarbij Berends een stuk meer had, maar Klarenbeek wel over twee dammen beschikte. De Huissenaar raakte volledig de weg kwijt.

,,Eerst offerde hij onnodig drie schijven om vervolgens in een overbekende remisestand ook nog in een truc te lopen", had Wijninga gezien: 8-4.

Stijn Overeem had met nauwkeurig spel Jo Weijman in problemen gebracht. Maar na een koelbloedig offer wist deze toch de remise binnen te halen. Ook Arwin Lammers behaalde met een mooie omsingeling een makkelijke remise tegen de sterke Marcel Janssen, waarmee 10-6 op het scorebord stond.

SLOT De laatste twee partijen moesten de beslissing brengen en vielen in het nadeel van de Lunteranen uit.

Mark Sanders kwam tijdens de partij onder druk te staan van Willem Hoek. Sanders wist zijn partij nog te rekken tot een vier om vier positie, maar moest vervolgens na diverse offers de hand reiken aan zijn tegenstander.

Arjen Timmer was na een beurt overgeslagen te hebben vanwege de geboorte van zijn zoon weer terug. Of het gebrek aan slaap hem op het eind van de partij parten heeft gespeeld is onbekend, maar door een onnauwkeurige zet in een zeer voordelige positie moest de Lunteraan opeens vechten voor een punt. Arjen Timmer wist ten koste van twee stukken nog een dam te halen, maar tegenstander Rob Schrooten had al snel twee dammen, waarna Timmer de hopeloze strijd staakte: 10-10.     

,,Het wordt nog een spannende slotronde. Of de platte kar weer de schuur uit kan zullen we zien. Zeker is dat winst in ieder geval noodzakelijk is. En dan maar hopen dat ons voordelig bordsaldo ook meetelt", besluiten Erwin van Hierden en Paul Wijninga de terugblik.

Individuele uitslagen:

DV VBI Huissen 2 - DES Lunteren: 10-10

1. Geert Berends - Henk Klarenbeek 0-2

2. Emiel Leijser - Erwin van Hierden 1-1

3. Dirk Joosten - Peter Hoogteijling 0-2

4. Rob Schrooten - Arjen Timmer 2-0

5. Jan van Loenen Jr. - Harmjan Lammers 1-1

6. Jo Weijman - Stijn Overeem 1-1

7. Theo Berends - Paul Wijninga 1-1

8. Willem Hoek - Mark Sanders 2-0

9. Remco Vredenberg - Ronald van de Beek 1-1

10. Marcel Janssen - Arwin Lammers 1-1

PWG s-Gravenpolder - DES Lunteren 2: 11-9

1. Rianka van Ombergen-Rentmeester - Evert van de Pol 1-1

2. Niels Roelofsen - Johan Top 1-1

3. Jean-Paul Plantin - Jan Lammers 1-1

4. Peter Schunselaar - Jaap van Galen 1-1

5. Aart Walraven - Coen Bommel 1-1

6. Mathieu Plantin - Arno Bos 1-1

7. Jos de Wild - Gerrit Stunnenberg 2-0

8. Cees Rijk - Edwin Loozen 1-1

9. Jaap Veerhoek - Wim Lammers 2-0

10. Arie den Hollander - Annemieke Stunnenberg-van de Kraats 0-2

DES Lunteren 3 - WSDV Heteren Renkum CT  16-4

1. Johan de Haas - Wim van Mourik 1-1

2. Henk Timmer - Hans Luchies 2-0

3. Henri van Hierden - Kees Maliepaard 2-0

4. Jaap van Hierden Sr. - Mara Langeveld 1-1

5. Evert Evers - Eddie Weijman 0-2

6. Levien Cysouw - Teun Beysens 2-0

7. Jelte van Lokhorst - Erik van Wingerden 2-0

8. Frans Lamers - Marlijn Moene 2-0

9. Alex van Harn - Mila Rijlaarsdam 2-0

10. Cees van den Bosch - Csongor Bártfai 2-0

DES Lunteren 4 - Lent VBI Nijmegen CT: 14-6

1. Bert van Harten - Jacob Reiffers 1-1    

2. Marinus Willemsen - Jos Lamers 1-1

3. Chris Versteegen - Gerard Boogaars 1-1

4. Willem Stunnenberg - Peter Litjens 1-1  

5. Erwin Jochemsen - Ton Holla 1-1

6. Bram Cysouw - Jo ten Westeneind 1-1    

7. Michel Hendriksen Sr. - Fleur Kruysmulder 2-0

8. Jaap Heij - Linsey van Leeuwen 2-0        

9. Jan Heij - Stefanya Baliakina 2-0

10. Michel Hendriksen Jr. - niet opgekomen 2-0

Door deze winst promoveert DES Lunteren 4 een ronde voor het einde van de damcompetitie naar de eerste klasse.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie