Richard Boter (9 punten, rugnummer 9)
Richard Boter (9 punten, rugnummer 9) BCE ‘78

Moeizame start voor BCE ’78 in IJsselstein

20 september 2020 om 10:28 Overig

EDE De Edese basketballers van BCE ’78 boekten bij Jump IJsselstein een 68-76 overwinning. Het was moeizaam, maar de punten tellen.

BCE ’78 dat vorig seizoen prima presteerde maar door corona de competitie afgebroken zag worden heeft ook dit seizoen weer snode plannen. De ploeg wil graag promoveren vanuit de tweede divisie. In IJsselstein kreeg BCE ’78 het in het eerst kwart zwaar te verduren. De thuisclub nam een 20-7 voorsprong. ,,Bij ons vielen vooral de schoten net niet goed. Ook verdedigde Jump IJsselstein en schakelde in de rebound snel om voor een tegenaanval”, keek woordvoerder Jeroen van den Beemt terug.

BETER De ommekeer kwam halverwege het tweede kwart. Het begon te lopen bij BCE’78. Via het snelle spel van aanvoerder Tyrone Herben en diens samenwerking met de aanwinst van BCE, Mark Bierhof, combineerden zij 15 punten in het tweede kwart. ,,De Edenaren kwamen spectaculair terug in de wedstrijd. BCE drong het verschil terug tot vier punten achterstand in de rust. De tussenstand 32-28 gaf hoop voor een beter vervolg.”

In de tweede helft kwam BCE echt op stoom. ,,De schoten vielen nu waar wij dat wilden in de basket. Vijf driepunters raak in het derde kwart. Ook het samenspel en voor elkaar werken was aanzienlijk beter dan in de eerste helft”, glunderde Van den Beemt.

Bij BCE was er felheid in de verdediging en gretigheid in de aanval. Damiël Ermen ging weer als vanouds los in de bucket, waar zijn snelheid en scores moeilijkheden gaven voor de verdediging van de thuisclub. Forward Richard Boter bewees wederom zijn waarde in het vloeiende spel van BCE en wist meerdere keren op zijn karakteristieke wijze onder het bord te scoren. Yannick van der Zalm had in de eerste helft moeite met het vinden van zijn schotvorm, maar ook hij kwam steeds beter in zijn spelritme, wat begon in het derde kwart.  BCE nam de voorsprong over en eindigde het derde bedrijf met 50-56.

SNEL In het vierde kwart ging de snelheid aan beide kanten omhoog en daarmee ook de felheid in de onderlinge duels in de verdediging. Clubicoon Michel van den Hoven is in dit soort situaties op zijn best en zorgde er met zijn harde werk in de defense mede voor dat aan de andere kant Yannick van der Zalm de Edese voorsprong kon uitbouwen tot 55-65. ,,Jump IJsselstein zette vervolgens echter sterk aan en bleef in de achtervolging. Halverwege het laatste kwart werd BCE meerdere keren gedwongen tot het maken van persoonlijke fouten, wat Jump benutte. Het werd heel spannend en bij 68-69 kon het alle kanten op”, keek Van den Beemt terug.

Tannick van der Zalm hield echter het hoofd koel en brak met een sterke driepunter het moreel van de thuisclub. Hij wist met Tyrone Herben de laatste scores te verzilveren. De moeizame maar verdiende eindscore was 68-76.

COMMENTAAR Thijs Dueck vatte het als volgt samen: ,,In het eerste kwart leek er weinig energie en lijn in het Edese spel te zitten en vielen de schoten ook niet. In het tweede kwart was de energie hoger waardoor er meer openingen ontstonden. Toen in de tweede helft ook de schoten begonnen te vallen kon BCE uitbouwen. Een beetje paniek aan het einde, maar de ploeg heeft zich op tijd herpakt en de overwinning over de streep getrokken.

,,Zaterdag speelt BCE ’78 in sporthal De Peppel tegen Utrecht Cangeroes. Ook deze ploeg won de eerst competitiewedstrijd van Jump IJsselstein (77-64) met vergelijkbare cijfers. Een mooi meet moment. De aanvang is 16.15 uur en de toegang gratis”, besluit Jeroen van den Beemt.

Yannick van der Zalm (18 punten, rugnummer 7)