Jeroen van den Beemt

BCE ‘78 blijft op top drie koers

11 oktober 2020 om 16:54 Overig

EDE BCE’78 won in Delft bij DAS 2 met 63-74. Met deze zege blijven de basketballers op koers in de tweede divisie.

Eip Janssen

,,BCE speelde overtuigend, zeker in de eerste drie kwarten. De ploeg maakte het zichzelf in het laatste kwart onnodig spannend”, reageerden speler Jordi Dueck en assistent-coach Rick Thenu na afloop.

BCE reisde zaterdagavond met een onvolledig team af naar Delft voor de ontmoeting met DAS Delft 2. ,,Dat brak ons in het vierde kwart bijna op. De ploeg werd slordiger in de aanval en verdedigend moesten we uitkijken voor de foutenlast, omdat we nog maar één wissel hadden”, aldus Thenu.

OPENING In het eerste kwart beet captain Damiël Ermen het spits af met een drive naar de basket, wat een sterk eerste kwart inluidde. BCE pakte al snel de voorsprong (2-7) en was secuur in het finishen onder de basket en op afstand. Yannick van der Zalm begon scherp met 9 punten in het eerste kwart en toen vervolgens routinier Michel van den Hoven ook sterk scoorde onder de basket, was dat de kers op de taart.

,,BCE kon tevreden terugkijken op een comfortabele 10-22 voorsprong”, aldus BCE’78- woordvoerder Jeroen van den Beemt.

TWEEDE KWART Scherpschutter Thijs Dueck kwam met drie driepunters overtuigend in actie in het tweede kwart en dwong het team uit Delft verder uit de bucket te verdedigen.

Broer Jordi Dueck maakte slim gebruik van de gecreëerde ruimte en liet vier punten optekenen.

,,In het tweede deel van het kwart werd BCE slordiger. De scores onder het bord werden meer gemist, maar Delft liet deze kans op een comeback onbenut. BCE ‘78 eindigde echter met een mooi vooruitzicht op de tweede helft en hield een ruime voorsprong in de rust: 22-40”, glunderde Van den Beemt.

TWEEDE HELFT Het derde bedrijf werd ingeluid door Mark Bierhof, die zijn stempel drukte op de wedstrijd met 12 punten in het derde kwart. Verdedigend hield BCE de gelederen lange tijd gesloten en nam in score steeds meer afstand van Delft, met een verschil 28 punten bij de stand 33-61.

Ondanks de voorsprong van de Edese basketballers begon Delft meer ruimte te creëren, maar kon de schotkansen nog niet optimaal benutten. De tussenstand na drie kwarten was 36-61.

,,Waar het ook in voorgaande wedstrijden aankwam op de laatste tien minuten, was dit zaterdagavond niet anders.

DAS Delft weerhield BCE in de eerste drie minuten van scoren, om zelf de achterstand langzaam maar zeker te verkleinen.

,,Ondanks de kleine dunk contest die werd georganiseerd door Mark Bierhof en Damiël Ermen op de fast-breaks, liet BCE het in het vierde kwart liggen. Er leek te worden gespeeld alsof de buit al binnen was, met slordige passes en turnovers als gevolg. DAS Delft kon nu zijn momentum pakken en kon uiteindelijk worden afgeremd door een belangrijke driepunter op naam van Richard Boter, die de eindstand zette op 63-74”, sluit Van den Beemt af.

REACTIES Jordi Dueck keek realistisch maar ook kritisch terug op de wedstrijd. ,,De eerste drie kwarten waren prima, maar het vierde kwart was kwalitatief uitermate teleurstellend. Daar hebben we het laten liggen.”

Een mening die de assistent-coach van BCE ‘78 Rick Thenu ook had genoteerd.

,,Je zag het spel van het team veranderen. In de eerste drie kwarten wordt de voorsprong goed opgebouwd waardoor je in doelsaldo kan uitbouwen. Hierdoor maakten we het onszelf onnodig moeilijk. Dit weten de jongens zelf ook. Maar toch.”

BCE ‘78 staat momenteel op een derde plaats. Twee verliespunten meer dan koploper Harlemlakers 3. Maar de stand in de tweede divisie is behoorlijk vertekend. Zo heeft HBV The Jumpers pas een wedstrijd gespeeld en gewonnen. Terwijl Jump IJsselstein al vijf wedstrijden speelde.