Afbeelding
Ben Verduyn

Verrassende namen in top tien bij De Cirkel

Overig

EDE De vijfde speelavond bij schaakvereniging De Cirkel leverde een paar opvallende feiten op. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken is de top tien bijzonder. Daaronder de jeugdige 12-jarige Koen van Wijngaarden. 

Maar voordat het schaakspektakel losbarstte werd bekerwinnaar Dominic van Dijk gehuldigd. Hij mocht uit handen van voorzitter Anne Postma naast de wisseltrofee ook een blijvend aandenken in ontvangst nemen. 

Daarna was er aandacht voor de nieuwe maatregelen van het kabinet inzake het coronavirus. Aankomende week zal duidelijk worden welke consequenties dit voor De Cirkel zal hebben. Het bestuur zal zo spoedig mogelijk de leden hierover informeren. 

Hierna kon het schaakgeweld losbarsten. De vijfde ronde kende opnieuw een paar zeer verrassende uitslagen. Ook de samenstelling van de top tien na ronde vijf mag er zijn. Albert Bootsman op vier, Anton Spronk op vijf, Koen van Wijngaarden op zeven, Hans van de Weteringh op negen en Ben Zee op plaats tien. 

INTERNE COMPETITIE De bekerfinalisten Dominic van Dijk en Harold Boom mochten ook in de interne competitie de degens met elkaar kruisen. De met wit spelende Van Dijk had wel het initiatief maar Boom had steeds de goede tegenzetten. Met de uiteindelijk overgekomen puntendeling hadden beide schakers vrede. Door dit resultaat blijft Boom in de tussenstand tweede en Van Dijk derde. De achterstand op de niet spelende koploper Frank van Wijngaarden is hierdoor wat kleiner geworden.

Albert Bootsman is aan een ijzersterk seizoen bezig. De met zwart spelende Bootsman wist na een spannende partij de sterke Jan Hartsuiker aan zijn zegekar te binden. De nog ongeslagen Bootsman is na drie overwinningen en twee remises terug te vinden op de vierde plaats.

Voor Anton Spronk geldt eigenlijk hetzelfde als voor Albert Bootsman. Ook hij is, na zijn knappe winst op Willem de Wilde, nog ongeslagen en staat nu op de vijfde plaats.

De twaalfjarige Koen van Wijngaarden is op weg om de revelatie van dit seizoen te worden. De met zwart spelende jongeling wist na een spannende partij van zijn directe belager Nestor Shirokov te winnen. Shirokov vergaloppeerde zich in de opening, iets wat hem eigenlijk nooit overkomt, en verloor een kwaliteit. Van Wijngaarden wist met secuur spel dit voordeel om te zetten in winst. Wellicht zal hij het een van de komende weken een keer op moeten nemen tegen zijn broer (Frank), die momenteel lijstaanvoerder is. Nestor Shirokov staat nu zeventiende, maar gezien zijn schaaktalent zal het niet lang duren, alvorens hij zich gaat melden voor een plaats in de top tien.

Hans van de Weteringh en Jonathan Karels speelden een boeiende partij. Beide spelers maakten geen fout, en de puntendeling was dan ook de terechte uitslag. Zowel Van de Weteringh als Karels zijn nog ongeslagen en staan op respectievelijk de negende en elfde plaats.

Good old Ben Zee completeert de top tien na een meer dan verdiende zege op regerend kampioen Jim Pronk. Volgens Ben Zee is Jim Pronk duidelijk niet in zijn gebruikelijke vorm en kon hij de zege relatief eenvoudig binnenhalen. 

Eip Janssen en Jasper de Rijk speelden een zenuwslopende partij. De met zwart spelende De Rijk zette een gevaarlijke aanval op, maar Janssen wist deze op een mooie wijze te pareren. In het spannende eindspel had Eip zijn zenuwen en tijd beter onder controle en stuurde Jasper de Rijk met lege handen huiswaarts. Janssen staat door deze winst nu op een zeer verdienstelijk veertiende plaats.

Stijn Kappert had de grootste moeite om Gijsbert Nagel aan zijn zegekar te binden. In het eindspel maakte de vermoeide Nagel een paar foutjes waar Kappert optimaal van profiteerde. Nagel gaat met de week beter spelen, resultaat zal zich komende weken zeker een keer gaan uitbetalen. 

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Tom Smit - Femke van Kampen 1-0, Hans de Groot - Alfred Gaasbeek 0-1, Leo Lukasse - Ruben de Vries 0-1, Egbert Aalbers - Tim Evendijk 0-1, Robert Degenhart - Anne Postma 0-1 en Pim Eimers - Jelle Bottema 1- 0. In remise eindigden: Tom Pronk - Marnix Lukasse, Fedde Kingma - Louis van der Vos en Ben Verduyn - Dick Wenning. 

TOP TIEN:

1. Frank van Wijngaarden 246,00

2. Harold Boom 218,33

3. Dominic van Dijk 215,17

4. Albert Bootsman 201,00

5. Anton Spronk 198,50

6. Tom Pronk 195,33

7. Koen van Wijngaarden 183,67

8. Marnix Lukasse 181,50

9. Hans van de Weteringh 172.50

10. Ben Zee 165,67

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 12 oktober werd bij de 50-plussers de zesde ronde gespeeld. Peter Jonker is na een zwaarbevochten zege opnieuw koploper.

UITSLAGEN: Eip Janssen - Peter van de Wijngaart 0-1, Tom Smit - Kees van der Dussen 1-0, Kees van de Voort - Herman van Scherrenburg 0-1, Peter Jonker - Jelle Bottema 1-0, Kees van Heerikhuize - Ben Verduyn 0-1, Alex de Roovere - Klaas van der Wal 1-0, Els Creutzberg - Hans Meijer 0-1, Jan Hartsuiker - Gert Sleeuwenhoek 1-0 en Paul Numan - Louis van der Vos 0 -1. 

In remise eindigden Fons de Kort - Joop de Feijter en Fred Post - Hein den Hollander.

TOP VIJF:

1. Peter Jonker 162,67

2. Tom Smit 137,00

3. Ben Verduyn 132,00

4. Peter van de Wijngaart 113,00

5. Jelle Bottema 112,50

JEUGD Ook bij de jeugd werd er op 13 oktober gespeeld in de interne competities. In de topgroep werd de derde ronde gespeeld. Boaz Wierper is na ronde drie koploper, gevolgd door Alexander Ivanov en Benaiah de Jong. Bij de subgroep werd ronde zes gespeeld. Hier gaat nu Moses de Jong aan de leiding, Rachel van Wijngaarden staat tweede en nieuwkomer Gersom Baan vinden we terug op de derde plaats.

CONTACT: De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.15 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. In verband met de corona maatregel is aanmelding op onderstaande adressen noodzakelijk.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of op afspraak dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen, na gemaakte afspraak, op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Bron De Cirkel via Ben Verduyn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie