Afbeelding
Ben Verduyn

Wisseling van de wacht bij schaakvereniging De Cirkel

Overig

EDE Bij schaakvereniging De Cirkel werd dinsdag 15 september de tweede ronde gespeeld van de interne competitie van het seizoen 2020/2021. 

Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten reikte voorzitter Anne Postma de beker, voor de behaalde tweede plaats van de interne competitie seizoen 2019/2020, uit aan Frank van Wijngaarden. Van Wijngaarden heeft dit seizoen maar één doel en dat is deze plaats te verbeteren of te wel kampioen worden. 

Na twee ronden is hij na twee overwinningen goed begonnen en staat in de tussenstand fier bovenaan. De eerste koploper (Ben Zee) was deze tweede ronde afwezig.

Na twee ronden zijn er nog zes schakers die de eerste twee ronden wisten te winnen. Ook Harold Boom, Marnix Lukasse, Dominic van Dijk, Ruben de Vries, Tom Pronk en Anton Spronk zijn dit seizoen met een honderd procent score begonnen. 

Naast winnaars zijn ook verliezers. Zes schakers hebben zowel de eerste als tweede ronde verloren. Aan Dick Wenning, Stijn Kappert, Kees van der Dussen, Ben Verduyn, Pim Eimers en Floris Ros de taak om hier, wellicht al in derde ronde, verandering in te brengen.

INTERNE COMPETITIE De met wit spelende Willem de Wilde wist gezien de resultaten van Frank van Wijngaarden in de online competitie dat het een zware avond zou gaan worden. In de opening maakte De Wilde een foutje, waardoor Van Wijngaarden een betere ontwikkeling had en druk kon gaan zetten. Willem de Wilde creëerde een tegen aanval, maar zijn tegenstander ging rustig verder met zijn plan. In een toch ietwat voor wit benauwde stelling koos de witspeler voor een foute afwikkeling, waarna Frank van Wijngaarden een stuk won. De Wilde zag in dat verder spelen geen zin had en gaf zich gewonnen.

Zowel kampioen Jim Pronk als Anne Postma gingen onverwachts onderuit tegen respectievelijk Marnix Lukasse en Ruben de Vries. 

In de tussenstand na twee ronden staat Lukasse nu derde en de Vries vijfde. Voor even staan Pronk en Postma buiten de top tien, maar dat zal gezien hun schaakcapaciteiten, niet lang duren.


Ben Verduyn

Jongeling Thijs Postma bovenstaande foto links verspeelde in de opening een paard tegen Harold Boom. Deze meevaller wist routinier Boom te verzilveren en hij staat na twee ronden op de tweede plaats. Postma is één van de talenten van De Cirkel en hij zal zich deze competitie zeker laten zien.

Dominic van Dijk speelde met zwart tegen Tim Evendijk. In een boeiende en spannende partij was het lang onvoorspelbaar wie met de volle buit huiswaarts zou gaan keren. Uiteindelijk wist Van Dijk de getalenteerde Tim Evendijk, met een mooie aanval, aan zijn zegekar te binden.


Ben Verduyn

Anton Spronk is het seizoen meer dan goed begonnen. In de tweede ronde mocht hij het opnemen tegen Louis van der Vos. Na een goed gespeelde partij, waarbij Van der Vos eigenlijk vanaf het begin achter de feiten aanliep, won Spronk al snel twee pionnen en was de tweede overwinning later een feit.

Albert Bootsman en Jonathan Karels speelden een gelijk opgaande partij. In het eindspel had Bootsman een pluspion, maar door de ongelijke lopers kon hij deze niet verzilveren. De puntendeling was een terechte uitslag. Door dit resultaat staan zowel Karels als Bootsman nog net in de top tien.

Nestor Shirokov was na zijn zure nederlaag in de eerste ronde, waarin hij tegen Harold Boom zelfs winstkansen had, optimaal geladen om dit recht te zetten. Ben Verduyn werd het slachtoffer van zijn dadendrang. Shirokov opende met wit aanvallend en met een goed doordacht schijnoffer veranderde de stelling van Ben Verduyn in een puinhoop, waarna opgeven het enige was dat restte.

De jongste deelnemer Koen van Wijngaarden eerste foto onder, wist ook in de tweede ronde ongeslagen te blijven. In een mooi gespeelde partij tegen Femke van Kampen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. Beide spelers hadden vrede met deze uitslag.

Penka Shirokova tweede foto onder rechts en Egbert Aalbers speelden een goede en spannende partij. Pas in het eindspel verloor Penka een pion en kort daarna overzag ze een penning waarna een paard verloren ging. Aalbers speelde de partij daarna secuur uit en mocht de volle buit mee naar huis nemen.


Ben Verduyn


Ben Verduyn

In de partij tussen Eip Janssen en Stijn Kappert ging het in het begin gelijk op, Kappert kwam wel onder druk te staan maar vond steeds de juiste tegenzet. Nadat wat materiaal was afgeruild bood Kappert remise aan, maar Janssen had op dat moment aanvalskansen en sloeg het aanbod af. Nadat Kappert werd opgezadeld met een dubbelpion, gevolgd door pionverlies, speelde Janssen het eindspel goed uit en liet zijn tegenstander met lege handen achter.

OVERIGE UITSLAGEN: Dick Wenning - Johan de Lange 0-1, Fedde Kingma - Tom Pronk 0-1, Pim Eimers -Tom Smit 0-1, Jasper de Rijk - Kees van der Dussen 1-0 en Floris Ros - Leo Lukasse 0 -1. In remise eindigden de partijen: Jan Hartsuiker - Hans van de Weteringh en Hans de Groot - Robert Degenhart.

Na ronde twee is de top tien:

1. Frank van Wijngaarden 138,20

2. Harold Boom 132,00

3. Marnix Lukasse 131,80

4. Dominic van Dijk 131,60

5. Ruben de Vries 124,60

6. Tom Pronk 121,80

7. Anton Spronk 117,00

8. Ben Zee 107,40

9. Jonathan Karels 103,00

10. Albert Bootsman 95,70

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 14 september werd ook bij de 50-plussers de tweede ronde gespeeld. 

Koploper blijft Eip Janssen na een knappe overwinning op angstgegner Tom Smit. Eén van de favorieten voor het kampioenschap Peter Jonker won van Louis van der Vos en staat nu tweede. 

Ben Verduyn kwam tegen Jelle Bottema niet verder dan een remise en blijft hierdoor steken op de derde plaats. Kees van der Dussen won ook zijn tweede partij. Nu was Klaas van der Wal het slachtoffer van zijn dadendrang. Van der Dussen gaat zich de komende weken mengen in de strijd voor een plaats in de top drie.

OVERIGE UITSLAGEN: Herman van Scherrenburg - Joop de Feijter 1-0, Alex de Roovere - Fons de Kort 1-0, Gert Sleeuwenhoek - Arno Braam 0-1, Jan Hartsuiker - Anton Ebskamp 0-1, Hein den Hollander - Hans Meijer 0-1. 

Stand na ronde 2:

1. Eip Janssen 87,00

2. Peter Jonker 71,67

3. Ben Verduyn 66,83

4. Kees van der Dussen 63,00

5. Jelle Bottema 61,83

JEUGD Ook de jeugdafdeling is weer gestart. Op de tweede avond werden door zowel de subgroep als topgroep de eerst ronde in de nieuwe interne competitie gespeeld. 

Verder mocht De Cirkel zes nieuwe aspirant-leden verwelkomen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.15 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. In verband met de corona maatregel is aanmelding op onderstaande adressen noodzakelijk.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of op afspraak dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen, na gemaakte afspraak, op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Bron De Cirkel via Ben Verduyn.

advertentie