Afbeelding
Skeelerclub Oost Veluwe

Pleidooi voor 200 meter piste met oplopende bochten

6 november 2020 om 10:00 Overig

EDE In een schrijven aan het college en de gemeenteraad vraagt voorzitter Hans Silvis van de Edese IJsvereniging een aanvulling op de combibaan aan de Langekampweg, bestaande uit een 400 meter skeeler- en natuurijsbaan. Een 200 meter piste met oplopende bochten zou niet alleen voor eigen leden van belang zijn, maar zet tevens Ede op de landelijke kaart.

Gerard van Wijk

,,De huidige wedstrijden voor de jeugd worden met name op dit soort 200 meter banen verreden. Wij kunnen op dat gebied nu geen wedstrijden organiseren en ook kunnen onze leden er niet op trainen. Het geeft ons ook de mogelijkheid de leden in de tienerleeftijd meer aan ons te binden. Een dergelijke baan biedt immers meer spektakel en daarmee perspectief voor de toekomst”, aldus Silvis. De ontwikkeling van een nieuwe baan is volgens hem belangrijk voor de ontwikkeling van de vereniging. ,,Er is ruimte voor binnen onze 400 meter baan. Het is ook een investering die vele jaren meegaat en het zou een mooie aanvulling zijn op het totale open sportpark.”

De Edese IJsvereniging is sinds 1963 actief en telt meer dan 220 leden die schaatsen, skeeleren/inlineskaten en/of fietsen. Aanvankelijk in de omgeving van de Reehorst en sinds 1997 op het terrein van sportpark de Peppelsteeg. De vereniging biedt in de zomerperiode wekelijks skeelerclinics voor scholen en kinderen en proeflessen voor ieder die dat wil. In een ijsperiode wordt een natuurijsbaan gerealiseerd waarvoor dertig vrijwilligers in de weer zijn. ,,Wij bieden breedtesport, maar willen tevens mogelijkheden bieden voor regionale topsport op het gebied van skeeleren en schaatsen.”

‘JONGE SPORT’ De skeelersport is volgens Silvis een relatief jonge sport waarin veel innovatie plaatsvindt voor wat betreft materiaal, techniek, maar ook qua wedstrijdvormen. ,,Waar eerder wedstrijden werden georganiseerd op een 400 meter baan is het nu gebruikelijk om dit op een piste te doen. Wij willen de talentvolle jeugd de kans geven om wedstrijden op (hoog) niveau te rijden. Daarvoor is het noodzakelijk dat zij op een piste kunnen trainen om aansluiting te kunnen houden met de top.” 

Een piste is een 200 meter lange baan met een minimale breedte van 6,5 meter met oplopende bochten (verkanting van bijna 1 meter) en scherpere bochten dan een reguliere meterbaan. Samen met de landelijke bond KNSB wil de Edese IJsvereniging de exacte vorm van de piste verkennen om zo goed mogelijk te voldoen aan de normen voor nationale en internationale wedstrijden.

WERELDKAMPIOENSCHAP De plannen in Ede zijn gevoed door de grote aandacht voor het WK inlineskaten in 2018 in de provincie Gelderland. Op regionaal niveau vinden steeds meer wedstrijden plaats op een piste. De KNSB adviseert dan ook aan verenigingen en gemeenten met inlineskate ambities op nationaal en internationaal niveau om een 200 meter skatebaan met oplopende bochten en boarding aan te leggen. ,,Er is in de nabije omgeving geen piste aanwezig. Pistes liggen met name in het noorden van het land, de dichtstbijzijnde ligt op 70 kilometer rijden in Heerde of Almere.” 

De toplaag van de huidige 400 meter baan moet op korte termijn worden vervangen, het onderhoud zit in de gemeentelijke meerjarenplanning. Dat lijkt Silvis dé kans om ook direct een piste op het middenterrein neer te leggen. ,,Bovendien kan het asfalt duurzamer worden gebruikt omdat de piste niet elk jaar onder water wordt gezet voor de komst van natuurijs.” Trainingsgroepen uit omliggende gemeenten hebben er belangstelling voor.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie