DES Lunteren speler Stijn Overeem (tweede van links zittend) kon weer juichen met zijn damclub.
DES Lunteren speler Stijn Overeem (tweede van links zittend) kon weer juichen met zijn damclub. Eip Janssen

DES Lunteren verslaat landskampioen Hijken DTC

22 februari 2021 om 12:13 Overig

LUNTEREN DES Lunteren maakte zaterdagavond van de nood een deugd. Online werd landskampioen Hijken DTC over twee wedstrijden met 29-19 verslagen.

Eip Janssen

Beide ploegen komen normaal gesproken uit in de Ereklasse van het dammen, maar vanwege het coronavirus is de competitie sinds oktober vorig jaar stilgelegd. De dammers van Hijken DTC hadden DES Lunteren uitgedaagd voor een online-dampartij over twee wedstrijden. Het dammen leent zich goed voor het online-spelen.

DES Lunteren had voor deze online wedstrijd een sterk team op de been gebracht. Omdat ook tegenstander Hijken DTC dat had gedaan (het team telde twee internationale grootmeesters, red.) leek het vooraf een super spannende krachtmeting te kunnen worden.

,,Om het teamgevoel wat aan te wakkeren begon het team van DES de avond met een video-meeting. In deze meeting werden de tegenstanders doorgenomen en werd er een zogenaamde ‘peptalk’ gehouden”, liet Erwin van Hierden kort na afloop weten.

Er werd gespeeld met een versneld speeltempo, zodat de wedstrijd door publiek gevolgd kon worden.

Op bord één trad Henk Klarenbeek aan tegen de kopman van Hijken, Wouter Sipma. In een spectaculaire partij dacht Sipma kansen te creëren door een offer te spelen. Klarenbeek wist zich goed te verweren tegen dit offer en kon doorbreken naar dam. Hiermee versloeg Klarenbeek de internationale grootmeester van Hijken en de eerste punten voor DES Lunteren waren binnen.

,,Het is prettig om weer eens in teamverband een wedstrijd van hoog niveau te spelen’’, vertelde DES-speler Erwin van Hierden. Hij had lange tijd het dambord niet meer aangeraakt en mocht zaterdagavond aantreden op het tweede bord tegen de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev. Dat Van Hierden het dammen nog niet is verleerd bleek wel uit zijn spel. Vanuit een klassieke stelling wist Erwin van Hierden af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Dit eindspel werd door de Lunteraan vakkundig omgezet naar winst en zodoende werd de tweede internationale grootmeester van Hijken DTC verslagen.

Peter Hoogteijling, Arjen Timmer en Stijn Overeem kwamen niet verder dan remise, wat zorgde voor een 7-3 tussenstand in Lunters voordeel over de eerste vijf borden.

Harmjan Lammers versloeg op het zesde bord zijn tegenstander Harry de Groot. René Alderliesten deed op bord zeven hetzelfde tegen zijn tegenstander Rik Smit. Alderliesten is woonachtig in Londen, maar nog steeds verbonden met de damclub DES Lunteren.

,,Het is mooi om te zien dat de afstand met het online-dammen geen probleem meer is en spelers zoals René met ons mee kunnen spelen’’, aldus teamleider Stijn Overeem.

Paul Wijninga had minder geluk. Hij zat klaar om zijn tegenstander uit te dagen, maar deze kwam, in beide ronden, niet opdagen. Er werd tot ‘geen resultaat’ besloten.

Op drie borden ging het voor DES Lunteren volledig mis in de eerste wedstrijd. Mark Sanders, Coen Bommel en Laura Timmerman moesten hun meerdere erkennen in de tegenstanders.

De laatste twee borden van DES Lunteren maakten uiteindelijk het verschil. Bert van Harten versloeg in een mooie partij zijn tegenstander Wim Koopman. Jeugdspeler Levien Cysouw speelde tegen een jeugdspeler van Hijken DTC, maar Cysouw liet zien een paar maatjes te groot te zijn en strafte een paar kleine foutjes van zijn tegenstander genadeloos af. De eindstand van de eerste ronde werd 15-9 in het voordeel van DES Lunteren.

TWEEDE MATCH Na de eerste ronde kwamen de DES-spelers wederom in de video-meeting bij elkaar om kort terug te kijken op de eerste ronde.

,,Zij stonden daarna op scherp voor de tweede onlinewedstrijd”, aldus de enthousiaste Stijn Overeem.

Henk Klarenbeek dolf het onderspit tegen Wouter Sipma. Na een paar zetten was de stelling meteen ontzettend spannend. Er kwam een zogenaamde ‘heksenketel’ op het bord, welke gunstig was voor Sipma.

,,Hij is bekend met deze opening en had onze Henk meteen in de tang. Door middel van een standaard combinatie verschalkte Sipma kopman van DES Lunteren en pakte zijn revanche”, keek Overeem terug.

Ook Erwin van Hierden verloor de revanche partij. Peter Hoogteijling en Arjen Timmer boekten wederom remise. Arjen Timmer speelde een prachtige omsingelingspartij tegen Henk Kalk, maar vergat zichzelf te belonen. Door middel van een offer brak Timmer door op de vleugel van Kalk. Helaas voor Timmer bleek dit offer niet winnend, maar remise. Wat de tussenstand op 4-2 voor Hijken DTC bracht.

,,Zelf verloor ik nu van Bert Dollekamp. Ik kwam in een nadelig klassieke stelling terecht, wat goed werd afgestraft”, sipte teamleider Overeem.

Maar hij klaarde op nadat Harmjan Lammers, René Alderliesten en Mark Sanders wisten te winnen. Coen Bommel en Laura Timmerman remiseerden. Het verschil werd opnieuw gemaakt op de onderste twee borden.

,,Bert van Harten en Levien Cysouw versloegen voor de tweede keer hun tegenstander en dit bracht de eindstand van ronde twee op 14-10 in ons voordeel”, glunder Stijn Overeem. Beide matches eindigden aldus in een Lunterse zege.

Het duo Stijn Overeem en Erwin van Hierden sloot in stijl af.

,,Wij hebben laten zien dat onze spelers dammen ondanks de corona-periode nog niet verleerd te zijn. Prachtige teamprestatie waar wij trots op mogen zijn. Hijken DTC is niet zomaar een team. Het is een landskampioen. Dit smaakt naar meer, misschien volgen er nog wel meer online-matches!’’, besluit zij hun bijdrage.

Individuele uitslagen DES Lunteren – Hijken DTS 29-19:

Ronde 1 (tussenhaakjes revanche partij 2):

1. Wouter Sipma – Henk Klarenbeek 0-2 (2-0)

2. Aleksej Domchev - Erwin van Hierden 0-2 (2-0)

3. Jacob Okken – Peter Hoogteijling 1-1 (1-1)

4. Henk Kalk – Arjen Timmer 1-1 (1-1)

5. Bert Dollekamp – Stijn Overeem 1-1 (2-0)

6. Harry de Groot – Harmjan Lammers 0-2 (0-2)

7. Rijk Smit – René Alderliesten 0-2 (0-2)

8. Jaap Knipper – Mark Sanders 2-0 (0-2)

9. Berend Plijter – Coen Bommel 2-0 (1-1)

10. Hilko Koning – Laura Timmerman 2-0 (1-1)

11. Wim Koopman – Bert van Harten 0-2 (0-2)

12. Thobian de Groot – Levien Cysouw 0-2 ( 0-2)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie