Robin Enneman verrast Tom Smit (rechts).
Robin Enneman verrast Tom Smit (rechts). Ben Verduyn

Sterke schakers verrast in openingsronde bij schaakvereniging De Cirkel

8 september 2021 om 12:00 Overig

EDE De kop is er weer af. De Cirkelschakers mochten na ruim elf maanden weer een potje schaken.

Gisteravond (7 september) is de eerste ronde gespeeld van de interne competitie van het seizoen 2021-2022 gespeeld.


Anne Postma opent Cirkel schaakavond en verricht bekerloting met Louis van der Vos (zittend). Foto: Ben Verduyn

Nadat voorzitter Anne Postma iedereen, in het bijzonder de nieuwkomers, welkom had geheten, werd nog kort even stil gestaan bij het ‘coronaseizoen 2020-2021’. ,,Met uitzondering van de 1,5 meter maatregel evenals enkele hygiënische voorzieningen hopen we dat de club en schakers naast een spannende en sportieve competitie, bespaard blijven van corona maatregelen”, aldus de voorzitter.

INTERNE COMPETITIE Zoals gebruikelijk speelden in de eerste ronde de spelers die in de bovenste helft van de eindstand van het laatste geldige seizoen waren geëindigd tegen de spelers uit de onderste helft. En dat geeft altijd weer enige verrassingen. Nestor Shirokov wist zijn op papier sterkere tegenstander (Jim Pronk) te verslaan. Twee spelers, Eip Janssen en Robin Enneman, wisten tegen respectievelijk Albert Bootsman en Tom Smit een puntendeling te noteren.

De grote verrassing was de winst van Nestor Shirokov op Jim Pronk. Beide spelers openden met sterk spel. Nestor Shirokov maakte als eerste een klein foutje, waardoor de stelling een ander aanzicht kreeg. Jim Pronk probeerde door de verwisselde stelling een aanval te starten. Shirokov wist deze aanval vakkundig te pareren. In het eindspel kwam Pronk in tijdnood, waarna zijn jeugdige tegenstander de druk opvoerde. Favoriet Pronk deed een paar minder goede zetten en moest de koning omleggen.

Nieuwkomer en oud-lid Robin Enneman is het schaken zeker niet verleerd. Hij schaakte in het seizoen 2007/2008 voor het laatst bij De Cirkel achter het bord. ,,Daarna vrijwel alleen online geschaakt. Weer leuk terug te zijn”, aldus Enneman. Hij wist de geroutineerde Tom Smit op remise te houden.

Ook voor Eip Janssen was er een mooie puntendeling tegen de op papier veel sterkere Albert Bootsman weggelegd. ,,Een terechte uitslag”, aldus Bootsman. ,,Ik denk dat Albert (Bootsman, red) in het middenspel een mogelijkheid heeft laten liggen. Nog maar eens analyseren. Maar het was een mooie partij”, glunderde Janssen.

Ruben de Vries speelde tegen jongeling Koen van Wijngaarden met wit het Schots gambiet, een super aanvallende opening. Door een wat leek passieve zet kon wits paard met tempo mat dreigen. Koen van Wijngaarden werd volledig klemgezet waarna mat onontkoombaar bleek.

LICHT UIT Peter Jonker, al op maandagmiddag schakende bij De Cirkel, stroomde ook op de dinsdagavond in. De eerste tegenstander was een oude bekende Alfred Gaasbeek. Beide spelers komen ook bij buurman ESV uit. In een gelijk opgaande partij wist de met zwart spelende Gaasbeek twee pionnen te veroveren. Het veiligstellen van de winst voor de ‘oplosschaker’ (probleemstellingen oplossen) was daarna een kwestie van tijd.


Ben Verduyn

Ben Verduyn had in zijn partij tegen Anton Spronk lang zicht op een goed resultaat. Spronk staat bekend om zijn zeer sterke eindspel, ook nu wist hij de partij ondanks een pion minder in winst om te buigen.

Femke van Kampen speelde een ijzersterke partij tegen routinier Ben Zee. In het middenspel had Ben Zee licht materiaal voordeel, een stuk tegen twee pionnen. Femke van Kampen gaf zich niet zomaar gewonnen. In de langste partij van de avond, wist de ervaren Zee uiteindelijk de volle buit binnen te halen. Daarna mochten zij het licht in de speelzaal uitdoen.

OVERIGE UITSLAGEN: Dominic van Dijk - Stijn Kappert 1-0, Henry van den Brink - Jasper de Rijk 1-0, Harold Boom - Leo Lukasse 1-0, Anne Postma - Kees van der Dussen 1-0, Jan Willem Kinkel - Sebo Nienhuis 1-0, Hans van de Weteringh - Gijsbert Nagel 0-1R, Hans de Groot - Tom Pronk 0-1, Louis van der Vos - Marnix Lukasse 0-1, Jonathan Karels - Tim Evendijk 0-1, Pim Eimers - Jan Hartsuiker 0-1, Willem de Wilde - Thijs Postma 1- 0 en Frans van der Veer - Dick Wenning 0-1.


Nestor Shirokov (links) koploper na winst op Jim Pronk   Foto: Ben Verduyn

Stand na eerste ronde top tien:

1. Nestor Shirokov 118,00

2. Dominic van Dijk 111,40

3. Tom Pronk 109,60

4. Henry van den Brink 107,80

5. Harold Boom 106,00

6. Anne Postma 100,60

7. Marnix Lukasse 98,80

8. Jan Willem Kinkel 96,00

9. Anton Spronk 94,20

10. Tim Evendijk 91,40

LOTING BEKER: Voorafgaand aan de eerste ronde van de interne competitie hebben Anne Postma en Louis van der Vos de loting voor de eerste bekerronde verricht. De loting heeft enkele zeer interessante paringen opgeleverd. De eerste bekerronde zal gespeeld worden op dinsdag 28 september.

De wedstrijden zijn: Pim Eimers - Albert Bootsman, Tom Pronk - Johan de Lange, Tim Evendijk - Eip Janssen, Frank van Wijngaarden - Jonathan Karels, Jim Pronk - Marnix Lukasse, Tom Smit - Dominic van Dijk, Harold Boom - Jan Willem Kinkel, Martijn Bakker - Jan Hartsuiker, Hans van de Weteringh - Jasper de Rijk, Fedde Kingma - Alfred Gaasbeek, Femke van Kampen - Hans de Groot, Kees van der Dussen - Henry van den Brink, Louis van der Vos - Koen van Wijngaarden, Anne Postma - Ruben de Vries, Egbert Aalbers - Ben Verduyn en Nestor Shirokov - Ben Zee.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 6 september begonnen ook de 50-plussers aan een nieuwe competitie. De vijftig plussers zijn onderverdeeld in een A- en een B groep.

UITSLAGEN: Goep A: Kees van de Voort - Peter van de Wijngaart 0 - 1 en Kees van der Dussen – Eip Janssen 0 -1. In remise eindigden: Tom Smit - Hans de Groot, Peter Jonker - Willem de Wilde en Jan Hartsuiker - Arno Braam.

Stand na eerste ronde top vijf in groep A:

1. Eip Janssen 35,17

2. Peter van de Wijngaart 34,17

3. Peter Jonker 26,83

4. Tom Smit 26,50

5. Arno Braam 25,67

Groep B: Jan van der Wurff - Fred Post 1-0, Loek Platschorre - Hans Meijer 1-0 en Klaas van der Wal - Fons de Kort 1- 0. In remise eindigde Alex de Roovere - Ben Verduyn.

Stand na eerste ronde top vijf groep B:

1. Klaas van der Wal 35,33

2. Loek Platschorre 32,50

3. Ben Verduyn 32,33

4. Alex de Roovere 31,67

5. Jan van der Wurff 30,67

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie