Robin Enneman en Gijsbert Nagel (rechts) genieten van hun schaakpartij
Robin Enneman en Gijsbert Nagel (rechts) genieten van hun schaakpartij Eip Janssen

Tom Pronk en Dominic van Dijk spekkopers bij De Cirkel

Overig

EDE Het heeft even geduurd voordat bij schaakvereniging De Cirkel de dertiende! Speelronde weer mocht worden gespeeld.

Op 18 januari werd voor het eerst na 23 november de interne competitie bij De Cirkel hervat. Nadat de schakers zo’n twee maanden aangewezen waren op het online schaken, mocht met de nodige corona restricties, weer fysiek met elkaar de (schaak) degens worden gekruist. Nadat voorzitter Ben Verduyn alle aanwezigen een goed en sportief 2022 had gewenst kon het schaakgeweld losbarsten. Voor de toppers Tom Pronk en Dominic van Dijk werd het ondanks dat het de dertiende ronde was geen ongelukkige start. Beide schakers wonnen hun partij en bezetten nu in het klassement de eerste twee plaatsen. Wie kan het deze twee gelouterde schakers nog moeilijk maken? Of gaan Tom Pronk en Dominic van Dijk samen uitmaken wie de felbegeerde kampioenstitel voor zich gaat opeisen? Vragen die de komende weken zeker beantwoord zullen worden. Want de concurrentie zit niet stil.


Het topduel tussen Harold Boom (links) en Tom Pronk eindigde in een anticlimax voor Boom. - Eip Janssen

[INTERNE COMPETITIE] Harold Boom en Tom Pronk speelden een degelijke partij, die zo op het eerste gezicht waarschijnlijk remise zou opleveren. Bij de zestiende zet vergaloppeerde Boom zich en verspeelde een kwaliteit. Ook Harold Boom weet dat Tom Pronk zo’n cadeautje voor bijna 100% zeker ook gaat verzilveren en gaf zich gewonnen. Dominic van Dijk trof met wit de sterke Jan-Willem Kinkel. Van Dijk wist dat winst waarschijnlijk de nieuwe koppositie zou opleveren. Ondanks dat Kinkel een goede partij speelde moest hij na een lange en spannende partij uiteindelijk capituleren. Tom Smit is ijzersterk uit de lockdown periode gekomen. Hij wist na een enerverende partij de sterke Anton Spronk aan zijn zegekar te binden.

Eén van de langste partijen van de avond kwam op naam van Daan van Pel tegen Marnix Lukasse. De twee aan elkaar gewaagde schakers speelden een boeiend partij. In het eindspel wist Lukasse een klein positioneel voordeel uit te spelen naar winst. Door deze overwinning stijgt Marnix Lukasse van de zesde naar de vierde plaats in het tussenklassement. Jasper de Rijk speelde met wit het dame gambiet tegen Eip Janssen. Volgens De Rijk speelde zwart een reeks van minder accurate zetten en stevende wit af op een gemakkelijke overwinning. De verrassing van de avond was de overwinning van de met zwart spelende Dick Wenning op Nestor Shirokov. Mede omdat de horeca in De Open Hof nog gesloten is werd Wenning niet afgeleid door barbezoek. Hij kon zich voor honderd procent concentreren op de partij. Shirokov weet inmiddels dat Dick Wenning in vorm een tegenstander is die zeer moeilijk te verslaan is. Door deze winst is een plaats in de top tien voor Wenning zeker geen utopie.


De jongelingen Jonathan Karels (links) en Henri van Kruistum gaven elkaar geen duimbreed toe: remise. - Eip Janssen

Schaaknestor Ben Zee is het schaken nog zeker niet verleerd. Hij staat voor zijn doen wat laag op de ranglijst maar zal al het mogelijke doen om hier de komende weken verandering in te brengen. Slachtoffer van zijn dadendrang werd Stijn Kappert, die na een mooie partij niets anders kon doen om zijn ‘oude’ leraar met de wel verdiende overwinning te feliciteren. Jonathan Karels en Henri van Kruistum speelden een leuke en leerzame partij. Beide hebben kleine winstkansen gehad, maar met de uiteindelijk overgekomen puntendeling hadden beide spelers vrede. Gijsbert Nagel kon nog niet het schaakritme oppakken wat we van hem gewend zijn. Robin Enneman was door het meedoen aan de online schaaktoernooien in zijn ritme gebleven en wist redelijk eenvoudig de volle buit mee naar huis nemen.

[OVERIGE UITSLAGEN:] Fedde Kingma - Sebo Nienhuis 1-0, Hans de Groot - Jan Hartsuiker 1-0, Pim Eimers - Alfred Gaasbeek 0-1, Arjo van Dijk - Robert Degenhart 0-1 en Niels van den Bovenkamp - Jelle Bottema 1-0. In remise eindigden: Jim Pronk - Willem de Wilde, Egbert Aalbers - Herman van den Akker en Louis van der Vos - Frans van der Veer.

De top tien:

1. Dominic van Dijk 623,50

2. Tom Pronk 597,33

3. Tim Evendijk 571,17

4. Marnix Lukasse 559,00

5. Jan Willem Kinkel 525,00

6. Ruben de Vries 521,67

7. Daan van Pel 483,50

8. Jim Pronk 480,67

9. Harold Boom 447,67

10. Henry van den Brink 442,00


Kees van Heerikhuize en Peter van der Wijngaart (rechts) hebben de eerste prijs al te pakken.                  Eip Janssen

[MAANDAGMIDDAGSCHAKEN] Op maandagmiddag 17 januari speelden de vijftigplussers de eerste ronde in de zomercompetitie. Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten werden de winterkampioenen gehuldigd. Peter van de Wijngaart mocht de kampioensbeker van groep A in ontvangst nemen en Kees van Heerikhuize legde beslag op de bokaal voor de beste schaker in groep B. Traditiegetrouw werd de paring voor de eerste ronde via loting vastgesteld. Peter van de Wijngaart, één van de favorieten, ging in de eerste ronde hard onderuit tegen Jan Hartsuiker. Joop de Feijter kwam sterk uit de startblokken door een puntendeling af te dwingen tegen Louis van der Vos. Volgens insiders had er voor De Feyter zelfs een overwinning ingezeten.

[UITSLAGEN:] Jan Hartsuiker - Peter van de Wijngaart 0-1, Fons de Kort - Kees van Heerikhuize 0-1, Tom Smit - Jan van der Wurff 1-0, Willem de Wilde - Hans Meijer 1- 0, Jelle Bottema - Fred Post 1-0, Eip Janssen - Kees van d Voort 1-0, Hans de Groot - Ben Verduyn 1-0 en Arno Braam - Alex de Roovere 1-0.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal. De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

advertentie