DTS Ede oefende afgelopen zaterdag in een drieluik tegen Jong PEC Zwolle en Jong ADO Den Haag.
DTS Ede oefende afgelopen zaterdag in een drieluik tegen Jong PEC Zwolle en Jong ADO Den Haag. Peter van der Plas

Versoepelingen voor de amateursport: eerste teams al snel in actie

Overig

EDE Tijdens de coronapersconferentie van dinsdagavond werden versoepelingen voor de amateursport aangekondigd. Dat betekent onder meer dat de eerste teams van de voetbalclubs volgend weekend aan de hervatting van de competitie kunnen beginnen. Maar hoe staat het bij andere sportclubs en -verenigingen in de gemeente Ede? Ede Stad.nl verzamelt de reacties. 

door Eip Janssen, Wim van Kessel en Boy Imminck 

Op pagina 9 punt vijf van het OMT-advies staat dat het OMT de regering adviseert sportwedstrijden tussen clubs weer toe te staan. En later werd ook bekend dat dit, hoewel onder een aantal voorwaarden ook met publiek zal zijn. Nu was de komende zaterdag te spelen bekerwedstrijd tussen de vrouwen van DTS Ede en eredivisionist Ajax al aangemerkt als topsport. Het doorgaan van deze wedstrijd stond al niet meer ter discussie. De aanvang van dit topduel op sportpark Inschoten is vastgesteld op 17.00 uur, publiek is onder voorwaarden welkom. 

VOETBAL ,,Ik denk niet dat er een ploeg helemaal klaar voor is, om volgende week al competitie te gaan spelen’’, zegt Arnold Brehler van DTS Ede. ,,Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Zaak is om geen blessures op te lopen. Daarom is het wel fijn dat je vijf wissels hebt. Zelf heb ik weer enorm zin in. Met de spelers zal het niet anders zijn.’’ DTS gaat normaal gesproken de competitie hervatten tegen DOS’37. Voor de gedwongen stop, was er sprake van een blessuregolf op Inschoten. ,,Gelukkig gaat het de goede kant op. Maar Evert Palm en Jesse Buikema zijn er zeker nog niet bij. Ahmed Lak is een vraagteken. Ko Snel en Frank Boers zijn nog geschorst. De schorsing van Frank was na een beroep teruggedraaid van vier maanden naar vier wedstrijden. Nu is de aanklager in beroep gegaan. Omdat Frank er twee wedstrijden op heeft zitten, zal hij zeker niet mee doen.’’

Voor Otterlo staat er zaterdag 5 februari direct een topper op het programma. Nummer twee Zeewolde komt op bezoek. ,,Dat we weer zo snel moeten gaan spelen, maakt het niet anders dan anders. Beide team hebben allebei met dezelfde regels van wel of niet trainen te maken gehad’’, reageert Ronald Lieftink. ,,Wij zijn bijtijds weer begonnen. En zijn ook nog een aantal dagen in Portugal geweest. Daar nog drie wedstrijden van een half uur kunnen afwerken.’’ De trotste koploper oefent zaterdag nog tegen VIOS Vaassen. En kan bij winst op Zeewolde een gat van negen punten, met wel een wedstrijd meer, slaan. ,,Ik ben blij dat we de wedstrijd tegen Stroe, toen er lang sneeuw op het veld lag, toch hebben laten doorgaan. Dat zie ik toch al een psychologisch voordeel’’, besluit de trainer.

Fortissimo-trainer Paul Bremer reageerde maandagavond al op de komende versoepelingen. ,,Ik hoop dat de reguliere competitie met alles erop en eraan dit seizoen wordt uitgespeeld. Wat mij betreft mag de competitie zaterdag 5 februari weer van start gaan. Ik heb met de groep zo lang mogelijk door gevoetbald in december. Tot het echt niet meer mocht. We zijn direct in het nieuwe jaar weer (aangepast) begonnen. Een iets langere winterstop dan gebruikelijk, maar mijns inziens prima te overzien. De eerste oefenwedstrijd tegen Advendo ‘57 heb ik al afgesproken.”

Ook Blauw Geel ‘55-trainer Marcel van der Hoop is blij dat er groen licht is om de competitie weer op te starten. ,,Wij zijn 15 januari weer begonnen met drie keer trainen per week. Hebben er nu vijf trainingen op zitten. We bouwen de trainingsintensiteit gestaag maar verantwoord op. Zaterdag spelen we een oefenwedstrijd tegen SDS ‘55. Ik ben van mening dat de eerste competitiewedstrijd tegen SKV op 5 februari gewoon gespeeld kan worden. Iedereen is fit, behalve Marcel van Bruksvoort. Hij heeft de buitenste knieband gescheurd. Ik ben voorstander de competitie inclusief nacompetitie gewoon uit te spelen.  

HANDBAL Niet alleen de voetballers maar ook de handballers, tafeltennissers, korfballers en basketballers, hervatten op korte termijn de competitie. ,,Het is mooi dat we weer mogen sporten. Maar ook wel enigszins lastig. Ik heb vorige week weer voor het eerst getraind. Je kon goed merken dat de afgelopen twee jaar met de coronaperikelen, van wel en dan weer niet spelen veel is ingeleverd”, opent HV Reehorst trainer/coach Sander Barents. ,,Je hebt geen fatsoenlijke seizoensopbouw gehad met vaste piek en rust momenten zoals je dat normaal gesproken wel hebt. Blessurevrij of minder pijntjes doordat er meer rust was is er zeker niet bij. Misschien wel het tegendeel. Vanavond (dinsdag, red.) gaat we behoorlijk trainen en kijken hoe iedereen ervoor staat. Contacttraining was de laatste tijd helemaal onmogelijk. Persoonlijk lijkt het mij te vroeg komend weekeinde (bij Hurry Up 2, red.) te spelen, maar ik snap ook dat als je de competitie nog wilt uitspelen er wat moet gebeuren. Maar het wordt dan wel juni en of dat ideaal is? Ik zou er een voorstander van zijn pas half februari weer te starten. Dan heb je ongeveer vier weken voor een normale opbouw. Maar moeten we spelen dan zullen we er staan.” Inmiddels is op verzoek van HV Reehorst de eerstkomende competitiewedstrijd tegen Hurry Up 2 uitgesteld.  

TAFELTENNIS Ook bij de tafeltennisvereniging BIT.nl is men heel blij dat de club weer volledig open mag. ,,In de eerste plaats zijn trainen, competitie en de derde helft contactmomenten waarop de leden elkaar weer ontmoeten”, reageert eerste teamspeler Yorick Schurink. ,,Al die onderdelen samen maken de vereniging. Met de reguliere maatregelen (QR-code, handen wassen, afstand houden, red.) moet het mogelijk zijn weer wedstrijden te houden. Zaterdag 5 februari begint de competitie voor ons eerste team uit bij Tempo-Team. Natuurlijk is de voorbereiding niet ideaal. Door de lockdown hebben we zes weken niet of nauwelijks kunnen trainen. Dat zal zeker invloed hebben op de eerste competitiewedstrijden. Ik hoop echt dat we de voorjaarscompetitie volledig kunnen uitspelen, desnoods maar wat later eindigen dit seizoen. Ons team, bestaande uit Maarten Loeve, Alice Barendregt en mij, zal de herwonnen plaats in de eerste klasse te vuur en te zwaard verdedigen”, eindigt Schurink.  

KORFBAL Laura Struik  laat namens CKV Reehorst’ 45 het volgende weten. ,,De KNKV heeft onze wedstrijd voor zaterdag al uit het programma gehaald. Indien de berichten die nu naar buiten komen over hervatten van sportwedstrijden is het de bedoeling vanaf 5 februari met een geheel nieuwe competitie opzet te beginnen. Het worden poules van 4 verenigingen, waarbij zoveel mogelijk de oude competitie-indeling wordt gevolgd. Dat betekent dat er geen extra of andere zalen moeten worden afgehuurd.’’ Trainer Jaap van den Bergh is blij als er weer competitie gespeeld mag worden. Reehorst’45 heeft de twee voorgaande seizoenen niet gespeeld of de competitie afgemaakt in de zaal. ,,Het zaalniveau is aanzienlijk hoger en de spelers willen zich graag meten met tegenstanders. Geen zaalcompetitie werkt niet motiverend om te trainen, dus ik ben blij dat het weer doorgaat, naar het zich laat aanzien.’’ De trainer, die de gewijzigde competitieopzet toejuicht, weet dat zijn eerste team er gelijk moet staan. ,,Wij zijn nu alweer ruim een week aan het trainen. Wedstrijdfit worden is de opdracht. Ik denk dat het verantwoord is om weer te spelen. En of dat nu 5 of 12 februari zal zijn, maakt niet zoveel uit.’’ Van de Bergh ziet wel als groot nadeel dat er spelers worden gemist vanwege quarantaines. Ik hoop dat het voor de start van de competitie meevalt. Wij gaan er alles aan doen om zo optimaal mogelijk voorbereid aan de zaalcompetitie te beginnen. En tegen wie zien we wel. Het belangrijkste is dat de normale sportactiviteiten weer opgestart worden’’, sluit de Reehorst ‘45-trainer af.

BASKETBAL BCE’78 speler Michel van den Hoven spreekt van een zeer korte voorbereiding. ,,Zondag is onze eerste competitiewedstrijd bij Crackerjacks 2 in Amersfoort. Indien die wedstrijd doorgaat hebben we slechts vier keer getraind, na twee maanden stil te hebben gelegen. Een korte voorbereiding, dus niet ideaal.” De basketballer is wel bang dat het blessures gaat opleveren. ,,Een training is echt wat anders dan een wedstrijd. De intensiteit tijdens een wedstrijd is veel hoger. Helaas zijn niet alle spelers aan boord. Ik denk dat wij bij de start zeker drie spelers gaan missen. Geen positieve boost, om in het jargon te blijven, als je voor het kampioenschap gaat”, laat Van den Hoven weten. Inmiddels is de competitiewedstrijd in Amersfoort op verzoek van de thuisclub alsnog uitgesteld naar een nader te bepalen datum.

VOLLEYBAL De volleybalteams van TweeVV spelen komend weekend direct hun eerste wedstrijd van dit jaar. Voorzitter Vincent Oostindië: ,,De Nevobo (volleybalbond, red.) heeft een conceptplanning klaarliggen die morgen ingaat. Dus ja, de teams gaan zaterdag weer ballen, sommige teams zelfs donderdag al. Mijn beeld is dat vrijwel iedereen daar erg blij mee is. Wel zal er de nodige uitval zijn omdat teams niet compleet zijn, hetzij bij ons, hetzij bij de tegenstander.’’ Ook trainer/speler Geert Meijer van de TweeVV-mannen is opgetogen. ,,Als team zijn wij blij dat we weer mogen trainen en spelen. Hoewel de competitie waarschijnlijk ongeldig wordt verklaard, omdat alles zonder onderbrekingen of verzette wedstrijden zal moeten worden uitgespeeld, willen we het seizoen kunnen afmaken. Maar je doet het uiteindelijk toch om potjes te kunnen spelen. Dus daar zijn we blij mee. Als team hopen we wel dat alles snel weer toegankelijk wordt voor iedereen.’’
Voor de conditie zijn een aantal mannen bij onze sponsor Woest Training aan de slag gegaan en sinds vorige week mogen we ook weer trainen zodat het balgevoel er ook weer een beetje is. ,,Qua klaar voor zijn, zijn we zo klaar als dat we kunnen zijn. Alle teams zullen een beetje roestige opstart hebben. Mogelijk dat wij met onze ervaring en routine daar voordeel van kunnen hebben omdat ons basisniveau erg sterk is.’’
Patrick Renting, trainer van de TweeVV-vrouwen: ,,Wij zijn blij! We zijn er zestig procent klaar voor. Vier keer getraind na lockdown en de conditie is ook nog lang geen honderd procent. We hebben nu weer omikron-besmettingen, dus het team is ook niet compleet. Daarnaast is Rianne Meijer aan het herstellen van een lichte hernia en dus ook nog niet inzetbaar.’’

Bekijk het sportprogramma voor de komende dagen hier.

advertentie