Burgemeester René Verhulst heeft de oorkonde behorend bij de penning woensdag aan het bestuur van de vereniging overhandigd.
Burgemeester René Verhulst heeft de oorkonde behorend bij de penning woensdag aan het bestuur van de vereniging overhandigd. Gemeente Ede

Sparta Ede ontvangt Koninklijke Erepenning

10 maart 2022 om 12:15 Overig

EDE Gymnastiek-, turn- en recreatiesportvereniging Sparta Ede bestond in september vorig jaar 125 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de koning besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan de Edese vereniging. Burgemeester René Verhulst heeft de oorkonde behorend bij de penning woensdag aan het bestuur van de vereniging overhandigd.

Sparta Ede is een van zes turnverenigingen in de gemeente Ede en heeft een breed lesaanbod voor jong en oud, variërend van gymnastieklessen tot badminton. Sparta is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en heeft op dit moment 176 leden. De vereniging stelt zich ten doel de gymnastiek in de ruimste zin van het woord te stimuleren en daardoor de volksgezondheid te bevorderen.

EERSTE JAREN In 1896 werd gymnastiekvereniging Sparta opgericht. De eerste jaren waren alleen heren en jongens lid van de vereniging. In 1921 kwam er ook een dames-/meisjesafdeling en vanaf 1935 konden kleuters lessen volgen. De vereniging heeft zeventien jaar de beschikking gehad over een eigen Sparta-gebouw. Sparta heeft vele uitvoeringen met aansluitend een bal georganiseerd.

EDERKUIL Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in 1943 in samenwerking met den Kring van de Nationale Kampioenschappen in de Ederkuil, het openluchttheater in Ede, wedstrijden gehouden en een uitvoering georganiseerd. Bij de middaguitvoering waren 4200 betalende bezoekers aanwezig. 

RAMPJAAR 1944 was een rampjaar voor de vereniging. Bij het bombardement van 17 september kreeg hun trainingslocatie een voltreffer te incasseren, met het gevolg dat het geheel moest worden afgebroken. Sparta gaf niet op en zorgde dat de oefenmiddagen/-avonden zo spoedig mogelijk hervat konden worden. Ook nam men weer deel aan demonstraties en optochten.

De vereniging is voor haar leden altijd meer geweest dan sport alleen, aldus de gemeente. Sparta was ook toneel, spelletjes, uitstapjes en zelfs gewoon kersen eten.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie