Bram Feenstra. jeugdig Cirkeltalent plaatst zich voor NK
Bram Feenstra. jeugdig Cirkeltalent plaatst zich voor NK PR familie Feenstra

Jeugdige schakers pakken routiniers aan bij schaakvereniging De Cirkel

23 maart 2022 om 13:49 Overig

EDE De interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel werd deze week beheerst door de jeugdige schakers. In menige partij moesten de routiniers de koning omleggen. De hoofdmacht van De Cirkel zette de traditie voort om in de externe SOS-competitie een 3,5-4,5 nederlaag te lijden.

Het was de avond van Jonathan Karels, Stijn Kappert, Mark Bakker en Thijs Postma. Zij namen in de interne competitie de volle buit mee huiswaarts. In de externe competitie wisten Tim Evendijk en Ruben de Vries een zege te behalen. In de top tien van de interne competitie gaf dat geen grote verschuivingen te zien.


Jonathan Karels (links) zette routinier Tom Smit tevergeefs aan het denken. - Ben Verduyn

INTERNE COMPETITIE Jonathan Karels speelde met zwart een puike partij tegen Tom Smit. In het eindspel stonden beide schakers materieel gezien gelijk en beide schakers zaten in tijdnood. De jeugd, in dit geval Jonathan Karels is gewend snel iets af te handelen. Daar had de wat oudere Tom Smit meer moeite mee. Karels bleek de koelste en geduldigste. Hij veroverde pion voor pion, waarna Tom Smit zich gewonnen gaf. Stijn Kappert en Robert Degenhart speelde een spannende partij en gelijk opgaande partij. In het eindspel wist de jonge Kappert met een mooie aanval Robert Degenhart te verschalken. Routinier Peter Jonker wist dat hij een zware avond zou krijgen tegen de jongeling Mark Bakker. In het eindspel stond het materiaal gezien gelijk, maar Bakker had de stelling net iets beter doorgerekend, kon een vrijpion creëren en de winst naar zich toetrekken.


Fadi el Kasah (rechts) wacht af wat Femke van Kampen bedenkt. - Ben Verduyn

Gijsbert Nagel speelde een goede partij tegen het jeugdige talent Thijs Postma. In het eindspel stond het materieel gezien gelijk en Nagel dreigde met een pion door te stoten en te promoveren. Op dat moment overwoog Thijs Postma zich gewonnen te geven, maar op aanraden van een enthousiaste toeschouwer, speelde hij toch door. Niet lang daarna ging Gijsbert Nagel in de fout door zijn pionnen voor de koning op één lijn te zetten. Postma profiteerde gelijk van deze meevaller en stuurde een teleurgestelde Nagel met lege handen huiswaarts. Als er echter iemand teleurgesteld naar huis ging was het Femke van Kampen. In een mooie partij overspeelde ze het teruggekeerde jeugdtalent Fadi el Kasah. In een compleet gewonnen stelling, waarbij Femke van Kampen een dame en een paard had en El Kasah alleen de koning, liet ze zich, mede door tijdsdruk pat zetten.

Ben Verduyn mocht het opnemen tegen zijn ‘angstgegner’ Anton Spronk. Ook deze dinsdagavond was het weer snel raak. Na tien zetten liep Verduyn in een penning waarbij hij zijn dame verloor. Verder spelen had natuurlijk geen zin en zijn ‘angst’ om tegen Anton Spronk te spelen is alleen maar groter geworden. Egbert Aalbers en Leo Lukasse speelden een boeiende partij. In het middenspel trok Lukasse het initiatief naar zich toe op het moment dat Aalbers met zijn toren de vijandelijke linies was binnengedrongen. Niet lang daarna was er een penning die kwaliteitsverlies voor Egbert Aalbers betekende. Hij gaf zich gewonnen en na uitgebreide analyse bleek dat Leo Lukasse, in ieder geval deze ronde, de betere schaker was.

Herman van den Akker wist na een goede partij de onberekenbare Dick Wenning een halt toe te roepen. ,,Een meer dan verdiende overwinning voor Van den Akker”, was het nuchtere commentaar van Dick Wenning. De subtopper tussen Daan van Pel en Willem de Wilde werd een prooi voor eerstgenoemde. ,,Had duidelijk mijn avond niet en ben compleet van het bord geveegd”, was de reactie van De Wilde. Daan van Pel is door deze winst terug in de top tien.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Albert Bootsman - Kees van der Dussen 1-0, Hans van de Weteringh - Pim Eimers 1-0, Hans de Groot - Niels van den Bovenkamp 0-1, Frans van der Veer - Fedde Kingma 0-1, Arjo van Dijk - Michael Aldridge 0-1 en Henri van Kruistum - Alfred Gaasbeek 0 – 1. In remise eindigden: Jasper de Rijk - Jan Hartsuiker en Hilmar van den Brink - Robin Enneman.

De Top Tien:

1. Marnix Lukasse 1141,50

2. Dominic van Dijk 1091,33

3. Tom Pronk 1043,50

4. Harold Boom 925,83

5. Tim Evendijk 898,17

6. Henry van den Brink 894,50

7. Jan-Willem Kinkel 852,17

8. Niels van den Bovenkamp 831,67

9. Alfred Gaasbeek 819,83

10. Daan van Pel 792,83


De Cirkel 1 (links) leed weer een kleine nederlaag. - Ben Verduyn

EXTERN: Op 22 maart was kampioenskandidaat Elster Toren 1 tegenstander van de Cirkel hoofdmacht in de externe competitie. Voor de vierde achtereenvolgende keer liep De Cirkel tegen een 3.4-4.5 nederlaag aan. Met nog één ronde te gaan ligt degradatie op de loer. Tegenstander in de slotronde die gespeeld wordt bij De Cirkel op 22 april is Doetinchem. Ruben de Vries en Marnix Lukasse pakten de winst. Een puntendeling was er voor Tom Pronk, Henry van den Brink en Tim Evendijk. Dominic van Dijk, Jan Willem Kinkel en Harold Boom verloren.

De Cirkel reserves speelden maandagavond 21 maart de SOS-wedstrijd tegen Bennekom. Vooraf was duidelijk dat alleen bij winst De Cirkel nog in de race bleef voor het kampioenschap. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken werd een 3-3 gelijkspel genoteerd. Niet fataal omdat ook de tweede plaats nog ‘recht’ geeft op promotie. Waarnemend teamleider Dick Wenning zelf verloor van Jan Wouters. Ook Leo Lukasse moest de winst aan zijn tegenstander Jaap van Donkelaar laten. Willem de Wilde deelde de punten met Teun Alting. Ook Stijn Kappert koos na een mooie partij tegen Jan de Jonge voor het halve ei. Tom Smit wist de sterke Dick Brehen te verslaan. Hetzelfde deed Egbert Aalbers tegen de voor Bennekom uitkomende Cirkelaar Hans van de Weteringh. Het team van Cirkel 2 rest dit seizoen nog twee wedstrijden. Op 5 april de thuiswedstrijd tegen Het Kasteel 2. Op 17 mei zal de slotronde gespeeld worden bij De Cirkel met als tegenstander Het Kasteel 3. Omdat zowel de kampioen als de nummer twee promoveren, kan het team van de Cirkel dit seizoen wellicht afsluiten met twee klinkende overwinningen en daarmee promotie afdwingen naar de tweede klasse

Cirkel 3 ging hard onderuit tegen kampioenskandidaat Mook 2. De gemiddelde rating van Mook 2 ligt aanzienlijker hoger dan van Cirkel 3. De nederlaag kwam niet als een verrassing. Als eerste mocht Kees van der Dussen de stukken in de doos doen. Niet lang daarna volgden Stijn Kappert en invaller Mark Bakker. Jasper de Rijk, die op zijn eigen verzoek aan het laagste bord speelde, moest na een spannende partij zijn meerdere erkennen in de Mook 2 speler. Bij een 4 - 0 achterstand zorgde Louis van der Vos, naar later bleek voor het enige halve puntje. De langste partij kwam op naam Ben Verduyn die goed partij gaf tegen zijn tegenstander Huub Blom. Blom heeft een rating van ongeveer 400 punten hoger, maar Ben Verduyn liet zich hier niet door van de wijs brengen. Tot het verre eindspel stond het materieel gezien gelijk, maar uiteindelijk moest ook Verduyn capituleren. Een gevoelige 5.5- 0.5 nederlaag voor Cirkel 3.

JEUGD Bram Feenstra gaat naar het NK. Op 19 en 20 maart werden in Doetinchem de voorronden gespeeld voor het NK, voor spelers uitkomend in groep D, 11- en 12- jarigen. Cirkel talent Bram Feenstra behaalde met een fantastische score van 6 uit 7 de tweede plaats. Door dit mooie resultaat heeft de elfjarige Bram een ticket veroverd voor het NK welke gehouden zal worden op 26-28 mei in Rijswijk. Een mooi succes.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN: Op maandagmiddag 21 maart speelden de vijftigplussers de tiende ronde in de zomercompetitie. Peter van der Wijngaart verstevigde zijn koppositie, door als enige favoriet de volle winst te pakken.

UITSLAGEN: Kees van de Voort - Peter van der Wijngaart 0-1, Joop de Feijter - Eip Janssen 0-1, Fred Post - Ben Verduyn 0-1 en Louis Platschorre - Hans Meijer 1-0. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Willem de Wilde, Herman van Scherrenburg - Tom Smit, Jelle Bottema - Arno Braam, Kees van Heerikhuize - Fons de Kort, Alex de Roovere - Louis van der Vos en Remy Mouthaan - Kees van der Dussen.

Top Vijf:

1. Peter van de Wijngaart 244,50

2. Egbert Aalbers 221,33

3. Willem de Wilde 212,83

4. Eip Janssen 162,17

5. Joop de Feijter 155,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie