Tom Pronk (links) en Niels van den Bovenkamp tekende na afloop de vrede en remiseerden.
Tom Pronk (links) en Niels van den Bovenkamp tekende na afloop de vrede en remiseerden. Eip Janssen

Titelstrijd nog niet gestreden bij Schaakvereniging De Cirkel

27 april 2022 om 11:42 Overig

EDE Nog vier ronden te gaan in de interne schaakcompetitie bij De Cirkel. Nog drie spelers (Dominic van Dijk, Tom Pronk en Marnix Lukasse komen in aanmerking voor de hoofdprijs seizoen 2021/2022. Een plaats in de top tien is gezien de sterkte van het deelnemersveld sowieso al een prestatie op zich.

Ook de overige prijzen te weten de Rating Trofee en Runners-Up Cup zijn nog niet definitief vergeven. Voor de Rating Trofee (spelers die zijn individuele resultaat ten opzichte van de voorgaande editie het meest verhoogd) komen Nestor Shirokov, Tim Evendijk of Pim Eimers nog in aanmerking. Voor de Runners- Up Cup (sterkste stijger na laatste seizoen, red.) is Pim Eimers favoriet, op ruime afstand gevolgd door Nestor Shirokov. Op 26 april maakte koploper Dominic van Dijk in ronde 27 geen fout en verstevigde zijn leiderspositie. Tim Evendijk. Marnix Lukasse, Nestor Shirokov en Jim Pronk wonnen hun partij en deden ook goede zaken in het tussenklassement. 

INTERNE COMPETITIE Dominic van Dijk wist de sterke Harold Boom aan zijn zegekar te binden. Het werd een lange en boeiende partij, maar uiteindelijk moest Harold capituleren. Hoewel Van Dijk een betere eindstelling kende, werd Boom geplaagd door tijdnood. Deze keer wist de tijdnoodspecialist Boom de juiste zetten niet uit zijn mouw te toveren. Tim Evendijk heeft dit seizoen pas één partij verloren en daar kon Henry van den Brink geen verandering in brengen. De met wit spelende Evendijk was optimaal geladen om met een goed resultaat een plaats in de top drie binnen zijn bereik te houden. Met een zwaarbevochten winst is hij hierin volledig geslaagd.


Tim Evendijk (links) met een prima schaakseizoen bezig. - Eip Janssen

Na twee nederlagen leek Marnix Lukasse de strijd om de titel te hebben verloren. In een zeer spannende partij tegen Ruben de Vries, wist Lukasse het eindspel in winst om te zetten. Titelverdediger Jim Pronk begint op stoom te komen. De met zwart spelende Pronk junior wist Henri van Kruistum na een boeiende partij te verslaan. Door deze winst vinden we Jim Pronk terug op de achtste plaats. Jongeling Nestor Shirokov won na een knap gespeelde partij van Alfred Gaasbeek. Door deze winst heeft Nestor een plaats veroverd in de top tien. Nestor Shirokov is in goede vorm en wellicht kan hij deze ook zaterdag 30 april vasthouden bij het Tinnen Soldaat jeugdschaaktoernooi. Shirokov lijkt één van de favorieten voor de eindzege.

De enige puntendeling in de top tien kwam op naam van Tom Pronk en Niels van den Bovenkamp. Beide spelers gingen voor de volle winst, maar zagen ook dat winst alleen mogelijk was als er risico werd genomen. Zover gingen ze niet en ze kozen voor het bekende halve ei. Verrassend was de zege van routinier Jelle Bottema op de sterke Albert Bootsman. ,,Ik gaf in het eindspel zomaar de loper weg. Maar dat doet niets af aan de zege van Jelle”, reageerde Bootsman sportief. 

Dick Wenning was met zijn hoofd meer bij de organisatie van het Tinnen Soldaat jeugdtoernooi komende zaterdag. ,,Een moment van schaakblindheid en mijn partij tegen Willem de Wilde was geschiedenis”, vatte Dick Wenning kort samen. Robin Enneman en Michael Aldridge verlieten beiden tevreden de speelzaal. ,,Een hele mooie partij waarin de punten werden gedeeld. Een winnaar zou iets te veel hebben gekregen. De verliezer te weinig”, werd filosofisch de partij belicht. Pim Eimers was uiteraard dik tevreden met zijn zege op Tom Smit. ,,Er zat het nodige geluk bij. In de analyse bleek dat Tom de winst heeft gemist. Een paardvork had een vrijwel verloren stelling voor mij opgeleverd. Bizar, maar wij hadden dit tijdens de partij totaal niet gezien”, oordeelde Eimers. Ook Eip Janssen had wat geluk dat zijn stelling tegen Fedde Kingma in remise eindigde. ,,Ik had in het begin de wat betere positie. In de overgang van middenspel naar eindspel bood Fedde Kingma remise aan. Dat sloeg ik af met een slechte zet, waardoor een pion en de verdedigingsstelling wankel werd. Fedde had de zege verdiend maar nam uiteindelijk het remiseaanbod toch aan”, keek Janssen opgelucht terug. 

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE Jasper de Rijk - Johan de Lange 1-0R, Kees van der Dussen - Hilmar van den Brink 0-1, Jonathan Karels - Ben Zee 0-1, Frans van der Veer - Stijn Kappert 0-1, Gijsbert Nagel - Koen van Wijngaarden 0-1, Mark Bakker - Anton Spronk 0-1, Luuk de Man - Jan Hartsuiker 1-0.  In remise eindigden: Egbert Aalbers - Hans van de Weteringh en Louis van der Vos - Peter Jonker.

Top Tien:

1. Dominic van Dijk 1397,33

2. Tom Pronk 1267,50

3. Marnix Lukasse 1226,50

4. Henry van den Brink 1187,50

5. Tim Evendijk 1169,67

6. Niels van den Bovenkamp 1052,67

7. Harold Boom 1049,50

8. Jim Pronk 945,50

9. Jan-Willem Kinkel 928,33

10. Nestor Shirokov 920,50

EXTERN De Cirkel hoofdmacht heeft vrijdagavond 22 april het klassenbehoud veiliggesteld. In de slotronde van de externe SOS - competitie klasse 1B mocht De Cirkel in De Open Hof organisator zijn. Om klokslag 20.00 uur bonden 64 schakers met elkaar de strijd aan. Na een reeks van 3,5- 4,5 nederlagen was de spanning vooraf om te snijden. Maar Cirkel teamleider Jim Pronk had voor een tactische opstelling gekozen. Ben Zee werd geposteerd aan bord 1 en als het ware ‘opgeofferd’. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek de tactische zet te hebben gewerkt. Doetinchem 1 werd met 6-2 verslagen. Voor de punten zorgden Marnix Lukasse, Henry van den Brink, Harold Boom, Tim Evendijk en Ruben de Vries met winstpartijen. Dominic van Dijk en Jim Pronk remiseerden en zorgden samen voor het zesde punt.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 25 april speelden de vijftigplussers de vijftiende ronde in de zomercompetitie. Koploper Peter van der Wijngaart ging hard onderuit tegen zijn naaste belager Willem de Wilde. Van der Wijngaart blijft met een heel klein verschil nog wel koploper’

UITSLAGEN: Willem de Wilde - Peter van der Wijngaart 1-0, Kees van de Voort - Louis van der Vos 1-0, Tom Smit - Jeffry Huibers 1-0, Egbert Aalbers - Arno Braam 1-0, Alex de Roovere - Remy Mouthaan 1-0, Fons de Kort - Loek Platschorre 1-0, Fred Post - Jan van der Wurff 1-0, Hans Meijer - Klaas van der Wal 0-1. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Peter Jonker, Herman van Scherrenburg - Kees van der Dussen en Eip Janssen - Jelle Bottema.

Top Vijf:

1. Peter van de Wijngaart 362,50

2. Willem de Wilde 355,67

3. Egbert Aalbers 321,17

4. Kees van de Voort 225,50

5. Arno Braam 221,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal. De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie