Hans de Groot (rechts) de remise koning bij De Cirkel
Hans de Groot (rechts) de remise koning bij De Cirkel Ben Verduyn

Halve finale bekerstrijd gaat spektakel opleveren bij De Cirkel

Overig

EDE Martijn Bakker (titelverdediger) en toppers in de interne schaakcompetitie bij De Cirkel, Luuk de Man (1) , Marnix Lukasse (4) en Dominic van Dijk (7) plaatsten zich na soms een barrage voor de halve finale beker.

Omdat veel toppers uit de top tien in de bekerstrijd uitkwamen was er voor de interne competitie een beperkt programma. Tim Evendijk en Harold Boom lieten de kans liggen te profiteren van de afwezigheid van de lijstaanvoerder. Zij remiseerden tegen elkaar en leken daar na afloop niet ongelukkig mee. Opvallend was wel dat de jeugdspelers wederom hun talent aantoonden. Een compliment voor de jeugdleiders die wekelijks hun vrije tijd besteden aan het verspreiden van de edele schaakkunst. Bram Feenstra, Alexander Ivanov en Mark Bakker lieten coryfeeën (half) struikelen. Ook Jonathan Karels, weliswaar verliezende in de beker kwartfinale tegen Marnix Lukasse, mag trots zijn op zijn prestatie. Hij gaf zodanig goed tegenstand dat Lukasse zeker geen ‘vrije‘ doortocht kreeg.

(tekst gaat onder foto door)


Jonathan Karels (rechts) gaf de sterke Marnix Lukasse veel tegenstand.                  Ben Verduyn

BEKER Ruben de Vries ging na een barrage met 1-3 ten onder tegen Martijn Bakker. ,,Ik heb nog les gehad van Martijn. ,,Voorlopig was de meester nog wat sterker dan de leerling. Maar veel scheelde het niet”, oordeelde winnaar Martijn Bakker. Een meer dan boeiende ontmoeting tussen de twee hoogstgeplaatste spelers in de interne competitie bij De Cirkel. Maar nu in de bekerstrijd waarin lijstaanvoerder Luuk de Man zich niet liet verrassen door Henry van Kruistum. Na een remise partij wist De Man de tweede partij te winnen. Tom Pronk, in het recente verleden vijfvoudig bekerwinnaar moest zich tegenstander Dominic van Dijk feliciteren (0,5-1,5). Kan tweevoudig bekerwinnaar een gooi doen naar de derde eindzege? Op 21 februari wordt de halve finale tussen Martijn Bakker, Luuk de Man, Marnix Lukasse en Dominic van Dijk gespeeld. Met belangstelling zullen zij komende dinsdagavond naar de loting kijken.

(tekst gaat onder foto door)


Henry van Kruistum kon koploper en bekerkwartfinalist Luuk de Man niet verslaan.  Ben Verduyn

INTERNE COMPETITIE De negentiende ronde in de interne competitie. Zoals eerder gezegd kwamen zes van de top tien spelers in actie in de bekerstrijd. De overige vier spelers Tim Evendijk, Harold Boom, Mark Bakker en Carel de Vries remiseerden. Dat gaf weinig opschudding in de ranglijst.

(tekst gaat onder foto door)


Mark Bakker (pet links) verwachte kennelijk storm maar hield het hoofd koel tegen Carel de Vries.  Ben Verduyn

Tim Evendijk en Harold Boom gingen beiden voor de winst. Maar uiteindelijk werd de vrede van De Open Hof gesloten met een remise. Carel de Vries en Mark Bakker speelden een prima partij. De met wit spelende De Vries nam weliswaar het initiatief maar de jeugdige Mark Bakker speelde secuur en maakte geen beslissende fouten. Omdat beide spelers in het eindspel het risico schuwden was remise een logisch gevolg.

Al binnen het half uur konden bij Femke van Kampen tegen Alexander Ivanov, na twaalf zetten, de stukken weer in de doos. ,,Ik ben sinds de winterstop de draad helemaal kwijt en de winst van Alexander is meer dan verdiend”, aldus Femke van Kampen. Niet veel later was het ook raak bij de partij tussen Bram Feenstra en Robin Enneman. De jongste deelnemer bij de senioren opende met wit aanvallend. Hij zag na twintig zetten dat er voor Robin Enneman weinig anders opzat dan zijn jeugdige tegenstander feliciteren.

In de subtop speelden Willem de Wilde en Hans de Groot remise. ,,Ben de laatste weken niet in de gewenste vorm, maar heb er alle vertrouwen dat dit wel weer zal terugkomen”, meende Willem de Wilde. Hans de Groot is ‘remisekoning’ aan het worden. Tien van zijn zestien gespeelde partijen eindigden in remise. Maar daar zaten zeker enkele partijen tussen waar de vonken vanaf sprongen. ,,Zeker geen salonremises.” Leo Lukasse en Jasper de Rijk speelden een boeiende partij. In het eindspel wist Lukasse de partij naar zich toe te trekken en stuurde De Rijk met lege handen huiswaarts.

UITSLAGEN Niels van den Bovenkamp - Kees van der Dussen 1-0, Anton Spronk - Alfred Gaasbeek 0-1, Pim Eimers - Johan de Lange 0-1, Stijn Kappert - Robert Degenhart 0-1, Fedde Kingma - Sander Rosman 0-1, Hilmar van den Brink - Frans van der Veer 0-1 en Jordi van den Brink - Floris van der Niet 1-0. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Egbert Aalbers en Peter Jonker - Hans van de Weteringh.

Stand top tien:

1. Luuk de Man 1030,33

2. Henri van Kruistum 1004,50

3. Tom Pronk 992,17

4. Marnix Lukasse 934,83

5. Tim Evendijk 900,50

6. Ruben de Vries 972,17

7. Dominic van Dijk 869,33

8. Harold Boom 779,00

9. Mark Bakker 763,67

10. Carel de Vries 732,33

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op 23 januari speelden de vijftigplussers de vierde ronde in de voorjaar competitie. Met 27 deelnemers was het bijna volle bak, slechts drie schakers hadden afgezegd. Koploper Jan Hartsuiker wist ook de vierde ronde winnend af te sluiten waardoor hij zijn leiderspositie verstevigde. Nieuw in de top drie is Hans de Groot die na een mooie winst stijgt van de zesde naar de tweede plaats.

UITSLAGEN Kees van de Voort - Fred Post 1-0, Arno Braam - Hans de Groot 0-1, Eip Janssen - Martien Borgdorff 0-1, Hans Gillet - Egbert Aalbers 0-1, Peter Pouw - Joop de Feijter 1-0, Alex de Roovere - Hans Meijer 1-0, Kees van der Dussen - Jan Hartsuiker 0-1, Klaas van der Wal - Loek Platschorre 1-0, Jan Neuteboom - Jelle Bottema 0-1 en Jan van der Wurff - Remy Mouthaan 0-1. In remise eindigden: Ben Verduyn - Herman van Scherrenburg, Johan de Lange - Kees van Heerikhuize en Peter Jonker - Willem de Wilde.

Stand top vijf:

1. Jan Hartsuiker 141,00

2. Hans de Groot 104,67

3. Egbert Aalbers 98,00

4. Willem de Wilde 92,00

5. Peter van der Wijngaart 90,67

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

advertentie
advertentie