Afbeelding
Ben Verduyn

Bekerstrijd fel gevecht bij schaakvereniging De Cirkel

4 december 2019 om 11:49 Overig

EDE Bij schaakvereniging De Cirkel werd dinsdagavond 3 december de tweede ronde in de bekerstrijd gespeeld.

Zes partijen leverden de eerste kwartfinalisten op die 26 januari 2020 gaan strijden om een felbegeerde plaats in de volgende ronde. Naast gelouterde namen als Tom Pronk, Frank van Wijngaarden, Henry van den Brink en Harold Boom plaatsten zich ook de outsiders Alfred Gaasbeek en Peter van de Wijngaart.

Wie het achttal gaat complementeren hangt af van de ontmoetingen tussen Anton Ebskamp tegen Dominic van Dijk en Albert Bootsman tegen Egbert Aalbers. Beide partijen zullen zo snel mogelijk worden gespeeld.

In de veertiende ronde van de interne competitie werd mede door de bekerronde een beperkt programma afgewerkt. In de top tien deed Ruben de Vries door een mooie winst goede zaken. Hij stijgt naar de negende plaats. Ook Dominic van Dijk en Anton Spronk gingen met de volle buit huiswaarts. Zij zijn hard op weg een plaats in de top tien te veroveren.

INTERNE COMPETITIE Albert Bootsman (foto 1 links) is, mede gezien zijn zesde plaats in de top tien, aan een heel sterk seizoen bezig. Deze ronde wist hij de sterke Tim Evendijk in een mooie en boeiende partij te verschalken. Evendijk zakt door dit verlies van de twaalfde naar vijftiende plaats, maar gezien zijn ambitie zal deze ambitieuze jongeling zich snel weer gaan melden in de strijd om een plaats in de top tien.

Ruben de Vries wist na een lange en spannende partij routinier Ben Zee aan zijn zegekar te binden. Door deze winst heeft De Vries zijn plaats in de top tien voorlopig veiliggesteld.

Dominic van Dijk (foto 4 links) wist met wit een zwaar bevochten zege te behalen op Kees van Dijk. De ene Van Dijk is de andere niet, maar beide legden wel een 'Dijk' van een partij op het bord. Door deze winst is Dominic van Dijk gestegen van de zeventiende naar de veertiende plaats.

Anton Spronk kende geen genade met Ben Verduyn. In een partij, die nooit spannend is geweest, pakte hij verdiend de volle winst. Door dit resultaat is Spronk gestegen van de zestiende naar de dertiende plaats.

In de ontmoeting tussen de twee predikanten Hans de Groot en Kees van der Dussen, kwam De Groot sterk uit de opening en stond al snel twee pionnen voor. Van der Dussen antwoordde met een slimme zet waarbij de dame van De Groot klem kwam te staan en alleen een paardoffer laatstgenoemde hieruit kon redden. In een materiële gelijke stand bood De Groot remise aan, welke door Van der Dussen werd geaccepteerd. Conclusie van beide heren was deze 'pastorale' partij op een vreedzame manier was geëindigd.

BEKERRONDE Felle strijd in de tweede bekerronde, in drie van de zes ontmoetingen moest een barrage beslissing brengen wie door ging naar de kwartfinale.

Dick Wenning wist de eerste partij van Alfred Gaasbeek te winnen. Gaasbeek zag in het eindspel de mogelijkheid voor een pat over het hoofd. In de tweede partij trok Alfred Gaasbeek de stand weer gelijk. De twee snelschaakpartijen werden een prooi voor Alfred Gaasbeek, die hierdoor doorgaat naar de derde ronde.

Ook in de ontmoeting tussen Peter van de Wijngaart en Johan de Lange was er een barrage nodig wie zich zou plaatsen voor de kwart finale. Peter Van de Wijngaart was na enkele mooie partijen spekkoper.

Harold Boom staat er om bekend dat hij pas toeslaat wanneer hij in tijdnood komt. Ook in de ontmoeting tegen Marnix Lukasse was dit het geval. Op de uiteindelijke winst, na barrage, kan Boom met een goed gevoel terugkijken. Ook Boom gaat zich dus melden in de strijd om een plaats in de volgende ronde.

Bekerspecialist Tom Pronk (foto 5 links) wist zich door twee overtuigende overwinningen op Hans van de Weteringh te plaatsen voor de kwartfinale. Wie de regerend bekerkampioen van zijn felbegeerde prolongatie mag proberen af te houden zal op 10 december bij de loting bekend worden.

Frank van Wijngaarden (foto 2 rechts) won de eerste en zeer spannende partij van Jim Pronk. Pas in het verre eindspel, met voor beide jongelingen bijzonder weinig tijd op de klok, wist hij de buit binnen te halen. Voor Pronk zat er niets anders op dan in de tweede partij alles of niets te spelen. Het werd uiteindelijk niets, dus Van Wijngaarden mag zich gaan klaar maken voor het vervolg. Zijn aspiraties liegen er niet om, hij hoopt uiteindelijk op een finale tegen Henry van den Brink.

In de eerste partij tussen Jan-Willem Kinkel (foto 6 inks) en Henry van den Brink kwam eerstgenoemde in een Siciliaanse partij al snel een pion achter. Van den Brink maakte hier optimaal gebruik van en trok de eerste partij naar zich toe. De tweede partij was een twee paarden variant van Caro-kan. Jan-Willem Kinkel liep in een valletje wat hem een kwaliteit en twee pionnen kostte. Van den Brink probeerde in het vervolg iets teveel materiaal vast te houden, waardoor Kinkel hoop kreeg op een mogelijk positief resultaat. Na afruil ontstond er echter een eindspel waarin Van den Brink drie pionnen meer had en hem de winst niet meer kon ontgaan. 

OVERIGE UITSLAGEN: Robert Degenhart - Louis van der Vos 0-1, Femke van Kampen - Sebo Nienhuis 0-1, Gijsbert Nagel - Pim Eimers 0-1 en Frans Elbertsen - Frans van de Veer 1-0.

In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Stijn Kappert, Jasper de Rijk - Leo Lukasse en Fedde Kingma - Tom Smit.

TOP TIEN::

1. Henry van den Brink 696,50

2. Frank van Wijngaarden 636,83

3. Jan Willem Kinkel 590,00

4. Harold Boom 587,00

5. Jim Pronk 582,33

6. Albert Bootsman 580,00

7. Tom Pronk 552,50

8. Marnix Lukasse 537,00

9. Ruben de Vries 490,00

10. Johan de Lange 466,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd deze week niet gespeeld. De tussenstand, met nog twee ronden te gaan, is dus ongewijzigd.  

STAND TOP VIJF:

1. Kees van de Voort 239,33

2. Tom Smit 216,00

3. Ben Verduyn 214,00

4. Herman van Scherrenburg 209,50 

5. Kees van Heerikhuize 180,83

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie