Afbeelding
Mark Gunnink

Van Gent Finaleweken: Polar Bears verliest bekerfinale van ZVL

11 maart 2018 om 15:13 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE Ruim negen jaar moesten ze erop wachten, de waterpolovrouwen van Polar Bears. Maar in de eerste KNZB-bekerfinale sinds december 2009 lieten de Edenaren de ultieme kans op de beker liggen. In het Hofbad in Den Haag won het ervaren ZVL met 8-6. Een teleurstelling voor de Edenaren, waar de emoties na de wedstrijd los kwamen.

Boy Imminck

De finale kreeg een affiche om de vingers bij af te likken. ZVL en Polar Bears staan eerste en tweede in de reguliere competitie en ontlopen elkaar bijna niets. Polar Bears haalde vorig seizoen verrassend de finale van de play-offs om de landstitel en kan bogen op een jeugdige en talentvolle ploeg. De eerste prijs sinds de landstitel in het seizoen 2009-2010 lag in het verschiet, zo dacht de optimistische Edese supporterschare die ook dit seizoen het Hofbad onveilig maakte.

HOOG TEMPO De eerste periode tussen de twee grootmachten leverde drie treffers op. Maar steeds liep Polar Bears achter de feiten aan: 2-1 voor ZVL. In de tweede periode, die in een hoog tempo verliep, liet Polar Bears er geen gras over groeien. De jeugdige Simone van de Kraats (17) gooide Polar Bears via 2-2 op gelijke hoogte. Toen ZVL weer op voorsprong kwam, deed ze dat nogmaals. Het leidde misschien wel meer oplettendheid in bij ZVL. De ploeg sloeg kort voor rust een gaatje van twee goals door treffers van Malissa van Rijn en Isis Keijzer: 6-4. Daarna ging het eigenlijk mis. ZVL had een klein gat en profiteerde door als een geslepen ploeg zo nu en dan te vertragen. Toen de 7-4 en twee minuten later de 8-4 viel, leek de wedstrijd gespeeld met nog een periode te gaan.

SPANNING In die laatste periode knokte Polar Bears wanhopig om de achterstand te verkleinen. Simone van de Kraats maakte haar derde treffer uit een strafworp: 8-5. ,,Natuurlijk voelden we de spanning'', sprak ze na de wedstrijd voor de videocamera van Ede Stad. ,,Maar we hadden er als ploeg gewoon zin in. Geweldig met al die clubgenoten die mee waren gekomen en ons hier steunden.'' De talentvolle speelster was in de slotfase van de laatste periode weer trefzeker uit een strafworp: 8-6. Het bleek de eindstand van een duel dat door de Leidenaren halverwege was gekidnapt en niet meer werd vrijgelaten.

Kort na de wedstrijd had Van de Kraats al een analyse op de finale paraat. ,,We zijn op felheid afgetroefd vandaag. ZVL pakte vaak door terwijl wij eigenlijk juist in de aanval hadden moeten gaan. Zelf ben ik hier en daar slordig geweest'', vertelde de 17-jarige. ,,Dat wordt in zo'n finale direct afgestraft. Je merkt in het water duidelijk dat dit niet de eerste bekerfinale van ZVL is. Ze zijn erg ervaren in het spelen van finales en dat maakt ze als team erg sterk.''

LANDSTITEL De nederlaag in de bekerfinale zal in het Edese kamp hard aankomen. Desondanks pakte de jonge ploeg van coach Evangelos Doudesis wel een kans om ervaring op te doen in de strijd om de prijzen. Die bagage zullen de Edese waterpolovrouwen goed kunnen gebruiken in de strijd om de landstitel. Van de Kraats: ,,We gaan de finale halen en ik ben er zeker van dat we die absoluut kunnen winnen.'' 

Bekijk hier hier het verloop van de wedstrijd in de liveblog die Ede Stad tijdens de wedstrijd bijhield.

Later vandaag een videosamenvatting van deze wedstrijd bij dit verslag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie