De voormalige jeugdinternational Khuaja Abobaker (21)
De voormalige jeugdinternational Khuaja Abobaker (21) Collin Oosterholt

Oud-Afghaans jeugdinternational traint mee bij Harskamp; club toont zich gastvrij voor vluchtelingen

22 september 2021 om 16:29 Voetbal

HARSKAMP Voetbalclub Harskamp toont zich gastvrij voor de Afghaanse vluchtelingen die op een steenworp afstand van de vereniging zijn opgevangen op Legerplaats Harskamp. ,,Wij stellen ons graag open voor de in Harskamp verblijvende Afghaanse vluchtelingen. Daar waar onze voetbalclub hen kan helpen, zullen we dat niet nalaten”, zegt Harskamp-voorzitter Berry van Kruistum.

door Eip Janssen

De voormalige jeugdinternational Khuaja Abobaker (21) heeft de afgelopen week al enige keren bij meegetraind. ,,De eerste indruk is heel positief. Abobaker komt heel sympathiek over. Hij spreekt goed Engels waardoor de communicatie geen probleem is. Deze speler heeft bij de nationale jeugdteams van Afghanistan (plaats 153 op de FIFA-wereldranglijst) gespeeld. Het laatste jaar is van voetballen door de omstandigheden in zijn land niet veel meer gekomen”, licht Van Kruistum toe.

Hij gaf ook al aan hogere ambities te hebben. ,,Ik hoorde zelfs dat hij Ajax in beeld had”, aldus de Harskamp-voorzitter. ,,Hij zou voor onze selectie zeker een aanwinst zijn. Een technisch vaardig en rappe speler. Hij is best leergierig en ambitieus”, vult trainer Collin Oosterholt aan.

SCOUT Dat Khuaja Abobaker talent heeft was ook de Edese burgemeester Verhulst niet ontgaan. ,,Hij dacht DTS Ede wel bij Abobaker zou passen. Daar heb ik snel een stokje voorgestoken. Hij zit niet voor niets net tegenover ons sportpark. Na contact met COA, waar ik enige mensen goed ken, is er hier een gesprek geweest. Deze speler is van harte welkom bij Harskamp.”

Of en zo ja wanneer de voormalige Afghaanse jeugdinternational bij Harskamp gaat spelen is nog wat onduidelijk. ,,Wij willen eerst graag weten wat zijn toekomst is. Hoelang blijft hij in Harskamp. Wat wordt zijn huisvestingsplaats. Hoe snel is het papierwerk met de IND geregeld. Vragen die eerst beantwoord moeten worden alvorens Harskamp bij de KNVB zijn speelstatus kan regelen”, vult het duo Van Kruistum en Oosterholt aan.

AANWINST Over de voetbalachtergrond van Khuaja Abobaker is bij de Harskampers inmiddels wat meer bekend. Op 16-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste profcontract in Afganistan. Hij maakte deel uit van het nationale Afghaanse voetbalteam onder 16. 

,,Je merkt dat voetbal alles voor hem betekent. Zoals gezegd heeft Abou, zoals wij hem noemen, een tijdje niet gespeeld. Maar om te zien dat hij talent heeft, is niet zoveel nodig. Een paar weken hard werken en hij kan ons helpen. Hij heeft niet voor niets de voetbalschoenen meegenomen. Dat tekent zijn ambitie”, zegt Oosterholt. 

Het is een mening die door veel Harskamp spelers wordt gedeeld. ,,Van ons mag hij snel bij ons aansluiten”, aldus enkele selectiespelers. 

STEUN De plaatselijke voetbalclub heeft de afgelopen weken de in Harskamp verblijvende Afghaanse voetballers voorzien van onder meer ballen.

,,Dat hebben we in alle stilte gedaan. Voor ons als club is het belangrijk medemensen te helpen daar waar kan. Ook wordt er morgenavond (donderdagavond, red.) een wedstrijd tussen Harskamp spelers en Afghanen (35plus) gespeeld. Het resultaat is volkomen onbelangrijk. Maar het wederzijdse plezier is belangrijk. Dat telt”, sluit de Harskamp-voorzitter af.

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie