Bedden in de noodopvang op het kazerneterrein in Harskamp.
Bedden in de noodopvang op het kazerneterrein in Harskamp. anp / Robin van Lonkhuijsen

Afghaanse vluchtelingen in Harskamp naar Heumensoord

30 augustus 2021 om 10:22 Maatschappelijk

HARSKAMP De circa 800 vluchtelingen uit Afghanistan die sinds dinsdag in de noodopvang op Legerplaats Harskamp verblijven, verhuizen zo snel mogelijk naar de noodopvang in Heumensoord bij Nijmegen.

Dat bevestigt woordvoerder Carmen Schothuis van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,We hebben met Defensie afgesproken dat de opvang op legerbasis Harskamp als eerste wordt leeg gemaakt, omdat dit het belangrijkste schietoefenterrein is.’’

De paviljoens voor de noodopvang in Heumensoord worden in fases opgeleverd. De verwachting is dat deze week al 450 evacués hier terecht kunnen. In het natuurgebied tussen Heumen en Nijmegen komt uiteindelijk plek voor maximaal duizend mensen. ,,We leven bij de dag en zijn nu een plan aan het maken voor de verplaatsing. We weten nog niet precies wanneer dit gaat gebeuren’’, aldus Schothuis.

SCHIETOEFENINGEN Maandagmorgen werd bekend dat Defensie weer ,,voorzichtig” start met schietoefeningen in Harskamp en het Groningse Zoutkamp, waar eveneens een noodopvang is gevestigd. 

Er werd vanwege de opvang sinds vorige week niet meer geschoten op deze twee bases, maar volgens Defensie zijn de oefenterreinen eigenlijk wel nodig om militairen ,,goed getraind” te houden. Het ministerie denkt door geen zware wapens te gebruiken en buiten gehoorsafstand te blijven dat het mogelijk moet zijn om te oefenen zonder de evacués uit het oorlogsgebied tot last te zijn.

,,Er wordt alleen geschoten met lichte wapens, pistolen en geweren”, aldus een woordvoerster van het ministerie. In Harskamp worden alleen de achterste schietbanen gebruikt die op twee tot drie kilometer afstand liggen van de opvangplek. In Zoutkamp liggen oefenterrein en opvanglocatie niet naast elkaar.

Er is volgens de woordvoerster vooraf overleg met het COA over schietoefeningen. ,,We kijken samen wat er kan.” Defensie belooft goed in de gaten te houden of de evacués last hebben van de oefeningen. Op de legerplaats in Harskamp werd sinds vorige week helemaal niet meer geoefend, in Zoutkamp waren alleen de schietoefeningen stilgelegd.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie