Een bus met Afghaanse vluchtelingen op de Legerplaats Harskamp.
Een bus met Afghaanse vluchtelingen op de Legerplaats Harskamp. ANP

Eerste Afghanen verlaten Harskamp, noodopvang blijft voorlopig

3 september 2021 om 16:10 Maatschappelijk

HARSKAMP (ANP) De eerste honderd evacués uit Afghanistan hebben vrijdagmiddag Legerplaats Harskamp verlaten. Ze zijn verplaatst naar Heumensoord bij Nijmegen. In dat natuurgebied zijn paviljoens opgebouwd als noodopvang. De verwachting is dat er de komende maanden nog vluchtelingen op de kazerne in Harskamp zullen verblijven. 

De eerste Afghaanse evacués arriveerden vorige week dinsdag in Harskamp. In barakken op de legerplaats zijn achthonderd plaatsen voor hen vrijgemaakt. Nog dezelfde avond waren er protesten voor de poort van het kazerneterrein. Voornamelijk jongeren maakten bezwaar tegen de onverwachte komst van de vluchtelingen. De politie moest die avond ingrijpen, onder meer omdat autobanden in brand werden gestoken. Sindsdien is het rustig rond de legerplaats. De politie houdt extra toezicht.

BRIEF Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verblijven er nu ongeveer 650 mensen op de legerplaats, onder wie tweehonderd kleine kinderen. Het is volgens de locatiemanager van het COA een rustige groep mensen, die Defensie en het COA graag een handje helpen, zo staat in een brief die vrijdagmiddag in Harskamp is rondgebracht. De brief wordt verspreid aangezien er eerder veel kritiek was op het gebrek aan informatie in het dorp. Dat zou mede een oorzaak zijn geweest voor de rellen op de eerste avond.

QUARANTAINE De evacués moesten meteen na aankomst in Nederland in quarantaine wegens de coronamaatregelen. Die quarantaine loopt dit weekeinde af, aldus het COA. ,,Sommige mensen kijken er naar uit om weer deel te nemen aan het openbare leven, om bijvoorbeeld een wandeling te maken of eigen boodschappen te doen. Vrijwilligers zullen hen wegwijs maken in de omgeving. De meeste mensen spreken Engels.”

KOMENDE MAANDEN Het COA kan niet zeggen hoe lang de noodopvang in Harskamp in gebruik blijft. Defensie heeft het oefenterrein zelf dringend nodig, maar het COA verwacht dat er de komende maanden nog evacués zullen wonen. Defensie oefent nu wel op ruime afstand van de barakken waar de vluchtelingen verblijven, maar kan het terrein pas weer helemaal gebruiken als iedereen is vertrokken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zoekt uit waar alle vluchtelingen definitief thuishoren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie