Afbeelding
Theo Beumer

Horizontaal overstappen amateurs speelt alleen op zondag

1 oktober 2021 om 09:31 Voetbal

EDE De KNVB opende eerder de mogelijkheid om horizontaal op hetzelfde niveau over te stappen.

Eip Janssen

Hoewel het overstappen van de zondag naar de zaterdag of omgekeerd niet echt speelt hebben de ‘Edese’ clubs er wel mee te maken.

Op dit moment hebben bijna veertig clubs aangegeven van de zondag naar de zaterdag te willen overstappen in het seizoen 2022/2023.

Horizontaal overstappen houdt in dat amateurclubs uitkomende op de zaterdag of zondag op hetzelfde niveau mogen blijven spelen als zij van speeldag gaan veranderen. In het recente verleden moest een ploeg die van speeldag ging wisselen in de laagste klasse (zaterdag vierde klasse en zondag vijfde klasse, red.) beginnen.

De horizontale overstap moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

Een 1e elftal mannen senioren maximaal 1 keer per 3 seizoenen horizontaal mag overstappen;

Een 1e elftal mannen senioren dat uitkomt in de eerste klasse en heeft verzocht om horizontaal over te stappen aan het einde van het seizoen 2021/’22 is uitgesloten van deelname aan de nacompetitie tussen de hoofd- en eerste klasse;

Een eerste elftal mannen senioren dat uitkomt in de eerste klasse en heeft verzocht om horizontaal over te stappen aan het einde van het seizoen 2021/’22 is uitgesloten van promotie naar de hoofdklasse. 

In het KNVB-districten Oost en West 1 hebben de volgende ploegen, voor zover van belang voor de ‘Edese ploegen’ horizontaal overstappen van de zondag naar de zaterdag aangevraagd:

Epe (Zondag 2e klasse) , Spcl. Brummen (Zondag 3e klasse), FC Weesp (Zondag 2e klasse), VVIJ (Zondag 2e klasse) en PVCV (Zondag 2e klasse). 

De laatste drie club komen uit in de tweede klasse West 1, waarvan ook FC Jeugd deel uitmaakt. 

FC JEUGD Als de clubs FC Weesp, VVIJ en PVCV definitief de overstap naar de zaterdag maken blijven er in de klasse van FC Jeugd zonder herindeling slechts tien clubs over. Een flinke leeg loop dus.

Bij de aankondiging van horizontaal overstappen heeft de KNVB wel aangegeven te streven naar gelijkmatige pouleverdelingen. Waarschijnlijk zal er als alle horizontale overstappen doorgaan dus flink worden geschoven in vooral de tweede klasse zaterdag binnen de KNVB-districten. Een poule van 16 clubs lijkt daarbij niet uitgesloten. Op dit moment alleen van toepassing op tweedeklasser Lunteren.

OPLOSSINGEN: Dat kan als volgt worden opgevangen. De poulegrootte (regulier 14) kan worden aangepast tot een minimum van 12 teams en een maximum van 16 teams per poule. Hierbij is het streven om de poulegrootte binnen een klasse zo veel mogelijk gelijk te laten zijn; 

Het aantal poules kan worden uitgebreid; 

Open plaatsen ten gevolge van horizontaal overstappen in de eerste klasse of lager worden in principe niet opgevuld, tenzij het bestuur amateurvoetbal daartoe aanleiding ziet; 

Open plaatsen door een andere reden dan horizontaal overstappen (bijvoorbeeld een fusie van verenigingen) worden wel opgevuld. 

Promotie/degradatieregelingen: De promotie/degradatieregelingen blijven in principe ongewijzigd qua aantal rechtstreekse promotieplaatsen, periodekampioenen, degradanten en herkansers per poule.  

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie