Een archieffoto uit 2020 van Dick Gerressen en zijn karakteristieke aktetas.
Een archieffoto uit 2020 van Dick Gerressen en zijn karakteristieke aktetas. Henny Jansen

In Memoriam: ‘Mister Fortissimo’ Dick Gerressen overleden

9 januari 2024 om 09:42 Voetbal

EDE Dick Gerressen is zondag 7 januari overleden. Dat heeft KSV Fortissimo bekendgemaakt. Gerressen was decennialang actief voor de Edese voetbalclub waar hij ook erelid van was.

Gerressen was een bekende in de Edese ‘voetbalwereld’. Hij startte zijn eigen voetbalcarrière bij voetbalvereniging Ede en verkaste in 1961 wegens militaire verplichtingen naar Suriname. Meer hierover is te lezen in een artikel dat Henny Jansen in 2020 met Gerressen maakte. 

In 1967 wandelde Gerressen bij Fortissimo binnen. Uiteindelijk bekleedde hij er veel functies. Ook zijn vrouw Joke werd een bekende binnen de club. Samen zetten ze de schouders onder het opzetten van de sponsorcommissie en Joke was daarnaast onder meer zeven jaar penningmeester. Gerressen daarover in 2020: ,,Net zoals privé pakten we de zaken uiterst serieus aan. Door die manier van werken is bijvoorbeeld de actuele hypotheeklast van het clubgebouw zeer draaglijk. Maar begrijp me goed, ook het huidige bestuur doet het goed. Organisatorisch deugt het nog steeds.’’

JEUGDTOERNOOI

Velen zullen Dick Gerressen kennen als betrokken teamleider van het eerste elftal. Dit deed hij achttien jaar. Of als de ‘reclameman van Fortissimo’. In 2013 vertelde hij er in Ede Stad over tegen verslaggever Eip Janssen. Hij was toen al 27 jaar bij het jeugdtoernooi van Fortissimo betrokken. ,,Er was een internationaal befaamd en bekend jeugdtoernooi. Twee mensen hielden zich met de sponsoring bezig, maar schreeuwden om hulp. Alex Kersten, ons erelid, benaderde mij. Jij hebt een goede babbel, kent veel mensen, en misschien gaan deuren open die nu nog gesloten zijn.’’ Gerressen zou voor het toernooi, dat nog altijd op Tweede Paasdag op de velden van Fortissimo wordt gespeeld, zo’n 35 jaar lang het gezicht zijn. Inmiddels draagt de sportiviteitsbokaal zijn naam.

LINTJE

In 2018 legde Gerressen zijn functie in de sponsorcommissie neer. Een jaar later, in het voorjaar van 2019, volgde een nieuw hoogtepunt voor de goedlachse Fortissimo-man. Hij werd met een smoes naar de Reehorst gelokt. ,,Gedecoreerd en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nee, dat had ik niet verwacht. Maar dat je vrienden en mijn club dit hebben geregeld, is geweldig”, aldus Gerressen destijds.

‘Mister Fortissimo’ kwakkelde naar eigen zeggen de laatste jaren met zijn gezondheid. Hij leed aan de ziekte van Parkinson. Desondanks liet hij zijn gezicht nog dikwijls zien bij zijn club. Wie hem in het centrum van Ede tegenkwam, kon altijd rekenen op een gulle lach en een goed gesprek. Ook zijn ‘zakelijke connecties’ vergat hij nooit. De meest typerende uitspraak daarover deed hij zelf in het interview bij het verkrijgen van zijn lintje. ,,Sponsoren moet je niet zien als ondernemers die alleen maar mogen betalen en verder hun mond dicht moeten houden. Onze (Fortissimo) stelling is dat je attent op hen moet zijn. Een bloemetje bij een verjaardag. Een fruitmand bij ziekte. Of zomaar een praatje uit belangstelling. Het zijn kleine zaken, maar je laat zien dat je ze nooit vergeet.” Ook in het jubileumboek van Fortissimo uit 2020 van de hand van Eip Janssen en Arjan Molenaar kwam een dergelijke uitspraak terug. ,,Ik vind en bind mensen aan mijn club Fortissimo. En vergeet ze nooit meer.’’

Dick Gerressen werd 81 jaar en zal door veel mensen in het Edese verenigingsleven en ver daarbuiten gemist worden.

door Boy Imminck

Mail de redactie
Meld een correctie

Boy Imminck
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie