Gunnink fotografie

Stunt van waterpoloërs blijft uit op EK

19 januari 2020 om 08:10 Waterpolo

EDE (ANP) De Nederlandse waterpoloërs zijn uitgeschakeld op het EK in Boedapest. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer bood olympisch kampioen Servië goed partij in de laatste groepswedstrijd, maar werd ondanks goed keeperswerk van Eelco Wagenaar (Polar Bears) in het tweede deel van de wedstrijd overklast: 4-11 (1-0 1-3 2-5 0-3).

De waterpoloërs waren het EK begonnen met een hoopgevende zege op Roemenië (9-8). Het leek genoeg voor een plek in de kruisfinales, maar de Roemenen boekten zaterdag een verrassende zege van 11-10 op Rusland waardoor Oranje op basis van de onderlinge resultaten naar de laatste plaats in de groep zakte. Daardoor moest Nederland stunten tegen Servië om door te gaan in het toernooi.

REDDINGEN De mannen van Van der Meer kwamen binnen een minuut op voorsprong via Pascal Janssen en liepen aan het begin van het tweede kwart zelfs uit naar 2-0, via Jorn Winkelhorst. Onder de lat onderscheidde keeper Eelco Wagenaar zich met een aantal fraaie reddingen. Servië, winnaar van de laatste vier EK's, ging toch de rust in met een voorsprong van 3-2 nadat het even had aangezet. Oranje gaf echter niet op en nam door twee goals van Robin Lindhout in het derde kwart weer de leiding. De Servische sterren, die het duel ogenschijnlijk iets te lichtzinnig waren begonnen, vonden het daarna genoeg.

VERVOLG De olympisch kampioen van Rio 2016 trok de wedstrijd nog voor het einde van het derde kwart met vijf doelpunten naar zich toe. Het moegestreden Oranje kon zich daarna niet meer oprichten. In plaats van de kruisfinales, waar de mannen op hadden gehoopt, resteert nu de strijd om de plekken 13 tot en met 16.

Het EK dient voor Oranje als voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, van 22 tot en met 29 maart in Rotterdam. De ploeg van Van der Meer hoopt voor eigen publiek een ticket naar Tokio te bemachtigen.