Het wereldberoemde Trio Wanderer speelt op zaterdag 3 november pianotrio's van Schumann en Fauré in de Edesche Concertzaal.
Het wereldberoemde Trio Wanderer speelt op zaterdag 3 november pianotrio's van Schumann en Fauré in de Edesche Concertzaal. Marco Borggreve

Trio Wanderer in de Edesche Concertzaal

31 oktober 2018 om 14:53 Uit-cultuur/nieuws

EDE Als er één pianotrio volledig thuis is muziek van de negentiende eeuw, dan is het Trio Wanderer wel. In de Edesche Concertzaal nemen de musici bezoekers op zaterdag 3 november mee met muziek van Schumann, Saint-Saëns en Fauré mee naar de wereld van de Duitse en de Franse romantiek. Vooral met het 'Tweede Pianotrio' van Saint-Saëns heeft Trio Wanderer een bijzondere band.

,,Voor ons is het altijd een feest om dit pianotrio te spelen en voor het publiek een plezier om naar te luisteren", vertelt pianist Vincent Coq.

De afgelopen dertig jaar heeft Trio Wanderer zich ontpopt tot een van 's werelds spraakmakende en bekendste pianotrio's. De drie heren wonnen diverse belangrijke prijzen en onderscheidingen, speelden op alle grote internationale concertpodia en ontvingen lovende cd-recensies. Sommige critici vergelijken het Franse Trio Wanderer al voorzichtig met het legendarische Beaux Arts Trio. Op zichzelf logisch als je bedenkt dat de leden onder meer lessen volgden bij Beaux Arts-pianist Menahem Pressler.

DUITSE ROMANTIEK De naam van Trio Wanderer heeft alles te maken met de liefde die musici hebben voor de muziek uit de negentiende eeuw. Vincent Coq legt uit: ,,Onze naam verwijst naar de Duitse romantiek, in het bijzonder Franz Schubert.

In de naam van Trio Wanderer zit namelijk het Duitse werkwoord 'wandern' dat dwalen of ronddolen betekent. De hoofdpersoon in bijvoorbeeld Schuberts liederenreeks Winterreise is zo'n romantische 'wanderer'. Hij is voortdurend onderweg, zonder dat hij weet waarheen. De romantiek ten voeten uit."

SCHUMANN EN FAURÉ In de Edesche Concertzaal concentreert Trio Wanderer zich op drie meesterwerken uit de wereld van het pianotrio. Ondanks dat het programma bestaat uit muziek van drie totaal verschillende componisten, is er wel degelijk een link tussen Schumann, Fauré en Saint-Saëns. Vincent Coq: ,,Fauré was een enorm bewonderaar van Schumann. Het Pianotrio dat we van Fauré spelen is een van zijn laatste composities. Eigenlijk lag hij al op zijn sterfbed, maar in de noten hoor je daar niets van terug. Het is juist een heel expressief stuk met tegelijk een heel berustend karakter."

UITGESPROKEN FRANS Net als Fauré sloot ook Saint-Saëns zich in zijn jonge jaren aan bij de grote Duitse romantici. Zijn Tweede Pianotrio daarentegen klinkt uitgesproken Frans. ,,Saint-Saëns heeft het met veel fantasie geschreven; zoveel afwisseling zit er tussen de vijf delen", vertelt Coq. ,,Als geen ander schakelt de componist tussen diepzinnige muziek naar lichtere passages met hier en daar zelfs een muzikale grap.''

Kaarten voor Trio Wanderer op zaterdag 3 november zijn te bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie