Jan Vayne haalt op vrijdag 21 december alles uit de kast voor een avond uit vlak voor de kerstdagen.
Jan Vayne haalt op vrijdag 21 december alles uit de kast voor een avond uit vlak voor de kerstdagen. Jacqueline Imminkhuizen

'In Ede vind ik echt een compleet pakket'

Uit-cultuur/nieuws

EDE ,,Het is voor mij geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft gehad”, vertelt Jan Vayne enthousiast over zijn jaarlijkse decemberconcert in de Edesche Concertzaal. Op vrijdag 21 december maakt de beroemde multi-task-pianist voor de zevende keer zijn opwachting in de Edesche Concertzaal.

,,Een concert van Jan Vayne is nooit hetzelfde. Met zijn verbluffende improvisatietalent geeft hij altijd weer een onverwachte draai aan zijn stukken. Bovendien betrekt Vayne graag het publiek bij zijn spel. Net als voorgaande keren kun je jouw favoriete nummer aanvragen. Moeiteloos combineert Jan Vayne drie of vier verzoeknummers tot een verbluffende muzikale cocktail", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

[GEHEIM] Wat is het geheim achter zijn meesterlijke improvisaties? Jan Vayne licht een tipje van de sluier op: ,,De essentie is het maken van stijlkopieën. Eigenlijk mocht dat niet van mijn pianoleraar, maar ik deed het toch. Telkens als ik stukken van Diabelli of Mozart studeerde, ging het me vooral om de stijl en het onderscheidende. Hoe meer stukken ik speelde, hoe meer stijlen ik leerde kennen. Maar op een gegeven moment ben ik gestopt met studeren en heb ik me gericht op het improviseren."

[IMPROVISEREN] Het improviseren past Vayne als een jas. ,,Het is mijn karakter, ik wil niets moeten”, vertelt hij. ,,Ik kon na mijn studentenleven heel veel dingen doen, die mijn carrière verder brachten of die ik zelf later niet of heel moeilijk voor elkaar kon krijgen. In die periode heb ik dingen voor lief genomen, maar dat is eigenlijk het moeilijkst.” Nu ligt elke dag als het ware open voor de pianist en is hij zijn eigen baas.

[LIEFDE EN PLEZIER] De ambiance van de locatie is een van de dingen waar Vayne zijn inspiratie vandaan haalt. ,,Ik heb wel inspiratie nodig, tenminste dingen om het uit te lokken. Zo luister ik graag naar Bach, wat mij betreft de essentie van muziek. Ik lees ook veel op internet, over uiteenlopende onderwerpen. Als ik iets opzoek, dan ga ik van de hak op de tak. Muziek, technologie, gezondheid, daar zoom ik op in. Dat is een beetje hoe ik piano speel: heel intuïtief, impulsief, het moet geen worsteling zijn.”

[WARM BAD] In Ede wacht hem een warm bad, weet de pianist. ,,De vleugel helpt een heel stuk, maar het is ook de organisatie en de mensen die er werken”, vindt Jan Vayne. ,,Dat is ook heel cruciaal om ergens naar toe te willen. Iedereen doet het met liefde en plezier. In Ede vind ik echt een compleet pakket, iets wat je bijna nergens vindt.”

Jan-Willem van Ree: ,,Beleef het kerstfeest in traditioneel Engelse stijl. De Roden Girl Choristers, met Sietze de Vries aan het orgel, brengen op zaterdag 22 december de mooiste kerstliederen, afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen."

[KAARTEN] Kaarten bestellen voor Jan Vayne en de Roden Girl Choristers kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot omstreeks 22.00 uur.

advertentie